Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Τρεις κολοσσοί στη μάχη για τα νέα νοτιοκορεατικά τάνκερ

Την αξιολόγηση προσφορών από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus, την αμερικανική Boeing και την ισραηλινή Israel Aerospace Industries (IAI) για το πρόγραμμα προμήθειας αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού ανακοίνωσε η Νότια Κορέα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την αρχή αμυντικών προμηθειών της ασιατικής χώρας (DAPA: Defense Acquisition Program Administration), οι προσφορές των τριών εταιριών την παρούσα περίοδο αξιολογούνται και ο αντικειμενικός σκοπός είναι η τελική επιλογή του προμηθευτή να γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2014.

Ειδικότερα, η Airbus έχει προτείνει το βασισμένο στο επιβατηγό A330 αεροσκάφος MRTT (Multi-Role Tanker Transport), που έχει ήδη επιλεγεί από τις Αυστραλία, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Σιγκαπούρη, η Boeing το βασισμένο στο επιβατηγό B767 αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-46 (το οποίο έχει επιλεγεί από την Αεροπορία των ΗΠΑ στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 30 δις δολαρίων ΗΠΑ για την αντικατάσταση των υπέργηρων KC-135) και η IAI το ανακατασκευασμένο B767-300ER.
Επισημαίνεται, ότι ο εκπρόσωπος της DAPA απέφυγε να αναφερθεί στον αριθμό των προς προμήθεια αεροσκαφών αλλά σύμφωνα με βιομηχανικές πηγές που παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος τον προσδιορίζουν σε τέσσερα.
Όπως αναμένεται, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών υποψηφίων προμηθευτών θα είναι πολύ έντονος, το δε αποτέλεσμα του θα έχει πολύ ισχυρή πολιτική χροιά, αφού όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν, η στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας (που περιλαμβάνει σαφείς εγγυήσεις για την εδαφική ακεραιότητα της ασιατικής χώρας) έχει αποβεί καθοριστικός παράγοντας.
Κάποιες φορές βέβαια, η Νότια Κορέα λοξοκοιτάει προς την Ευρώπη (π.χ. ελικόπτερα), ενώ οι Ισραηλινοί θα είχαν θεωρητικά καλύτερη τύχη, εάν είχαν επιλέξει τη νοτιοκορεατική πρόταση για το νέο τους αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης, σε βάρος της ιταλικής
Πηγή: defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου