Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Το Ισραήλ μαθαίνει με σκληρό τρόπο ότι οι μαχητές της Χαμάς δεν είναι πλέον ερασιτέχνες



Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, που στόχο έχει να καταστρέψει τις σήραγγες των Παλαιστινίων μαχητών και να σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών στη Γάζα, έχει εισέλθει στην πέμπτη ημέρα της με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει γεωμετρικά και για τις δυο μεριές. 

Ο Ben Wedeman, βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής του CNN στη Μέση Ανατολή, σχολιάζει την εισβολή. Μια διαφορετική ανάλυση από όσες έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα..  Επιμέλεια: Άμυνα Πολιτική

Πώς είναι αυτή η εισβολή σε σύγκριση με τις προηγούμενες από το Ισραήλ στη Γάζα από στρατιωτικής άποψης; 

Αντίθετα με το 2008/09, αυτή η εισβολή φαίνεται να επικεντρώνεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γάζα, με επίκεντρο την περιοχή Shaja'ia. Το 2008/09 το επίκεντρο ήταν σε τομείς από όπου εκτοξευόντουσαν οι ρουκέτες, θέσεις οι οποίες συνήθως ήταν μακρυά από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γάζα. Τότε δεν είχε γίνει γνωστό ακριβώς πόσοι παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις θέσεις. Τώρα οι κάτοικοι προειδοποιούνται από τους Ισραηλινούς πρίν χτυπηθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη περιοχή που μπαίνει στο στόχαστρο με τηλέφωνα μηνύματα ακόμα και πυραύλους χωρίς εκρηκτική κεφαλή και πολλοί όντως φεύγουν αλλά πάντα ένα σημαντικό ποσοστό κατοίκων μένει πίσω και δεν αφήνει τα σπίτια του. Η εντύπωσή μου είναι ότι το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει μια πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη από ό, τι το 2008/09 και το 2012.  Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής των Ισραηλινών καθώς η εισβολή γίνεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και είναι πολύ πιο επικίνδυνη, από ότι φαίνεται και από τις απώλειες των Ισραηλινών που μόνο την Κυριακή χάσανε 13 στρατιώτες. 

Είναι πιθανό το Ισραήλ να πετύχει τον αντικειμενικό του σκοπό που δεν είναι άλλος από την καταστροφή των σηράγγων και να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων; 

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει μεγάλη επιτυχία στην αποστολή που έθεσε ως στόχο στην αρχή αυτής της επιχείρησης. Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, η Χαμάς συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις σήραγγες ενώ προσπαθεί να στήσει ενέδρα ή να συλλάβει Ισραηλινούς στρατιωτικούς ενώ συνεχίζει την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ, αν και ο αριθμός των εκτοξεύσεων έχει μειωθεί. 

Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι όπως έχουν μεγαλώσει οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ έτσι έχουν μεγαλώσει και της Χαμάς.. Κάθε φορά που το Ισραήλ φέρνει στη μάχη νέες τακτικές, η Χαμάς και οι άλλες οργανώσεις που πολεμάνε στο πλευρό της, φαίνεται να βρίσκουν νέες απαντήσεις, όπως πχ με τη χρήση ρουκετών μεγαλύτερου βεληνεκούς κατά του Ισραήλ. Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά όμως τώρα, είναι ότι μαχητές της Χαμάς φαίνεται να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι, με μαχητικές ικανότητες που το Ισραήλ δεν περίμενε να αντιμετωπίσει. 

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης που γύρισε από την περιοχή Shaja'ia στη Γάζα δήλωσε σε Ισραηλινό δημοσίευμα ότι η Χαμάς τώρα πολεμάει περισσότερο όπως η Χεζμπολάχ, η οποία στην Ισραηλινή κατοχή στη δεκαετία του 1980 και του 1990 αντιπαράθεσε ένα πετυχημένο ανταρτοπόλεμο και προκάλεσε μεγάλες απώλειες στον Ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ στο Λίβανο. 

Στις τελευταίες σοβαρές οδομαχίες που είδα στη Γάζα, στις αρχές του 2008, ήταν σχεδόν σαν να ήταν «ώρα του ερασιτέχνη», με τους μαχητές στη Γάζα να παρελαύνουν με τα όπλα τους, χωρίς όμως να είναι πραγματικά σε θέση να σταματήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις. Τώρα φαίνεται ότι έχουνε μάθει ότι πρέπει να κρατάνε πολύ χαμηλότερο προφίλ. Έχουν αναπτύξει καταδρομικές τακτικές και εκμεταλλεύονται πλήρως τη γνώση του πεδίου της μάχης. 

Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα διαρκέσει η εισβολή; Πόσο σύντομα, η εισβολή θα μετατραπεί σε πόλεμο; 

Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα είναι πόλεμος, κατά τη γνώμη μου - έχει πάει πέρα από την απλή εισβολή. Η Χαμάς δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι υποχώρησης και δεν άρπαξε την ευκαιρία για εκεχειρία που πρότεινε η Αίγυπτος. Θέλουν να δείξουν ότι είναι μια στρατιωτική δύναμη που πρέπει να την εκλάβουμε ως τέτοια και θα είναι και στο μέλλον. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι θα χρειαστούν δύο ή τρεις ημέρες για να καταστραφούν οι σήραγγες. Εάν αυτή η κρίση θέλουμε να σταματήσει, το Ισραήλ θα πρέπει να υποχωρήσει πίσω στα εδάφη του και η Χαμάς θα πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες. Κατά τη γνώμη της Χαμάς, η οργάνωση έχει πετύχει ήδη ένα από τους στόχους της, που ήταν να δοθεί στο Ισραήλ ένα αιματηρό μήνυμα. Οι της Χαμάς ισχυρίζονται ότι έχουν συλλάβει έναν Ισραηλινό στρατιώτη - αν και ακόμα αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί - αλλά αν είναι αλήθεια, θα είναι τεράστιο διαπραγματευτικό χαρτί για την Χαμάς. 

Όταν η Χαμάς είχε συλλάβει τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ σε επιδρομή τον Ιούνιο του 2006 κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από πέντε χρόνια και να απελευθερωθούν πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για να απελευθερωθεί ο Ισραηλινός στρατιώτης... 

Θα έχει ο αριθμός των νεκρών επίδραση στην κοινή γνώμη στο Ισραήλ; Οι Ισραηλινοί έχουν συνηθίσει στα θύματα των συγκρούσεων, αλλά από τη Χεζμπολάχ όχι από τη Χαμάς. 

Ήμουν στους δρόμους της Γάζας την Κυριακή το βράδυ, όταν οι Παλαιστίνιοι πανηγύριζαν τις φήμες ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης είχε πιαστεί αιχμάλωτος. Λίγο αργότερα Ισραηλινά πλοία άνοιξαν πυρ και όλοι στο δρόμο πίστεψαν ότι οι φήμες για την σύλληψη του Ισραηλινού στρατιώτη είναι αληθινές. Το άμεσο συμπέρασμα του καθενός στο δρόμο ήταν ότι αυτό ήταν η απάντηση του Ισραήλ στη σύλληψη ενός από τους στρατιώτες του. 

Τι επιπτώσεις θα έχει η πίεση και καταδίκη των γεγονότων από τα Ηνωμένα Έθνη και οι εκτός μικροφώνου παρατηρήσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι; 

Πιστεύω ότι οι παρατηρήσεις του ΟΗΕ δεν θα έχουν καμία επίδραση στη κατάσταση στη Γάζα. Στο Ισραήλ υπάρχει η αντίληψη ότι ο ΟΗΕ κάνει παρατηρήσεις διαμαρτύρεται αλλά δεν πρόκειται να κάνει τίποτα απολύτως. Η Χαμάς συνειδητοποιεί ότι έχει λίγους φίλους στον έξω κόσμο. Τις παρατηρήσεις του Λευκού Οίκου όμως δεν θα τις υποδεχτούν καλά στο Ισραήλ, πιστεύω. και τα σχόλια του John Kerry την Κυριακή - που άφησε κάποιους να αναρωτιούνται αν επέκρινε τις ισραηλινές διαβεβαιώσεις ότι η χερσαία επίθεση στη Γάζα θα είναι περιορισμένη - δείχνουν ότι η αμερικάνικη υπομονή εξαντλείται. Μετά από σχόλιο που ανέφερε τον αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων ο Kerry ακούστηκε να μιλάει σκωπτικά για την επιχείρηση των Ισραηλινών. Εκτιμάται ότι το 70% των πάνω από 500 παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους, ήταν άμαχοι. Η Ουάσιγκτον έχει δεθεί με το Ισραήλ, και το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα, συνεπώς μέρος της ευθύνης για την κατάσταση βαραίνει και την Αμερική.. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ λεκτικά, αλλά ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Ουάσιγκτον. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Kerry μπορεί να αισθάνεται άβολα - πέρασε σχεδόν ένα χρόνο προσπαθώντας να διαμορφώσει μια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή και από ότι φαίνεται δεν κατάφερε τίποτα.http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/07/blog-post_4978.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου