Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

"Οι Γερμανοί εξάγουν τεράστιες ποσότητες όπλων και υποκρισίας"

ImageΜετάφραση- Επιμέλεια: OnAlert Πηγή: Reuters/Josef Joffe

Ποια χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ρωσία; 

Μαντέψατε σωστά. Είναι η Γερμανία, μια χώρα δεσμευμένη νομικά να προμηθεύει μόνο συμμάχους και ειρηνικές δυνάμεις (ουδέτερες) όπως είναι η Ελβετία και η Σουηδία! Εκτός επιτρεπτών ορίων είναι οι “περιοχές εντάσεων” - οι κακόφημες “γειτονιές” που στην τελική είναι αυτές που καταναλώνουν ποσότητες πολεμικού υλικού. Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, ενώ και οι δυο χώρες βρίσκονται στην πυριτιδαποθήκη του κόσμου, είναι από τους καλύτερους πελάτες της Γερμανίας. Το ίδιο ισχύει και για την Αλγερία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ότι δεν μπορεί να πωληθεί άμεσα, βρίσκει το δρόμο του μέσω των διεθνών παζαριών όπλων. Κανένας βαρόνος των ναρκωτικών που σέβεται τον εαυτό του – είτε Ρώσος είναι είτε Μεξικανός- δεν στεκόταν φέροντας κάποιο τσέχικο "Skorpion". Η πυγμή συνδυάζεται με κάτι γερμανικό, σαν το Heckler & Koch MP-5, όπλο ιδιαίτερα αγαπητό και στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Γερμανία ωστόσο ποτέ, μα ποτέ έως τώρα, δεν είχε δώσει όπλα σε μη κρατικές δυνάμεις στρατού. Αυτό το μήνα αυτή η παράδοση άλλαξε, καθώς η Γερμανία συμφώνησε να στείλει όπλα στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, ή αλλιώς PKK, στο Βόρειο Ιράκ, με το μεγαλύτερο μέρος των πιο εξελιγμένων όπλων να προορίζεται για τις δυνάμεις Πεσμεργκά. Δεν είναι ακριβώς σύμμαχοι, αλλά αυτά τα δύο σύνολα έχουν έναν κοινό εχθρό και στόχο: την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν πρόκειται να παραλάβει 8.000 τυφέκια G3 - σχεδόν μουσειακά κομμάτια - που παρασκευάζονταν από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ήδη από το 1959. Οι δυνάμεις πεσμεργκά θα πάρουν το πιο σύγχρονο στρατιωτικό υλικό: 
-->8,000 G36, τα σημερινά τουφέκια του γερμανικού στρατού. 
-->Επίσης, 30 αντιαρματικά συστήματα με 500 βλήματα. 
-->Προσθέστε σε αυτά λίγες δεκάδες φορητές αντιαρματικές ρουκέτες, 40 πολυβόλα και 10.000 χειροβομβίδες. 

Το εξοπλιστικό πακέτο είναι αξίας περίπου 90 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα σύγχρονα όπλα των ΗΠΑ - τανκς, πυροβολικό - που κατάφεραν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να συγκεντρώσουν λεηλατώντας ιρακινές αποθήκες. Εξακολουθεί όμως να είναι μια δραματική ανατροπή της προηγούμενης κατάστασης.

Κι όλα αυτά εξαιτίας του Ισλαμικού Κράτους. Κάθε φορά που μια ταξιαρχία δολοφόνων εκτελεί κάποιον δυτικό όμηρο, καταφέρνει να διευρύνει τον, υπό αμερικανική ηγεσία, συνασπισμό κρατών που μάχονται εναντίον της οργάνωσης. Η Βρετανία, για παράδειγμα, αρχικά αρνήθηκε να βομβαρδίσει μαζί με τις ΗΠΑ τη Συρία, κάνοντας τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να απέχει. Τώρα τα αεροπλάνα της είναι έτοιμα να μπουν στην μάχη.

Θα το πράξουν αντίστοιχα και τα γερμανικά στρατεύματα; Μην περιμένετε και πολύ.

Οι παραδόσεις όπλων σε μετριοπαθείς δυνάμεις θεωρούνται υποκατάστατο της ιδίας επέμβασης - μια εναλλακτική τακτική των κρατών που μάλλον δεν θα προχωρήσουν σε εμπλοκή των δικών τους δυνάμεων. Η Γερμανία συμμετείχε σε αεροπορικές επιθέσεις στη Σερβία κατά τη διάρκεια των πολέμων της Βοσνίας, και είχε αποστείλει χερσαία στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Αλλά σε σύγκριση με τις σκληρές γερμανικές επιθέσεις των Παγκοσμίων Πολέμων του 20ου αιώνα, η σημερινή Γερμανία είναι τόσο επιθετική όσο μια γατούλα.
Προφανώς, χάνοντας δύο πολέμους, με τεράστιες απώλειες, δεν ευνοήθηκε η πολεμική κουλτούρα στην Γερμανία. Σήμερα, οι Γερμανοί είναι τόσο ειρηνικοί όσο οι Σουηδοί - η μάστιγα της Ευρώπης κατά τον 17ο αιώνα.

Αλλά δεν είναι ανάγονται όλα σε τύψεις ή και στην λύτρωση. Πολύ πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η μεταπολεμική Δυτική Γερμανία μπορούσε να απολαύσει μια άνετη διαβίωση στο πλαίσιο της στρατηγικής ομπρέλας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, 300.000 στρατιώτες των ΗΠΑ είχαν αναπτυχθεί στη Δυτική Ευρώπη, μαζί με χιλιάδες των τακτικών πυρηνικών όπλων. Μισή ντουζίνα άλλα έθνη έπαιρναν επίσης μέρος σε αυτήν την «προωθημένη άμυνα" κοντά στο Σιδηρούν Παραπέτασμα που διαχώρισε τη Γερμανία σε Ανατολική και Δυτική.

Στην Δυτική Γερμανία, η «Ομοσπονδιακή Δημοκρατία," μπορούσε να απολαύσει τους καρπούς μιας ειρήνης “Made in USA”. Η ασφάλεια ήταν σχετικά φθηνή σε κόστος. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία διέθεταν από 5 τοις εκατό έως 6 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για αμυντικές δαπάνες, οι Γερμανοί κατάφεραν να ξεμπερδεύουν με λιγότερο από 3 τοις εκατό. Σήμερα, η Γερμανία έχει μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό της, πλησιάζοντας προς το 1,3% του ΑΕΠ.

Το αποτέλεσμα είναι το εξής: Ακόμα και αν οι Γερμανοί ήθελαν να παρέμβουν στο Ιράκ, δεν θα το μπορούσαν. Οι χερσαίες δυνάμεις τους έχουν συρρικνωθεί σε 60.000 στρατιώτες. Δεν έχουν δυνάμεις προβολής: πλοία, δεξαμενόπλοια, αεροπορικές μεταφορές. Δεν έχουν συστήματα επιτήρησης του διαστήματος που να μπορούν να βασιστούν, ούτε ειδικές δυνάμεις που αντικαθιστούν τον κανονικός στρατός στα θέατρα επιχειρήσεων - όπως διαθέτει η Ουάσιγκτον. Η Γερμανία διαθέτει όμως μοίρες, με "Tornado", και μαχητικά "Typhoon". Αλλά και αυτά, όμως, θα πρέπει να ανεφοδιαστούν από βυτιοφόρα των ΗΠΑ.

Με δεδομένο το πόσο γρήγορα οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ξέμειναν από βόμβες στη Λιβύη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν επίσης ανάγκη να αναπληρώσουν με γερμανικά αποθέματα τα πυρομαχικά ακρίβειας που χρησιμοποιούν. Ωστόσο, οι Γερμανοί θα μπορούσαν θεωρητικά να συμμετέχουν σε μια ενδεχόμενη γαλλοβρετανική αποστολή βομβαρδισμών θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Αυτήν την στιγμή, αυτό το ενδεχόμενο συναντά την άρνηση των Ευρωπαίων, και υπό αυτό το πρίσμα οι παραδόσεις όπλων σε αντίπαλες ομάδες των τζιχαντιστών λειτουργούν ως ένα καλό -τουλάχιστον για την ώρα- υποκατάστατο.

Αλλά να θυμάστε τον παρακάτω κανόνα: το Ισλαμικό Κράτος έχει αποδειχθεί να είναι ο καλύτερος μοχλός συνασπισμών στη Δύση. Ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δεν αντιμετώπισε δυσκολίες στο να προσεγγίσει πρόθυμους εχθρούς του Ισλαμικού Κράτους και μέχρι τώρα έχει λάβει την στήριξη 40 χωρών που εντάσσονται στον συνασπισμό κρατών κατά του ΙΚ.

Όπως τεκμηριώνεται από την πρόσφατη δολοφονία ενός Βρετανού ομήρου, η φρίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα. Είναι μέρος ενός σχεδίου. Τι θα γίνει αν το επόμενο θύμα που θα σφαχτεί στο YouTube είναι Γερμανός; Αν σήμερα η κοινή γνώμη στην Γερμανία τάσσεται κατά της εμπλοκής, η αντίδραση τους μπορεί να αντιστρέψει την στάση τους προς μια οργισμένη θέση. Τέτοια αποτρόπαια γεγονότα έχουν την τάση να μεταβάλλουν διαθέσεις και μακρόχρονες πεποιθήσεις. 

Σε αυτήν την κατάσταση, οι γερμανικές βόμβες, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το πλεόνασμα μικρότερων όπλων που στέλνονται σήμερα στο κουρδικό Ιράκ.


(Φωτογραφία: Στην αρχική φωτογραφία βλέπετε ένα αυτόματο όπλο MG3 που συμπεριλαμβάνεται σε μια γερμανική αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς τις κουρδικές δυνάμεις πεσμεργκά στο Βόρειο Ιράκ. )


Μετάφραση- Επιμέλεια: OnAlert

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου