Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Νέες εκρήξεις στον παγκόσμιο πόλεμο των τιμών πετρελαίου

Νέες εκρήξεις στον παγκόσμιο πόλεμο των τιμών πετρελαίουΗ ζήτηση για πετρέλαιο το 2015 θα μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002 λόγω της υπερπροσφοράς αργού και τις στάσιμες οικονομίες της Κίνας και της Ευρώπης, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΟΠΕΚ. Και αυτό είναι μόνο μια από τις πολλές σημερινές «ξινές» εκτιμήσεις.
Η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ ότι η ζήτηση για πετρέλαιο του καρτέλ θα μειωθεί σε 28,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, 280.000 βαρέλια χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη - το χαμηλότερο σημείο σε 12 χρόνια. Προσθέστε σε αυτό μια νέα έκθεση από την Ενεργειακή Διαχείριση Πληροφοριών της κυβέρνησης των ΗΠΑ (EIA), η οποία μείωσε περαιτέρω και τις προβλέψεις της για το 2015 όσον αφορά την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 240.000 βαρέλια την ημέρα, μέχρι 880.000 βαρέλια ανά ημέρα.
Για το 2014, η ΕΙΑ αναμένει ότι η ζήτηση θα είναι περίπου 960.000 βαρέλια την ημέρα.

Και όμως, στις 27 Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε να μειώσει τα επίπεδα της παραγωγής κάτω από 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο σε αυτόν τον παγκόσμιο κορεσμό του πετρελαίου που άρχισε με την έκρηξη στις ΗΠΑ με το υψηλής ποιότητας σχιστολιθικό πετρέλαιο. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent έχει μειωθεί κατακόρυφα σε πάνω από 40% από τον Ιούνιο. Το μέλλον του αργού στις ΗΠΑ είναι επίσης δραματικό.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους πρόκειται να το δούμε πολύ αδύναμο,» λέει ο Gareth Lewis-Davies, ένας στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας BNP Paribas που εδρεύει στο Παρίσι, όπως αναφέρει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, στις 9 Δεκεμβρίου, το American Petroleum Institute (API) ανέφερε ότι τα αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά την εβδομάδα που έληξε την 6η Δεκεμβρίου κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια σε 377,4 εκατομμύρια βαρέλια. Η αύξηση ήταν δύο φορές μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Τα αποθέματα της βενζίνης και των αποσταγμάτων στις ΗΠΑ ήταν επίσης υψηλά, σύμφωνα με το API.

«Σχεδόν όλη η ροή ειδήσεων σημειώνει μια ασθενέστερη αγορά», δήλωσε ο CarstenFritsch, ένας αναλυτής πετρελαίου της Commerzbank στη Φρανκφούρτη. «Mια απότομη μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ζήτησης για το επόμενο έτος».

Ο Abhishek Deshpande, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στην Natixis, συμφωνεί με τις βασικές αρχές που περιγράφονται στην έκθεση. «Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τα ασθενέστερα μέλη του ΟΠΕΚ, γι 'αυτό δεν θα είναι έκπληξη αν καλέσουν για μια έκτακτη συνεδρίαση [να προσαρμόσει τα επίπεδα παραγωγής] στις αρχές του επόμενου έτους».

Στην πραγματικότητα η βουτιά των τιμών του τρέχοντος έτους δεν έχει πλήξει μόνο τα ασθενέστερα μέλη του ΟΠΕΚ. Το Bloomberg αναφέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου σήμερα είναι πολύ χαμηλές για 10 από τα 12 μέλη του καρτέλ για να μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεών τους. Οι εξαιρέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, είναι το Κουβέιτ και το Κατάρ. Η Σαουδική Αραβία μπορεί να χάσει χρήματα από το πετρέλαιο αυτή τη στιγμή, αλλά το αποθεματικό της ταμείο έχει σχεδόν τα τρία τέταρτα - από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Αυτό που λείπει από αυτή την αναταραχή των ειδήσεων, την 10η Δεκεμβρίου, είναι αυτό που σκοπεύει να κάνει ο ΟΠΕΚ για να εξισορροπήσει την μειωμένη ζήτηση με μια μειωμένη προσφορά. Η επόμενη συνεδρίαση του καρτέλ για να συζητήσουν τα επίπεδα παραγωγής δεν έχει προγραμματιστεί πριν την 5η Ιουνίου 2015.

Ο Igor Sechin, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft της Ρωσίας είπε ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να πάει κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015.

Με το πετρέλαιο να κυμαίνεται τώρα γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να λάβουν αποφάσεις για 800 προτεινόμενα έργα συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένας αναλυτής πετρελαίου δήλωσε στο Reuters ότι έργα μέχρι 150 δις δολάρια από αυτό το σύνολο δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, διότι ορισμένα έργα απαιτούν υψηλότερες τιμές ενέργειας από κάποια άλλα, για να είναι αποδοτικά.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε πιο πολύπλοκα και δύσκολα πεδία παραγωγής που σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται βαθιά κάτω από τη θάλασσα, αλλά το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, και με δεδομένο το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και της ανάγκης για τις δαπανηρές νέες τεχνολογίες, πολλά έργα είναι απλά δεν είναι πλέον εφικτά.

Ο τομέας των κατασκευών βαρέων έργων, ο οποίος περιλαμβάνει γεωτρήσεις πετρελαίου και συγκοινωνιακές μελέτες ήταν ένας από τους τομείς της αγοράς κατασκευών των ΗΠΑ όπου έχουν απωλεσθεί θέσεις εργασίας το Νοέμβριο. Αλλά δεν είναι μόνο τα έργα των ΗΠΑ σε κίνδυνο ακύρωσης λόγω των χαμηλών τιμών. Το έργο της Chevron στη Βόρεια Θάλασσα έχει ήδη καθυστερήσει για αρκετά χρόνια, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον του η Chevron είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς στο σχεδιασμό για να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό και οικονομικά αποδοτικό.

Η νορβηγική Statoil αυτή την εβδομάδα είπε ότι έχει αναβληθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, μια πρόσθετη καθυστέρηση 6 μηνών, η απόφαση να επενδύσει  5.740.000.000 δολάρια στον τομέα Snorre στη Νορβηγική Θάλασσα, όπως η κερδοφορία της είναι υπό απειλή.

Ωστόσο, τα έργα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνοείναι αυτά που αφορούν την ακριβή εξόρυξη πετρελαίου από την ασφαλτική άμμο του Καναδά, όπως ο προτεινόμενος αγωγός Keystone XL TransCanada.

Το σχέδιο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο σχέδιο της Royal Dutch Shell στην British Columbia, είναι ήδη υπό πίεση από μια επικείμενη αύξηση της προσφοράς, αντιμετωπίζει τώρα περαιτέρω πίεση στο σημερινό περιβάλλον των τιμών. Το έργο απαιτεί πιθανόν μια τιμή από 80 δολάρια το βαρέλι.

Ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Royal Dutch Shell, Henry Simon, ανέφερε τον Οκτώβριο ότι είναι «λιγότερο πιθανό» να προχωρήσει με τα πρότζεκ στον Δυτικό Καναδά εάν η τιμή πέσει κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι.

Ο Αμπντουλάχ μπιν Χαμάντ αλ-Ατιγιάζ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ για σχεδόν 20 χρόνια, ανέφερε ότι οποιαδήποτε απόφαση για μείωση της παραγωγής θα πρέπει να την επωμισθούν και οι μεγάλοι παραγωγοί που δεν είναι στον ΟΠΕΚ. «Η Ρωσία, η Νορβηγία και το Μεξικό θα πρέπει όλοι να προσέλθουν στο τραπέζι». Μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλοι αυτοί οι παραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ έχουν πρόσφατα πετύχει παραγωγή πετρελαίου σε σχεδόν ιστορικά επίπεδα ρεκόρ και συμβάλλουν στην παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια απλή μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας τον τελευταίο καιρό απολαμβάνουν μια έκρηξη παραγωγής από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου που είναι «κλειδωμένο» σε υπόγειους σχηματισμούς σχιστόλιθου. Για να πάρουν το πετρέλαιο, όμως, πρέπει να καταφεύγουν στις νέες τεχνολογίες της υδραυλικής ρωγμάτωσης και οριζόντιας διάτρησης. Αυτές οι μέθοδοι είναι δαπανηρές, και οι περισσότεροι παρατηρητές λένε ότι είναι μη βιώσιμη πρακτική εάν η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο Jamie Webster, αναλυτής πετρελαίου στην εταιρεία συμβούλων IHS Energy, δήλωσε στους Financial Times ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ ήταν «ένα πολύ επιθετικό τέχνασμα» για την αντιμετώπιση του σχιστόλιθου. «Αλλά η είναι εξίσου επιθετική πρακτική και για άλλους παραγωγούς, ιδιαίτερα εκείνους που βασίζονται σε άλλες δαπανηρές τεχνικές εξόρυξης που είναι απαραίτητες για τα φρεάτια βαθέων υδάτων της Βραζιλίας, η άμμος πετρελαίου του Καναδά και η υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου της Αρκτικής.

Αλλά οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου μπορεί να είναι πιο ευάλωτες, σύμφωνα με τον Leonid Fedun, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής Lukoil. Ο ίδιος δήλωσε στο Bloomberg News ότι ακόμη και με την τρέχουσα τιμή λίγο πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι, οι μικρότερες εταιρείες που εμπλέκονται στην εξόρυξη σχιστολιθικού αρχίζουν να αισθάνονται το οικονομικό πρέσσινγκ.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να πέφτουν, ο Fedun προέβλεψε: «Οι ισχυροί παίκτες θα παραμείνουν, οι αδύνατoι θα εξαφανιστούν».
http://www.defencenews.gr/index.php/energeiaka/1059-nees-ekrikseis-ston-pagkosmio-polemo-ton-timon-petrelaiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου