Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

"Φορτσάρουν" οι ΗΠΑ κατά τζιχαντιστών - Όπλα 600 εκατομμυρίων στο Ιράκ


Image
''Φουλ'' προχωρά η ενίσχυση των δυνάμεων που μάχονται το <<Ισλαμικό Κράτος>> (ΙSIL) με όπλα πυρομαχικά και άλλα υλικά από τις ΗΠΑ! Μετά την από αέρος ρίψη εφοδίων στους Κούρδους του Κομπάνι στην Συρία, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Μαρί Χαρφ ανακοίνωσε πως ως αμερικανικό ΥΠΕΞ ενέκριναν την πώληση των πυρομαχικών για άρματα, συναφούς εξοπλισμούς και εξαρτημάτα προς το Ιράκ  εκτιμώμενου κόστος είναι 600 εκατομμύρια δολάρια.
Η κ.Χαρφ είπε ότι αυτό αποτελεί ένα μέρος της υποστήριξης στην ιρακινή κυβέρνηση για τον αγώνα κατά του ISIL και τόνισε πως αυτή η διαδικασία πώλησης  θα κρατήσει 30 μέρες.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ διερευνούν την υπόθεση  και δεν δέχονται ''σώνει και καλά'' ως αυθεντικό το βίντεο που δείχνει ότι φορτία με εφόδια αντι για τους Κούρδους έπεσαν κατά λάθος στα χέρια των Τζιχαντιστών : Ο   εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι  είπε για τους ισχυρισμούς ότι τα όπλα, πυρομαχικά και ιατρικές προμήθειες που προοριζόταν για τη συνεχιζόμενη αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων, πέρασαν στα χέρια των τρομοκρατών του ΙSIL αντί των κουρδικών αρχών του Ιράκ, είπε ότι «διερευνούν το θέμα».

Πλαστό το βίντεο;
Ένα βήμα πιο πέρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι το βίντεο μπορεί να είναι ακόμα και προϊόν προπαγάνδας, έκανε η  αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η κ. Μαρί Χαρφ, κληθείσα να απαντήσει σε σχετική  ερώτηση σχετικά με το βίντεο που ανάρτησε το Ιsil δηλώνοντας πως κατέσχεσε τα κιβώτια οπλισμού που έπεσε στην πλευρά της τρομοκρατικής οργάνωσης, είπε ότι είδαν το βίντεο όμως δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν το εάν είναι πραγματικό!

Η κ. Χαρφ η οποία επέστησε την προσοχή στο ότι στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλές προπαγάνδες, ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες, σχετικά με το θέμα, είπε:«Και το βίντεο αυτό μπορεί να ανήκει στην κατηγορία αυτή. Ερευνούμε τώρα αυτό το θέμα».

Ενοχλείται ο ''Ελεύθερος Συριακός Στρατός''
Στο μεταξύ έντονη κριτική άσκησε ο λεγόμενος ''Ελεύθερος Συριακός Στρατός'' για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις κουρδικές ομάδες αντί στους ιδίους που μάχονται εδώ και 3.5 χρόνια κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Ασαντ .

Εύθραστη η κατάσταση 
Πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο είναι επιφυλακτικό ακόμα για την έκβαση της σύγκρουσης στο Κομπάνι :  « Η κατάσταση ασφάλειας στο Κομπάνι παραμένει εύθραυστη» εκτίμησε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κ. Τζον Κίρμπι και πρόσθεσε ότι αυτό, χωρίς να είμαστε απόλυτοι, δημιουργεί το ενδεχόμενο να πέσει το Κομπάνι .Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι βοήθειες των δυνάμεων συνασπισμού στις κουρδικές ομάδες που μάχονται κατά του ΙSIL συνεχίζονται αυξανόμενες.

« Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλεως τελεί υπό των έλεγχο των κουρδικών ομάδων» είπε ο κ. Κίρμπι. Σημείωσε ακόμα ότι «  δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το πότε μπορεί να σημειωθεί το «σημείο καμπής» στο ακαθόριστο και αβέβαιο μέλλον του Κομπάνι  και πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται κατά πόση απόσταση είναι δυνατόν να διανύσουν οι επιχειρήσεις στο Ιράκ και στην Συρία.http://www.onalert.gr/stories/fortsaroun-oi-usa-kata-tzixantiston/37990

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου