Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση της Ολλανδίας

Η μεταρρύθμιση της υγείας απειλεί την κυβέρνηση Ρούτε | REUTERS/Hannibal Hanschke
Ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας για να διαχειριστεί πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα του με αφορμή νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της υγείας, που απειλεί να ρίξει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του. 
Η κρίση ξέσπασε από την αποτυχία να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την Ανω Βουλή, όπου το συντηρητικό κόμμα VVD του Μαρκ Ρούτ και ο μικρότερος κεντροαριστερός εταίρος της κυβέρνησης, το κόμμα των Εργατικών, δεν έχουν πλειοψηφία.
Επιπλέον σημειώθηκε και μια «ανταρσία», όταν ορισμένοι Εργατικοί γερουσιαστές αρνήθηκαν να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση, που μεταξύ άλλων περιορίζει τις επιλογές γιατρών από τους ασθενείς, μόνο σε αυτούς που εγκρίνει ο ασφαλιστικός φορέας τους.  Το κόμμα του Ρούτε πιστεύει ότι το μέτρο αυτό είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να συγκρατηθεί το αυξανόμενος κόστος της περίθαλψης, εξοικονομώντας περίπου 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Το νομοσχέδιο για την υγεία είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και τριών μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά στην Γερουσία αυτή η υποστήριξη δεν αρκεί. 
Τα δυο κυβερνητικά κόμματα έχουν μια τεταμένη συνεργασία και μεταξύ τους εξ αρχής, λόγω των ιδεολογικών διαφορών τους και επειδή βλέπουν- και τα δυο - τα ποσοστά τους να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών του χρόνου.
Αντίθετα, πρώτο στην προτίμηση του εκλογικού σώματος φαίνεται να είναι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκεερτ Βίλντερς, στον οποίο ο εισαγγελέας στη Χάγη δήλωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες για ρατσιστικά, ξενόφοβα σχόλια που έκανε σε μετεκλογική συγκέντρωση τον Μάρτιο, όταν ρώτησε  τους οπαδούς του εάν θέλουν «λιγότερους Μαροκινούς και λιγότερο Ισλάμ στη χώρα τους. «Λιγότερους, λιγότερους» φώναζε ο κόσμος ρυθμικά και ο Βίλντερς τους υποσχέθηκε ότι «θα το τακτοποιήσει». 
Ο ακροδεξιός Γκεερτ Βίλντερς είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις | REUTERS/Robert Pratta
Ο ακροδεξιός ηγέτης σε ανακοίνωση τότε είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον «φιμώσει». Τώρα είπε ότι «είναι ακατανόητη» η απόφαση του εισαγγελέα, αφού απλώς είπε «αυτά που εκατομμύρια άνθρωποι σκέφτονται. Το κόμμα μας», είπε, «είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις και προφανώς αυτό δεν ευχαριστεί την ελίτ». http://www.efsyn.gr/arthro/klydonizetai-i-kyvernisi-tis-ollandias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου