Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Μάχες Κούρδων - Τούρκων στο Ντιγιαρμπακίρ

Image

Πραγματική μάχη ξέσπασε στο Ντιγιαρμπακίρ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 17χρονος Κούρδου σκοτώθηκε και τον τραυματισμό ενός Τούρκου αστυνομικού. Η συμπλοκή γενικεύτηκε, μετά το πέρας κουρδικής διαδήλωσης Κούρδων νεολαίων στην πόλη. Οι συγκρούσεις έλαβαν μεγάλη έκταση με τους προσκείμενους στο ΡΚΚ Κούρδους να ανοίγουν πυρ κατά των Τούρκων αστυνομικών, με τυφέκια, εκτοξεύοντας, παράλληλα, εναντίον τους, εκρηκτικά και βόμβες μολότοφ. Ο νεκρός Κούρδος Αμπουλκαντίρ Τσακμάκ, δέχτηκε τρεις σφαίρες από τους Τούρκους αστυνομικούς και εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Οι Τούρκοι, από την πλευρά τους, δικαιολόγησαν τον θάνατο του νεαρού, λέγοντας πως ήταν οπλισμένος. Το επεισόδιο αυτό είναι το τελευταίο από μια σειρά παρόμοιων περιστατικών, που σημειώνεται στην νοτιοανατολική Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ειρηνευτικές επαφές τουρκικής κυβέρνησης και ΡΚΚ βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται για την στάση των Τούρκων, έναντι των ομοφύλων τους στην Συρία. Δέκα ημέρες πριν ένας ακόμα νεαρός Κούρδος είχε χάσει τη ζωή του, ενώ πρόσφατα ακόμα είναι στη μνήμη τα αιματηρά γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου, όπου πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 


Τα επεισόδια αυτά δείχνουν το πόσο ευαίσθητη παραμένει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και ΡΚΚ παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες δηλώσεις. Η σύγκρουση Τουρκίας - ΡΚΚ, διεξάγεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια και έχει, έως τώρα, στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. 



Μια σημαντική παράμετρος στο Κουρδικό, αφορά το αίτημα των Κούρδων για αυτονομία, πλέον, το οποίο εκφράζεται, πλέον, ανοικτά, παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να “κρύψει κάτω από το χαλί”, τις κουρδικές επίσημες αναφορέςΣτο αίτημα των Κούρδων για αυτονομία αντιτίθεται η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας και την αντίθεσή της αυτή έχει φροντίσει να τα καταστήσει εμφανή στην κυβέρνηση Νταβούτογλου. 



Πηγή: worldbulettin



Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου