Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Οι νέες ρουκέτες της Χαμάς - BINTEO

Image
Ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς παρουσίασε η Χαμάς, κατά την πρόσφατη παρέλαση για τον εορτασμό των 27 χρόνων από τη δημιουργία της οργάνωσης. Οι ρουκέτες που παρουσιάστηκαν είναι κατασκευασμένες από την ίδια τη Χαμάς, με ιρανική-συριακή τεχνογνωσία. Πρόκειται για αντίγραφα ιρανικών ρουκετών J-90 και R-160. Επίσης παρουσίασε έναν νέο, τετραπλό, εκτοξευτή ρουκετών Μ-75, οι οποίες είναι αντίγραφα των διαμετρήματος 333mm ιρανικών Fajr-5.  Οι ρουκέτες R-160 έχουν διαμέτρημα 302mm, βεληνεκές 160χλμ. και βασίζονται στις συριακές Μ-302. 
Οι Ισραηλινοί κυρίευσαν μερικές το καλοκαίρι, κατά την τελευταία σύγκρουση στη Γάζα, γεγονός που σημαίνει πως η παραγωγή τους είχε αρχίσει από τότε, αλλά η Χαμάς δεν πρόλαβε να τις χρησιμοποιήσει. Το Ισραηλινό ναυτικό έχει κατασχέσει μερικές ακόμα σε ένα σουδανικό πλοίο, που είχε αποπλεύσει από το Ιράν με όπλα για τη Χαμάς, με τουρκικό πλήρωμα. 


Η Χαμάς όμως παρουσίασε  ακόμα μεγαλύτερες ρουκέτες, τις Qassam, οι δυνατότητες των οποίων παραμένουν άγνωστες. Οι ρουκέτες έχουν μήκος, σύμφωνα με υπολογισμούς εκ φωτογραφιών, 6,6μ. και διαμέτρημα 425mm. Κατά πάσα πιθανότητα, βάσει των στοιχείων αυτών, το βεληνεκές τους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο, γεγονός που έχει προκαλέσει πολύ σοβαρές ανησυχίες στο Ισραήλ, καθώς, από την στιγμή ου η ρουκέτα R-160, ήδη ΄χει τη δυνατότητα να πλήξει το σύνολο, σχεδόν, των μεγάλων ισραηλινών αστικών κέντρων, πόσες καταστροφές θα μπορούσε να προκαλέσει ένα όπλο που το βεληνεκές του θα κάλυπτε το σύνολο του ισραηλινού εδάφους ; 

Οι Ισραηλινοί αντιμετώπισαν την βροχή ρουκετών της Χαμάς, κατά την πρόσφατη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, με το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome. Ωστόσο οι τεράστιος αριθμός ρουκετών που εβλήθησαν, είχε ως αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, η ισραηλινή άμυνα να “μπλοκάρει”, λόγω των εκατοντάδων, ταυτόχρονα εμφανιζόμενων, απειλών. 

Επίσης η Χαμάς εργαζόταν εδώ και καιρό επί ενός σχεδίου κατασκευής μιας ρουκέτας με τέτοιο τύπο τροχιάς, ώστε να μην είναι δυνατόν να αναχαιτιστεί από το Iron Dome. Το βελτιωμένο αντιπυραυλικό σύστημα David's Sling δεν έχει ακόμα εξελιχθεί και οι δοκιμές του αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow 2 δεν εξελίσσονται θετικά. 
Βάσει των ανωτέρω, φαίνεται πως το Ισραήλ είναι ευάλωτο, στη νέα πυραυλική απειλή της Χαμάς, η οποία με την ανοικτή υποστήριξη του Κατάρ και της Τουρκίας, έχει ανακάμψει και προετοιμάζει ήδη την επόμενη σύγκρουση. 

Η Χαμάς παρουσίασε επίσης και ένα δικής της κατασκευής μη επανδρωμένο αερόχημα (drone), ιδιαίτερα πρόχειρης όμως, κατασκευής, όπως αποδεικνύουν σχετικές φωτογραφίες. Επίσης παρουσίασε νέους φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές και ιρανικά αντίγραφα του αυστριακής σχεδίασης τυφεκίου ελεύθερου σκοπευτή Steyr ΗS.50. 

Πηγή: janes.com

Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου