Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕΣΣΗΝΗ Οδοιπορικό στη ζούγκλα του Κομπάνι

Με τις ενισχύσεις των Κούρδων του Ιράκ να έχουν φτάσει στο Κομπάνι, και με τις υπό τις ΗΠΑ συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών να συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό στην περιφέρεια της πόλης, η μάχη στο Κομπάνι θεωρείται πλέον η κρισιμότερη μάχη του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), αλλά και η μάχη που εκτιμάται θα καθορίσει τις ισορροπίες της επόμενης ημέρας στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αρης Μεσσήνης, έχει βρεθεί σε πολλά πολεμικά μέτωπα, μεταξύ αυτών στη Λιβύη, στη Συρία και στην Αίγυπτο.
Ο επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αρης Μεσσήνης, έχει βρεθεί σε πολλά πολεμικά μέτωπα, μεταξύ αυτών στη Λιβύη, στη Συρία και στην Αίγυπτο.

Οι αεροπορικές επιδρομές των υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας σε συνδυασμό με τη λυσσαλέα αντίσταση των δυνάμεων των Μονάδων Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG/YPJ) έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους μαχητές του ISIS από τα περίχωρα του κέντρου του Κομπάνι και να τους καθηλώσουν στην περιφέρεια της πόλης την οποία πολιορκούν από τρεις πλευρές (νότια, νοτιοδυτικά, ανατολικά) εδώ και περίπου 6 εβδομάδες.
Η άφιξη των περίπου 200 Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά από το Ιράκ αναμένεται να αλλάξει τους όρους στο πεδίο της μάχης. Σε περίπτωση που οι Πεσμεργκά καταφέρουν να αναπτυχθούν στο Κομπάνι με όλες τις δυνάμεις τους και τον βαρύ οπλισμό τους, εκτιμάται ότι οι δυνάμεις των πολιορκητών της πόλης θα απωθηθούν ολοκληρωτικά από την περίμετρό της.
Το να μην πέσει το Κομπάνι στα χέρια των δυνάμεων του ISIS, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι κρίσιμης σημασίας καθώς έτσι ο έλεγχος που θα έχει το Ισλαμικό Κράτος στον βορρά της Συρίας και του Ιράκ δεν θα είναι πλήρης και έτσι τα μέτωπα θα είναι πολλά καθώς οι μαχητές του ISIS πολεμούν και στο Ιράκ.
Χιλιάδες κάτοικοι του Κομπάνι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν και να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία για να σωθούν από τις βόμβες των τζιχαντιστών που έχουν ισοπεδώσει την πόλη.
Χιλιάδες κάτοικοι του Κομπάνι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν και να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία για να σωθούν από τις βόμβες των τζιχαντιστών που έχουν ισοπεδώσει την πόλη.
Επίσης η απώθηση των μαχητών του ISIS θα κάνει πιο εύκολη τη μετακίνηση μέσω του συνοριακού περάσματος που βρίσκεται στο τουρκικό χωριό Μουρσιτπινάρ.
Το συνοριακό πέρασμα από την αρχή της πολιορκίας του Κομπάνι δεν είναι ασφαλές καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, όπως αυτή του πολυβραβευμένου φωτογράφου- φωτορεπόρτερ, Αρη Μεσσήνη, τα πυρά από τις μάχες στο Κομπάνι φτάνουν συχνά στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αρης Μεσσήνης, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» και μεταφέροντας τη δική του εμπειρία από την εμπόλεμη ζώνη του Κομπάνι όπου βρισκόταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, οι σφαίρες κυριολεκτικά σφυρίζουν γύρω από τον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος στο Μουρσιτπινάρ.
Οδοιπορικό στη ζούγκλα του Κομπάνι
Αν και συνηθισμένος στην επικινδυνότητα της δημοσιογραφικής και φωτογραφικής κάλυψης των ένοπλων συγκρούσεων καθώς έχει βρεθεί με τη φωτογραφική του μηχανή σε πολλούς πολέμους (Λιβύη, Συρία, Αίγυπτος και αλλού) ο Μεσσήνης υποστηρίζει πως ο κίνδυνος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πανταχού παρών. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο μόνος τρόπος για να ξέρεις ότι μια σφαίρα δεν γράφει το όνομά σου πάνω της είναι όταν την ακούς να σκάει δίπλα σου».
Εβλεπαν τους μαχητέςΑπό την τουρκική πλευρά του περάσματος, όπου βρίσκονται όλοι οι ανταποκριτές και όπου ο Αρης Μεσσήνης μάς αποκάλυψε ότι θα επιστρέψει αύριο, η μάχη του Κομπάνι είναι ορατή, αφού η πόλη απέχει ελάχιστα από τον φράχτη. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατά την προέλαση των τζιχαντιστών από τα ανατολικά της πόλης υπήρχε καθαρή οπτική επαφή με τους μαχητές! Από το σημείο αυτό λοιπόν των συνόρων όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και από δω και πέρα, οι φωτογραφίες του Αρη κάνουν τον γύρο του κόσμου δίνοντας την πραγματική εικόνα της ιστορικής πολιορκίας, αλλά και του δράματος των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα για να γλιτώσουν.
Περιγράφοντας την ένταση των συγκρούσεων στο Κομπάνι που έχει καταγράψει και με τη φωτογραφική μηχανή του, ο Αρης ανέφερε ότι οι ανταλλαγές πυροβολισμών, οι βομβαρδισμοί με όλμους και βολές πυροβολικού, αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές δεν σταματούν σχεδόν ποτέ. Μια από τις πιο έντονες στιγμές που έζησε στο Κομπάνι ήταν όταν κατά τη διάρκεια των συμμαχικών αεροπορικών βομβαρδισμών απομακρυνόταν από τα σύνορα με ένα αμάξι και από την ένταση του χτυπήματος το αμάξι αναπήδησε ενώ βρισκόταν περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που επλήγη.
Χωρίς βέβαια να πτοείται από το περιστατικό, αφού έχει βιώσει και πιο επικίνδυνες καταστάσεις (έχει καλύψει τη μάχη του Χαλεπιού μεταξύ των αντικαθεστωτικών ανταρτών και των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασαντ), ο Μεσσήνης από αύριο επιστρέφει στο Μουρσιτπινάρ με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον η πρόσβαση στο Κομπάνι θα είναι εφικτή.
Η άφιξη των Κούρδων Πεσμεργκά, με τη συγκατάθεση της τουρκικής κυβέρνησης, στην πολιορκημένη πόλη όπως αναφέραμε εκτιμάται ότι θα αλλάξει τις ισορροπίες. Ερωτώμενος σχετικά με τη στάση της Τουρκίας ο Μεσσήνης επιβεβαίωσε ότι η θέση της Τουρκίας στο θέμα είναι δύσκολη καθώς πιέζεται από παντού. Οπως ανέφερε, η Τουρκία αντιμετωπίζει το δίλημμα να βοηθήσει τους Κούρδους ή να αφήσει το ISIS να καταλάβει το Κομπάνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64087022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου