Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΕΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ


Νέες εξελίξεις στις μάχες στη Γάζα. Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κυοφορείται από τις Ισραηλινές Δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να τελειώσουν τις συγκρούσεις με τη Χαμάς καθώς τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εισβολής δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ενθαρρυντικά.
Ανώτεροι διοικητές του IDF δήλωσαν την Τετάρτη 23 Ιουλίου, πως ήρθε η ώρα για μια αποφασιστική πολεμική κίνηση. Μπορεί γα την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς να χρειαστούν εβδομάδες, δήλωσαν, αλλά για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος ο IDF πρέπει να επιτύχει τρεις νίκες κλειδιά: Η μάχη για Shejaiya έχει ήδη γίνει γνωστή από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά και οι συγκρούσεις στην ανατολική Ράφα και την Ανατολική Khan Younes είναι το ίδιο κρίσιμες.


Μεγάλη επίθεση των Ισραηλινών στα σκαριά (;) καθώς το Τελ Αβίβ βιάζεται να τελειώσει αυτό το πόλεμο.


Επείγουσα για τους ισραηλινούς στρατιωτικούς διοικητές τώρα είναι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο υπόγειο οχυρό συγκρότημα το οποίο φιλοξενεί τους στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς. Οι ηγέτες του Ισραήλ και το συμβούλιο ασφαλείας θα καθορίσουν πότε θα γίνει η επόμενη κίνηση του στρατού και το πως θα διατεθούν οι παρούσες δυνάμεις στη Γάζα. Τα άρματα μάχης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την επόμενη, κρίσιμη φάση της επιχείρησης των Ισραηλινών Δυνάμεων στη Γάζα αμέσως μόλις δοθεί το σύνθημα. Πολιτικοί κύκλοι στο Ισραήλ συμφωνούν ότι μετά την απόρριψη από τη  Χαμάς όλων των υπαρχουσών προτάσεων εκεχειρίας, το επόμενο στάδιο είναι η κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου στους στόχους που θα οδηγήσουν στο τέλος των μαχών. Ακόμα βέβαια, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το πώς θα γίνει αυτό.

Τι πιστεύει η Χαμάς για την εξέλιξη των μαχών

Δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής οι οποίοι συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς. Χάλεντ Μεσάαλ στο Κατάρ την Κυριακή, τον άκουσαν έκπληκτοι να ισχυρίζεται πως η Χαμάς έχει κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στον IDF και να εκδηλώνει την αυτοπεποίθηση του πώς η οργάνωση είναι σε θέση να συνεχίσει τις μάχες για πολύ καιρό.

Σύμφωνα με πηγές του DEBKA την Δευτέρα, 21 Ιουλίου, ο Μεσάαλ δήλωσε σε δυτικό διπλωμάτη: "Στη Γάζα βλέπουμε ότι ο IDF είναι αργός και αδέξιος ενώ οι δυνάμεις μας είναι ευκίνητες και ευέλικτες και οι πύραυλοι μας μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα από το ένα μέρος στο άλλο".. Σχόλιο που προφανώς είχε να κάνει με την κάθετη αύξηση της μαχητικής ικανότητας της Χαμάς όπως είχαμε γράψει εδώΕρωτηθείς για την ήττα της Χαμάς στην Shajaiya, το προάστιο της πόλης στο οποίο κατοικούσαν 100.000 Παλαιστίνιοι και κατεδαφίστηκε κυριολεκτικά, ο Μεσάαλ αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο. Η απάντηση του IDF μετά τα σχόλια του Μεσάαλ δεν άργησε να έρθει καθώς ο Ισραηλινός Στρατός πήρε εντολή το βράδυ της Δευτέρας, να κατεδαφίσει το άδειο σπίτι του Μοχάμεντ Deif, του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν πως ο Deif μαζί με τον ηγέτη της ταξιαρχίας Izz-e- din al Qassam, Marwan Issa είναι οι εγκέφαλοι πίσω από την στρατηγική της Χαμάς. 

Η Χαμάς μετά τον επικοινωνιακό πόλεμο αρχίζει να κερδίζει και "σημεία" στις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισραήλ.

Ενώ οι δυνάμεις της Χαμάς ήταν σε υποχώρηση στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς κατάφερε ένα εντυπωσιακό χτύπημα εναντίον του Ισραήλ όταν ρουκέτα που εκτόξευσε, έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Ben-Gurion κάνοντας τις ευρωπαϊκές και τις αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις τους στο αεροδρόμιο. Τουλάχιστον 85 διεθνείς πτήσεις ακυρώθηκαν από το βράδυ της Τρίτης..

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αρνήθηκε αίτημα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού να παρέμβει στην υπηρεσία Federal Aviation Administration-FAA ώστε να ανακαλέσει την απαγόρευση πτήσεων από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ με τον Κέρι να απαντά ότι δεν μπορούσε να παρέμβει σε αυτό. Τελικά αργά το βράδυ της Τετάρτης η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση πτήσεων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς και από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, αλλά προειδοποίησε κατά "της πολύ ασταθούς κατάστασης" στην περιοχή, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το βράδυ. 

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι η επιτυχία της Χαμάς με την διακοπή πτήσεων από και προς το Ισραήλ φανερώνει μια κρυφή πλευρά του πολέμου κατά του Ισραήλ. Οι περισσότερες από τις 2.000 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες 16 ημέρες, δεν απέτυχαν να πλήξουν τα αστικά κέντρα από τύχη (αν και πολλές καταστράφηκαν από το Iron Dome) απλά η Χαμάςπροσπαθούσε να πετύχει στρατηγικούς στόχους, όπως οι βάσεις της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και στρατηγικές υποδομές στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ μην ξεχνάμε ότι η Χαμάς για μέρες στόχευε τον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Ντιμόνα..
http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/07/blog-post_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου