Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Συνεχίζεται η επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας

Η τουρκική οικονομία έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά το τρίτο τρίμηνο κατά μόλις 1,7%, σε σταθερές τιμές κατά 33.530.000.000 τουρκικές λίρες.
 Συνεχίζεται η επιδείνωση της τουρκικής οικονομίαςΑυτό ανακοινώθηκε από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (Türkiye Istatistik Kurum) την Τετάρτη. Αυτή η ανάπτυξη παρέμεινε κάτω από τις προσδοκίες για περίπου 3% ανάπτυξη. Κατά το πρώτο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη ήταν 4,8%, το δεύτερο μόλις 2,2%. Ο λόγος για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τον διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ερντέμ Βαστσί, η ύφεση στον τομέα της γεωργίας. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,8%. Για το σύνολο του έτους οι Τούρκοι ειδικοί εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση της τάξης του 3%, από 4,13% το προηγούμενο έτος.
Τα στοιχεία του Υπουργείο Οικονομικών της Άγκυρα, παρουσιάζουν απόκκλιση με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών.

Ο δείκτης απασχόλησης δείχνει επίσης στασιμότητα κατά τελευταίους μήνες. Τα δεδομένα αυτά όλα δείχνουν ότι η υποχώρηση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας κατά τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να συνεχιστεί. Η ανεργία, η οποία ανήλθε σε 9,1% το Μάρτιο, 9,5% το Μάιο, 10,1% τον Αύγουστο, δείχνει ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω.
Ο πληθωρισμός προσεγγίζει το διψήφιο μέγεθος
Ο Δείκτης Τμών Καταναλωτή (πληθωρισμός, 2003 = 100) αυξήθηκε κατά 0,18% το Νοέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, 8,65% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους κατά 9,15% και κατά μέσο όρο δώδεκα μηνών 8,8% .
Η μηνιαία μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε σε είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 4,11% Οι κύριες ομάδες που περιλαμβάνονται το Νοέμβριο του 2014 στον δείκτη, οικιακά αγαθά 0,86%, καφετέριες και εστιατόρια 0,63%, εκπαίδευση 0,25%, 0,24% ο τομέας των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών (ο ίδιος τομέας παρουσιάζει με 14,37% την μέγιστη ετήσια αύξηση).
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας σκαρφάλωσε έως 820 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, από 233 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002 και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 37 %, από σχεδόν 80 % πριν από μια δεκαετία. Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σε μονοψήφια επίπεδα από πάνω από 70% το 2002, ενώ περισσότερα από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από το 2007, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών στην Άγκυρα.
Φυσικό αέριο: Η διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν απειλεί να κλιμακωθεί
Η Τουρκία εισάγει από το Ιράν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Η Άγκυρα θέλει να αναγκάσει τώρα δικαστικώς την Τεχεράνη σε φθηνότερες τιμές του φυσικού αερίου.
Μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν ξέσπασε μια ενεργειακή διαμάχη. Αυτή οφείλεται στις τιμές του φυσικού αερίου από το Ιράν. Η Τουρκία θέλει να αναγκάσει τον γείτονά της να κάνει καλύτερη τιμή και θέλει να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει να ωφεληθεί από αυτό το μέτρο. Ως λόγο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η τουρκική εταιρεία αγωγών Botas δεν είναι σε θέση να απορροφά πάντα το συμφωνηθέν ποσό. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί με τελεσίδικη απόφαση από τους δικαστές - σε βάρος της Τουρκίας.

Η σημερινή σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου λήγει το 2026

Υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών από το 1996 μια σύμβαση προμήθειας με την οποία η Τουρκία δεσμεύεται να αγοράσει από τον γείτονά της 9,6 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος. Η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μόνο αν απορροφά τουλάχιστον 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ετος. Σε περίπτωση που η Τουρκία απορροφά λιγότερο, πρέπει να εξακολουθεί να πληρώνει τη διαφορά προς το Ιράν, στο ελάχιστο ποσό. Η σύμβαση αυτή λήγει το 2026.
Το Ιράν δεν μπορεί να προσφέρει τον επιθυμητό όγκο το χειμώνα

Επίσης, εκ μέρους του Ιράν υπάρχουν προβλήματα με την παροχή ενέργειας. Η χώρα έχει δεσμευθεί να παράσχει αρχικά την εγχώρια αγορά με φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχεδι συμφόρηση, έτσι ώστε η Τουρκία δεν παραλαμβάνει την επιθυμητή ποσότητα. Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας το βλέπει αυτό ως λόγο για να αναγκάσει το Ιράν να μειώσει τις τιμές για το φυσικό αέριο.

Η Τουρκία αγοράζει φυσικό αέριο από διαφορετικές χώρες. Το Ιράν ζητά 480 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η υψηλότερη τιμή. Στη Ρωσία, ο ίδιος όγκος χρεώνεται στην Άγκυρα με 417 δολάρια. Την καλύτερη τιμή οι Τούρκοι την παίρνουν από το Αζερμπαϊτζάν - 341 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
http://www.defencenews.gr/index.php/tourkia/1061-synexizetai-i-epideinosi-tis-tourkikis-oikonomias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου