Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σιίτες αντάρτες έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης

Σιίτες αντάρτες έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης
Στην Υεμένη επήρθε οργασμός της - για πάνω από μια δεκαετία - σύγκρουσης μεταξύ των από το Ιράν υποστηριζόμενων Σιιτών ανταρτών («Aνσάρ Αλλάχ») που ελέγχουν τις βόρειες περιοχές της χώρας, και την φιλικο-Σαουδική κεντρική κυβέρνηση. Μετά το καλοκαίρι, και όπως οι κυβερνητικές δυνάμεις απώλεσαν τον έλεγχο στο διοικητικό κέντρο της επαρχίας Αμράν στα βόρεια της πρωτεύουσας, ήταν μόνο θέμα χρόνου πότε θα ξεκινήσει η μάχη για την πρωτεύουσα - η πόλη της Σαναά. Η «Aνσάρ Αλλάχ» είναι μια στρατιωτικο-πολιτική ένωση πολλών βόρειων Σιιτών ανταρτών, στο παρελθόν ήδη ένα πολύ σκληρό καρύδι, όπως από το 2004 αντιστάθηκε με επιτυχία σε μια σειρά από στρατιωτικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων της Υεμένης, αντιμετωπίζοντας ακόμη και μια άμεση στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στα τέλη του 2009 - αρχές του 2010, που οδήγησε μόνο σε σοβαρότατες απώλειες των Σαουδαράβων.
Μετά από μια διάσπαση στο εσωτερικό της άρχουσας ελίτ και την έκπτωση από το αξίωμα του προέδρου Σαλέχ το 2011, η κεντρική κυβέρνηση έχασε τελικά τον έλεγχο της κατάστασης σε πολλά μέρη της χώρας, με τον στρατό της Υεμένης να μην μπορεί ταυτόχρονα να αγωνιστεί κατά των φυλών σία στα βόρεια, των μαχητών της Αλ-Κάιντα στα νότιο-ανατολικά και να καταστείλει ταυτόχρονα και ένα αποσχιστικό κίνημα στο Nότο.
Ο πρόεδρος Ριάντ Μανσούρ Χάντι δεν έχει πραγματικά μια δική του βάση στήριξης. Η καταγωγή του είναι από το Νότο, πρώην αξιωματικός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης, ξένος προς τις φυλές της Βόρειας Υεμένης, και πολλοί στο Νότο δεν του έχουν συγχωρήσει το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν κατά το παρελθόν με την πλευρά του έκπτωτου Προέδρου Σαλέχ. Ως εκ τούτου, εξαρτάται εντελώς από την Σαουδική Αραβία και τους εκπροσώπους των ισχυρών φυλών Χασίντ, οι οποίοι δεν θέλησαν να μοιραστούν την εξουσία μαζί με τον Σαλέχ.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης, αστυνομία και στρατός, προσπάθησε να διαλύσουν τους αντικυβερνητικούς υποστηρικτές στην πρωτεύουσα, το οποίο όμως οδήγησε στην έναρξη της επίθεσης των Σιιτών ανταρτών στη Σαναά. Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυτοί έχουν φέρει στην κατοχή τους στρατηγικά σημεία του κυβερνητικού στρατού βόρεια της Σαναά. Μέρος των κυβερνητικών μονάδων αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές, και πέρασε με την πλευρά των ανταρτών ή τράπηκε σε φυγή.
Τις τελευταίες ημέρες, υπό τον έλεγχο των Σιιτών ανταρτών Χούτι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας, για πρώτη φορά οι αντάρτες κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, το αεροδρόμιο, και στη συνέχεια το κτίριο του Γενικού Επιτελείου και των διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών. Ο πρωθυπουργός της Υεμένης παραιτήθηκε, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να μην αντισταθούν. Με την ανάληψη του ελέγχου μιας μεγάλης στρατιωτικής βάσης, οι αντάρτες έφεραν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος της Υεμένης συμφώνησε να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους της «Ανσάρ Αλλάχ» και τους Νότιους στην ηγεσία και να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση.http://www.fox2magazine.net/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/9253-%CE%A3%CE%B9%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A5%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου