Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΙΝΣΚ

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μετά την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι έτοιμη να αρχίσει την ανάπτυξή της στην αεροπορική βάση στο Μπαρανοβίτσι - περιοχή Μπρεστ. Αυτό δήλωσε στους Ρώσους δημοσιογράφους ο διοικητής της αεροπορικής δύναμης στρατηγός Βίκτορ Μποντάρεφ. «Εμείς θα δημιουργήσουμε μια βάση στο Μπαρανοβίτσι, όλα όσα χρειάζονται για αυτό, το μόνο πράγμα που περιμένουμε - να υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία. Μετά από αυτό, προχωρούμε σε πλήρεις δραστηριότητες». (Nikolai Anisimov)
Το 2010 η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε επίσημα σχέδια για να φιλοξενήσει στην χώρα εκ περιτροπής μαχητικά F-16. Μετά τη ρωσο-γεωργιανή σύγκρουση, η Πολωνία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο η άμεση ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο έδαφός της θα μπορούσε να παράσχει επαρκή προστασία από την αναπόφευκτη, σύμφωνα με ορισμένους Πολωνούς πολιτικούς, ρωσική επιθετικότητα. Η εμπιστοσύνη της Πολωνίας στα θεσμικά όργανα του ΝΑΤΟ υπονομεύτηκε σημαντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο της διπλωματίας των μαχητικών αεροσκαφών, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ανάπτυξη αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Πολωνία έχει προκαλέσει ρσικές αντιδράσεις. Αν και τα ρωσικά αρχικά σχέδια ήταν να ακολουθήσει το αμερικανικό πρότυπο της εκ περιτροπής ανάπτυξης μαχητικών, πολύ γρήγορα έγιναν σοβαρές προσαρμογές με σκοπό την ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης δύναμης σε μόνιμη βάση.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μετά την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι έτοιμη να αρχίσει την ανάπτυξή της στην αεροπορική βάση στο Μπαρανοβίτσι - περιοχή Μπρεστ. Αυτό δήλωσε στους Ρώσους δημοσιογράφους ο διοικητής της αεροπορικής δύναμης στρατηγός Βίκτορ Μποντάρεφ. «Εμείς θα δημιουργήσουμε μια βάση στο Μπαρανοβίτσι, όλα όσα χρειάζονται για αυτό, το μόνο πράγμα που περιμένουμε - να υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία. Μετά από αυτό, προχωρούμε σε πλήρεις δραστηριότητες».
Αρχικά η αναδιάταξη των ρωσικών μαχητικών στο Παρανοβίτσι είχε τον χαρακτήρα μιας πολιτικής σημασίας κινήσεως, όπως το ΝΑΤΟ ξεκίνησε το 2004 με την περιπολία του εναερίου χώρου της Βαλτικής. Η στρατιωτική αξία αυτής της πρωτοβουλίας είναι μάλλον χαμηλή - τα ρωσικά μαχητικά Su-27P στην πραγματικότητα θα επαναλάβουν τις αποστολές που εκτελούνταν νωρίτερα από τα μαχητικά αεροσκάση MiG-29 της Λευκορωσίας. Η μόνη πρακτική διάσταση είναι η εκπαίδευση των πιλότων της Ρωσίας όσον αφορά το δυναμικό (μελλοντικών) πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Τον Δεκέμβριο του 2013 αναφέρθηκε ότι στην αεροπορική βάση της Λευκορωσίας αναπτύχθηκαν τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27P, σύμφωνα με άλλη πηγή έκδοσης S-27SM3, από την Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας και Δυνάμεων Αερέμυνας της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως σημειώνεται σε επίσημη μορφή στο Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, η δραστηριότητα έχει στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινών περιφερειακών συστημάτων αεράμυνας των δύο χωρών.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο αεροδρόμιο της Λευκορωσία φέρεται να προσγειώθηκαν επτά ρωσικά μαχητικά Su-27. Νωρίτερα, η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε τη μεταφορά μιας ρωσικής αερομεταφερόμενης πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου A-50 στο αεροδρόμιο Μπαρανοβίτσι, στο πλαίσιο του δεύτερου σταδίου της ετοιμότητας του κοινού περιφερειακού συστήματος αεράμυνας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Στρατιωτικοί της Λευκορωσίας διευκρίνισαν ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του A-50 επιτρέπουν να επεκταθούν σημαντικά τις δυνατότητες της αναγνώρισης και της καθοδήγησης μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και τη διαχείριση των δυνάμεων αεράμυνας.
Μέχρι το τέλος του 2014, και όχι όπως αναφέρθηκε αρχικά το 2015, στην αεροπορική βάση στο Μπαρανοβίτσι αναμένεται πλέον να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον ένα αεροπορικό σύνταγμα Su-27SM3 - συνολικά 24 αεροσκάφη. Την άνοιξη του 2013, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεγκέι Σοιγκού σε συνάντηση με τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε τα σχέδια για την διάθεση στην Ρωσική Πολεμική Αεροπορία μιας δεύτερης αεροπορικής βάσης στην Λευκορωσία, στη Λήδα (περιοχή Γκρόντο) - 26 χιλιόμετρα από το λιθουανικά σύνορα, μια αναπνοή μακριά από την μεγάλη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία. Η συγκεκριμένη βάση αναμένεται να λάβει ειδικό καθεστώς, όπως και δύο άλλες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λευκορωσία - ένας σταθμός ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κοντά στην βάση Μπαρανοβίτσι και ένα ναυτικό κέντρο επικοινωνίας κοντά στην Βιλιέκα.
Η ρωσική αεροπορική αστυνόμευση στη Λευκορωσία επιβεβαιώνει την έλλειψη ισορροπίας στις στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Μινσκ. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για πολλά χρόνια από τη Λευκορωσία, η Ρωσία δεν έχει υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας της Λαυκορωσίας, και ως εκ τούτου συνέβαλε στη μείωση της ισχύς της.
Ακριβώς ένα χρόνο πριν από την ανάπτυξη των ρωσικών Su-27P στο Μπαρανοβίτσι, στην ίδια βάση έλαβε χώρα μια τελετή απόσυρσης μαχητικών αεροσκαφών από την υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας. Το Μίνσκ δεν ήταν άλλο σε θέση να λειτουργήσει αυτά τα μαχητικά. Εάν ήταν να πιστέψουμετην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας, τότε για χώρες με επικράτεια μικρότερη των 200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν συνίσταται η απόκτηση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών της οικογένειας Su-27. Την άνοιξη του 2014 λέχθηκε ότι το Μίσνκ επανεξετάζει την προηγούμενη απόφαση και σκέφεται να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά και να τα θέσει πάλι σε λειτουργία.
Τον Οκτώβριο του 2013 έγινε γνωστό ότι η Ρωσία πούλησε 18 πολλαπλών ρόλων μαχητικά Su-30K στην Αγκόλα. Αυτά τα ρωσικά μαχητικά ήταν αποθηκευμένα στο Μπαρανοβίτσι, ήταν πρώην ινδικά που επεστράφησαν στην Ρωσία, με την Λευκορωσία να προσπαθεί μάταια όλα τα προηγούμενα χρόνια να τα εξασφαλίσει για την αεροπορικής της δύναμη. Τώρα η ανάπτυξη των ρωσικών μαχητικών στο Μπαρανοβίτσι αποδεικνύει ότι η Λευκορωσία αντιμετωπίζεται από την Ρωσία περισσότερο «εργαλειακά» και λιγότερο στην βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εταιρικής σχέσης.
http://www.fox2magazine.net/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7/9105-%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CE%9C%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9C%CE%B9%CE%BD%CF%83%CE%BA.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου