Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ουκρανία: Προετοιμασίες για τον επόμενο γύρο

Ουκρανία: Προετοιμασίες για τον επόμενο γύρο
Σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, στις 6 Δεκεμβρίου 2014 οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο αεροδρόμιο Τσουγκούεφ παρέλαβαν σε μια επίσμη τελετή από τον Προέδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό: νέο και εκσυγχρονισμένο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας παρέδωσε στο ουκρανικό στράτευμα πιστοποιητικά χρήσης για περισσότερο από εκατό είδη εξοπλισμού διαφόρων κατηγοριών: φορτηγά, τεθωρακισμένα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, καθώς και ελικόπτερα.

Ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου Μαλίσιεβ στο Χάρκοβο, Νικολάι Μπελόφ, μεταβίβασε στο Στρατό την πρώτη παρτίδα των ανακαινισμένων αρμάτων μάχης Bulat, τα οποία έφτασαν νωρίτερα στο εργοστάσιο από την εμπόλεμη ζώνη. «Είναι ένα σχέδιο ριζικού εκσυγχρονισμού του Τ-64, το οποίο είναι σε υπηρεσία με το στρατό μας από το 2004. Μετά την αντiτρομοκρατική επιχείρηση τον Σεπτέμβριο έφτασαν στο εργοστάσιο μας,» - είπε ο Μπελόφ κατά την παράδοση.

O ίδιος ανέφερε ότι στα άρματα μάχης που έχουν αναβαθμιστεί δεν απαιτήθηκε πλήρη αποσυναρμολόγηση. Μέχρι το τέλος του έτους το εργοστάσιο σχεδιάζει να ανακαινίσει αρκετές δεκάδες Bulat - το τελειότερο των ουκρανικών τανκ.

Το διάστημα 2005-2013 το κρατικό εργοστάσιο Μαλίσιεβ στο Χάρκοβο είχε εκσυγχρονίσει για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας μια σειρά από άρματα μάχης στην έκδοση T-64BM. Πόσα άρματα μάχης T-64 εκσυγχρονίστηκαν στο πρότυπο αυτό, αδιευκρίνιστο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές έως 64 μονάδες. Σημειώνεται ότι το 2009 το εργοστάσιο στο Χάρκοβο είχε συνάψει μία σύμβαση για περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό 29 μονάδων T-64 στο πρότυπο Bulat για λογαριασμό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σχεδόν όλα αυτά τα οχήματα ήταν/είναι σε υπηρεσία με την 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Νικολάι Μπελόφ που αντικατέστησε τον προηγούμενο διευθυντή των κρατικών επιχειρήσεων, Βαντίμ Φεντόσοφ, ο οποίος απολύθηκε εξαιτίας της αποτυχίας του προγραμματισμού για τον εξοπλισμό του Ουκρανικού Στρατού, είχε δώσει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Τότε είχε αναφέρει ότι η αναποτελεσματική διαχείριση του εργοστασίου στο Χάρκοβο οδήγησε σε μείωση του προσωπικού, αύξηση του χρέους και καθυστέρηση στην εκτέλεση των συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών. Στη συνέντευξη είχε δώσει, ο Νικολάι Μπελόφ απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα της προμήθειας ξένων τεθωρακισμένων οχημάτων για να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο εργοστάσιο στο Χάρκοβο βρίσκονταν αρχές Σεπτεμβρίου 585 άρματα μάχης. Όλα αυτά αναφέρονται ως «πλεόνασμα», δηλαδή δεν είναι σε υπηρεσία. Αυτά τα οχήματα τα οποία κάποτε όταν ήρθαν στο εργοστάσιο για τις μεγάλες επισκευές, ήταν ήδη «νεκρά» από λειτουργικής άποψης. Μετά το 1991 οι επισκευές σταμάτησαν, και τα άρματα μάχης έμειναν εκεί.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τελετής στις εγκαταστάσεις επισκευής αεροσκαφών Τσουγκούεφ, αναφέρθηκε σε αρκετά εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης Τ-64B1M - σύμφωνα με μία εκδοχή πρόκειται για το υλικό που προορίζονταν για εξαγωγική σύμβαση για την προμήθεια 50 Τ-64B1M στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με μια άλλη - πρόκειται για αναβαθμισμένα οχήματα του Στρατού της Ουκρανίας στην παραλλαγή «Κονγκό».

Το Τ-64BM1M αντιπροσωπεύει την απλούστερη και φθηνότερη επιλογή σε σχέση με την αναβαθμισμένη έκδοση T-64BM Bulat που διεξήχθη στο παρελθόν για τον Ουκρανικό Στρατό. Πολλά T-64B αναβαθμίστηκαν βιαστικά σε T-64BM1M τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, από την γραμμή του εργοστασίου βγαίνουν και ανακαινισμένα απλής έκδοσης Τ-64BV.

Σημειώνεται ότι το T-64B είναι η τελική διαμόρφωση της παραγωγής του Τ-64, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου σκάφους και ενός νέου πακέτου προστασίας του πύργου, με την έκδοση T-64BV να είναι εφοδιασμένη με θωράκιση τεχνολογίας ERA. Το άρμα είναι εξοπλισμένο με λειόκανο πυροβόλο 125 χιλιοστών 2A26M2, έχει εγκατεστημένο ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου πυρός, τριμελές πλήρωμα και βάρος μάχης 42,5 τόνων. Εξωτερικά φαίνεται παρόμοιο με το Τ-72 (ειδικά όταν είναι εγκαταστημένη η θωράκιση ERA), αλλά υπάρχουν και πολλές διαφορές, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του υπέρυθρου προβολέα στην αριστερή πλευρά του πύργου (στη δεξιά πλευρά στο Τ-72).

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά την εκδήλωση παρουσιάζει η μεταβίβαση αρμάτων μάχης Τ-72AV, το οποία σημαίνει την «αποκατάσταση» των Τ-72 στον Ουκρανικό Στρατό. Σύμφωνα με μια εκδοχή, τα άρματα μάχης που παρουσιάστηκαν στις 6 Δεκεμβρίου είναι από μια εξαγωγική σειρά - που αποκαταστάθηκαν και επισκευάστηκαν στο εργοστάσιο στο Λβίβ, και προορίζονταν για τη Νιγηρία, σύμφωνα με μια άλλη πηγή - για το Νότιο Σουδάν.

Επίσης, παρουσιάστηκαν και εκσυγχρονισμένα T-72UA1 (με νέο κινητήρα) που παραδόθηκαν βάσει μιας σύμβασης στην Αιθιοπία. Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες από κρατική υπηρεσία ελέγχου των εξαγωγών της Ουκρανίας, η Αιθιοπία παρέλαβε από την Ουκρανία 72 T-72 το 2011, 99 το 2012 και 29 T-72 το 2013 στο πλαίσιο μια σύμβασης για την προμήθεια 200 Τ-72, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2011 μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του κρατικού εξαγωγικού οργανισμού Ukrspecexport της Ουκρανίας.

Το BTR-4E που επιδείχτηκε, όπως γνωρίζετε πρόκειται για ένα όχημα που προέρχεται από μια εξαγωγική σύμβαση με το Ιράκ (το οποίο αρχικά το 2009 παρήγγειλε 420 οχήματα για 457,5 εκατομμύρια δολάρια). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 6 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη παράδοση του BTR-4E στον Ουκρανικό Στρατό - πριν αυτά τα οχήματα (πρακτικά πρόκειται για την τρίτη παρτίδα από 42 οχήματα που αρνήθηκε να παραλάβει το Ιράκ λόγω τεχνικών προβλημάτων) χρησιμοποιήθηκαν μόνο από την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας.

Τον Απρίλιο του 2014 η τότε νεοσύστατη Εθνική Φρουρά έλαβε 58 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-4 (8x8) σε τέσσερις εκδόσεις: 41 BTR-4E, 7 BTR-4K, 2 BTR-4KSh και 8 ΒΜΜ-4S.

Το BTR-4 είναι το νεότερο 8x8 τεθωρακισμένο όχημα της Ουκρανίας, το πρώτο πρωτότυπο του οποίου παρουσιάστηκε το 2006. Το 19 τόνων όχημα διαθέτει ένα πλήρωμα τριών ατόμων και μπορεί να μεταφέρει εννέα οπλίτες. Είναι συνήθως εξοπλισμένο με τον πύργο BM-7 Parus με ένα 30 χιλιοστών πυροβόλο ZTM-1, ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλιοστών, και μια εξέδρα δύο κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα.

Επίσης, στις 6 Δεκεμβρίου παραδόθηκε μια σειρά τεθωρακισμένων BTR-3E1U - πιθανότατα πρόκειται για υλικό που προορίζονταν για παράδοση στην Ταϊλάνδη. Προηγουμένως, τα BTR-3E ήταν σε χρήση στην Ουκρανία μόνο με την Εθνική Φρουρά.

Ο Ουκρανικός Στρατός παρέλαβε την ίδια μέρα ανακαινισμένα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S1 Gvozdika (122mm) τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προορίζονταν επίσης για κάποια εξαγωγή. Όπως γνωρίζετε, την περίοδο 2009-2013 η Ουκρανία πούλησε 54 2S1 στο Αζερμπαϊτζάν, 46 στο Σουδάν, και 12 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η Αεροπορία Στρατού παρέλαβε τρία ελικόπτερα Mi-8MSB-Β και δύο Mi-2MSB - παλιά Mi-8T και Mi-2, αντίστοιχα, που φέρεται να έχουν αναβαθμιστεί στην Motor Sich με νέο κινητήρα TV3-117VMA SBM1V-4E και AI-450M. Επιπλέον, μεταφέρθηκαν δύο επισκευασμένα Mi-2.

Ο προς παράδοση στρατιωτικός εξοπλισμός περιλάμβανε νεόδμητα φορτηγά γενικής χρήσεως Kraz.
http://www.defencenews.gr/index.php/2014-11-02-15-47-52/1035-oukrania-proetoimasies-gia-ton-epomeno-gyro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου