Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Στον Ειρηνικό το 60% των αεροναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ

Το 60% των αμερικανικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, εκτός ΗΠΑ, θα σταθμεύουν στην περιοχή του Ειρηνικού, μέχρι το 2020, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Στόχος των ΗΠΑ, είπε, είναι να επιβάλει σταθερότητα στην περιοχή. Στην πραγματικότητα στόχος τους είναι ο περιορισμός της κινεζικής δυναμικής στη νοτιοανατολική Ασία.Για τον σκοπό αυτό οι Αμερικανοί σκοπεύουν να ενισχύουν και τους εκεί συμμάχους, αλλάκαι να τους ζητήσουν να συνεισφέρουν περισσότερο στα της κοινής άμυνας, υλικά και πολιτικά, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στην ασφάλεια της περιοχής», είπε ο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας επίσης την ενίσχυση των συμμαχικών δεσμών με την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες. Βασικό συστατικό της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ είναι η διαχείριση των σχέσεων με την Κίνα, σημείωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.
«Δεν είναι, φυσικά, υποχρεωτικό να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Δεν υπάρχουν πραγματικά εμπόδια για την καλλιέργεια μιας καλής μεταξύ μας σχέσης.Συνεργαζόμαστε άλλωστε και αμφότεροι έχουμε δεσμευτεί να κτίσουμε ακόμα καλύτερα την σχέση μας αυτή, όπου μπορούμε και αμοιβαία να υποχωρούμε, όταν πρέπει», τόνισε ο Μπάιντεν.
Με την ευκαιρία δε, έσπευσε να κατηγορήσει και τη Ρωσία για την ουκρανική κρίση. «Ο κ. Πούτιν πρέπει να κάνει τις επιλογές του. Οι ασύμμετρες απειλές κατά μιας άλλης χώρας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Είμαστε αποφασισμένοι, το ΝΑΤΟ, να εξέλθει ισχυρότερο από αυτή την κρίση που η Ρωσία μας ενέπλεξε. Μαζί με τους συμμάχους μας ενισχύουμε την παρουσία μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη», κατέληξε.http://www.defence-point.gr/news/?p=112835

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου