Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

400 NATOικά οχήματα κατέστρεψαν οι Ταλιμπάν με ένα χτύπημα στην έναρξη της εαρινής επίθεσης τους



Οι Ταλιμπάν με ένα μόνο χτύπημα ξεφτίλισαν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ καταστρέφοντας με καταδρομική επιχείρηση 400 ΝΑΤΟικά οχήματα. Λουτρό αίματος μάλλον περιμένει την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν όταν στο τέλος του 2015 οι Αμερικάνοι θα αρχίσουν να αποσύρουν το στρατό που έχουν εκεί τώρα. Μόνο το ένα τρίτο της δύναμης που διατηρούν τώρα θα αφήσουν εκεί ενώ ως το τέλος του 2016 θα έχουν σχεδόν αποσύρει όλο το προσωπικό που επιχειρεί στο Αφγανιστάν..
Αργά το βράδυ χθες στην Καμπούλ ταλιμπάν κατέστρεψαν εκατοντάδες βυτιοφόρα που μετέφεραν καύσιμα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. 
Η επίθεση έγινε ενώ τα οχήματα ήταν συγκεντρωμένα σε περιφερειακό σταθμό του ΝΑΤΟ στη Paghman στη Καμπούλ. Οι ταλιμπάν που πήραν την ευθύνη για το χτύπημα εισχώρησαν στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ τοποθέτησαν βόμβες στα οχήματα και μετά πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς με τηλεχειρισμό. 

"Οι Αφγανοί μουτζαχεντιν πρώτα παγίδευσαν τα μεγάλα φορτηγά με πλαστικά εκρηκτικά που αφού ανατινάχθηκαν η φωτιά από την έκρηξη εξάπλωσαν την πυρκαγιά σε όλα τα οχήματα του σταθμού με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του σταθμού ανεφοδιασμού." Αυτό δήλωσαν οι Ταλιμπάν στη Φωνή της Τζιχάντ. 



Η αστυνομία της Paghman δήλωσε στο Pajhwok Afghan News ότι περισσότερα από 400 φορτηγά καταστράφηκαν στην πυρκαγιά ενώ μόλις 250 οχήματα σώθηκαν που μεταφέρθηκαν έγκαιρα μακρυά από τη πυρκαγιά. Αντίθετα οι ταλιμπάν υποστηρίζουν "ότι περισσότερα από 600 οχήματα καταστράφηκαν ενώ πολλοί Αφγανοί και άντρες του ΝΑΤΟ έχασαν τη ζωή τους." Κάτι που διαψεύδει η αφγανική αστυνομία υποστηρίζοντας ότι οι ταλιμπάν μόνιμα υπαρβάλλουν για τα κατορθώματα τους.. 


Οι ταλιμπάν δήλωσαν ότι αυτή ήταν η τέταρτη επίθεση σε σημαντικό στόχο στο πλαίσιο της επιχείρησης Khaibar (εαρινή επίθεση). Οι ταλιμπάν έκανα άλλες δυο επιθέσεις αυτή την εβδομάδα. Στις 2 Ιουλίου βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 8 μέλη της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε επίθεση που έγινε σε λεωφορείο στην Καμπούλ. 

Στις 3 Ιουλίου ομάδα ταλιμπάν με εκτοξευτή πυραύλου χτύπησαν τη μεριά του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ που χρησιμοποιεί η Αφγανική Αεροπορία καταστρέφοντας 3 αφγανικά ελικόπτερα, με ένα εξ αυτών να είναι αυτό που χρησιμοποίεί ο πρόεδρος Hamid Karzai, επίθεση που προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων. 

Στο νότιο Αφγανιστάν οι ταλιμπάν έχουν επίσης περάσει στην επίθεση στην προσπάθεια τους να ανακαταλάβουν περιοχές στρατηγικής σημασίας που είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ το 2010 και το 2011. Οι ταλιμπάν πήραν υπό τον έλεγχο τους μεγάλο μέρος της Σανγκίν, στρατηγικής περιοχής στην επαρχία Χελμάντ, μετά από επιχείρηση που εξαπέλυσαν με περισσότερους από χίλιους άνδρες στις 19 Ιουνίου. 

Και βέβαια καθώς οι ταλιμπάν ανεβάζουν την επιθετικότητα τους οι Αμερικανοί αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση μαριονέτα και τις εκεί δυνάμεις ασφαλείας καθώς ετοιμάζονται να αποσύρουν μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους από το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αφήσουν δύναμη μικρότερη των 10000 ανδρών οι οποίοι θα αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο αλλά και ειδικές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή η Αμερικανική δύναμη στο Αφγανιστάν μετράει 30000 άνδρες ενώ ελπίζουν να αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους έως και το τέλος του 2016. 

http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/07/400-nato.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου