Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Μαζική απαγωγή 185 ανθρώπων στη Νιγηρία

Νιγηρία - καταδίκη σε θάνατο για 54 στρατιώτεςΗ Μπόκο Χαρά πραγματοποιεί συχνές επιθέσεις στα βορειοανατολικά της χώρας, σκοτώνοντας απλούς πολίτες και απάγοντας γυναίκες | EUROKINISSI
Νέα επίθεση πραγματοποίησε στη Νιγηρία η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άνθρωποι και να απαχθούν 185, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τα μέλη της οργάνωσης επιτέθηκαν την Κυριακή. Οι αντάρτες έφθασαν με αυτοκινητοπομπή στο χωριό Γκουμσουρί, 70 χλμ. νότια του Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσας του κρατιδίου Μπόρνο, του ιστορικού οχυρού τους. «Σκότωσαν 35 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του ιμάμη του χωριού και του αρχηγού της τοπικής πολιτοφυλακής», δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες.
Κάτοικος του χωριού ανέφερε: «Αφού σκότωσαν τους νέους μας, οι αντάρτες πήραν τις γυναίκες και τις κόρες μας».
Οι πληροφορίες για την επίθεση έγιναν γνωστές τέσσερις ημέρες αργότερα, ελλείψει δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή. Επίσης οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση στο Γκουμσούρι, που βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Μαϊντουγκούρι με το Σίμποκ, την πόλη απ' όπου η οργάνωση απήγαγε περισσότερες από 200 μαθήτριες τον περασμένο Απρίλιο.
Παρότι η απαγωγή στο Σίμποκ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων μετά τη διεθνή κινητοποίηση, οι απαγωγές γυναικών από ισλαμιστές είναι σχετικά συχνές σε αυτή την περιοχή της Νιγηρίας.
54 στρατιώτες σε θάνατο
Στο μεταξύ την Τετάρτη, νιγηριανό στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο 54 στρατιώτες κατηγορούμενους για ανταρσία. Είχαν αρνηθεί να λάβουν μέρος σε επιχείρηση κατά της Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους. Οι νιγηριανοί στρατιώτες, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και περιορισμένοι σε αριθμό, αρνούνται συχνά να πολεμήσουν στην περιοχή αυτή, ενώ ο στρατός έχει δεσμευτεί να ανακτήσει τον έλεγχο 20 πόλεων που έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Σε αρωγή του στρατού λειτουργεί η ομάδα Civilian JTF, νέοι που εντάσσονται στις τάξεις των πολιτοφυλακών για να πολεμούν τους ένοπλους ισλαμιστές, φαίνεται να έχουν αντικαταστήσει τον στρατό στις περιοχές, όπου οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ είναι σχεδόν καθημερινές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου