Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Soviet Shot n.29: Μια αιμοσταγής δικτατορία...


Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του εχθρού καθώς στις αρχές τις δεκαετίας του 90 διακύρηττε το "τέλος της ιστορίας" είναι ότι η "Δημοκρατία" σε αντίθεση με τον "Κομμουνιστικό Ολοκληρωτισμό" δεν διαπράττει μαζικές δολοφονίες πολιτικού χαρακτήρα, δεν έχει γεμίσει τις φυλακές με πολιτικούς κρατουμένους, δεν έχει γκούλανγκ και άλλα τέτοια. Κατόπιν και αφού το αντίπαλον δέος δεν υπήρχε πια, άρχισαν οι σταυροφορίες στο όνομα της "Δημοκρατίας" και του "ανθρωπισμού" στην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιρακ ...την Ουκρανία. Ένα μικρό δείγμα λοιπόν του ανθρωπισμού τους περιέχεται στην έκθεση του Αμερικανικού Κονγκρέσου, που υποθέτω ότι στην έρευνά του δεν θα έβαλε "το μαχαίρι στο κόκκαλο" ρε παιδί μου...

Βασανιστήρια οι ανακρίσεις της CIA για την τρομοκρατία-Κολαστήρια



Κόλαφος για τη CIA είναι η έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου για τις «βάρβαρες» ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία κατά τη διακυβέρνηση Μπους. Η Γερουσία των ΗΠΑ κατηγορεί  μάλιστα την υπηρεσία μυστικών πληροφοριών της χώρας ότι εξαπάτησε το Κογκρέσο και το Λευκό Οίκο αναφορικά με τις πρακτικές της, τόσο ως προς το επίπεδο βίας τους, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητα τους.

Πολύ πιο βάρβαρες και λιγότερο αποτελεσματικές από όσο υπόσχονταν ήταν οι «προωθημένες τεχνικές ανάκρισης» που η CIA χρησιμοποιούσε κατά υπόπτων για τρομοκρατία τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Κογκρέσου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται αναλυτικά οι μέθοδοι βασανισμού που οι μυστικοί πράκτορες χρησιμοποιούσαν προκειμένου να εξετάσουν υπόπτους για διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα, αλλά και συγκεκριμένες ιστορίες 100 περίπου ανθρώπων που έπεσαν θύματα της CIA την περίοδο 2001-2009. Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα μόλις 480 σελίδες της έρευνας που αριθμεί 6.200 σελίδες συνολικά.
Μία από τι κύριες μεθόδους που περιγράφονται είναι αυτή του εικονικού πνιγμού. Πρόκειται για μία πρακτική σύμφωνα με την οποία το θύμα του βασανισμού ακινητοποιείται οριζόντια σε κάποια επιφάνεια κι ενώ καλύπτεται το πρόσωπο του, οι βασανιστές του ρίχνουν νερό με αποτέλεσμα να αισθάνεται ότι πνίγεται. Σύμφωνα με τη CIA τρεις κρατούμενοι πέθαναν στα χέρια των πρακτόρων της με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την έκθεση του Κογκρέσου όμως τα θύματα υπολογίζονται να είναι  περισσότερα.
Ανάμεσα στις μεθόδους βασανιστηρίων ήταν η στέρηση ύπνου, η συνεχόμενη ανάκριση επί μέρες, η απομόνωση, σεξουαλικές απειλές για βιασμό, τα «μπάνια» με παγωμένο νερό, ενώ η CIA άφησε αρκετούς κρατούμενους να πιστεύουν ότι δεν θα έβγαιναν ζωντανοί από την ανάκριση.
Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση παρουσιάζονται οι ιστορίες ενός κρατουμένου ο οποίος βρισκόταν υπό καθεστώς ανάκρισης επί πέντε ολόκληρες μέρες χωρίς διάλειμμα αλλά κι ενός άλλου ο οποίος που ήταν φυλακισμένος επί 17 μέρες στο σκοτάδι, χωρίς να γνωρίζει ούτε καν που βρισκόταν.
Επιπλέον, περιγράφεται η περίπτωση ενός κρατούμενου που οι ανακριτές τον απείλησαν ότι θα τον τραυματίσουν με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, αλλά κι ενός άλλου που απειλήθηκε ότι θα βιαστεί με ένα σκουπόξυλο.
Σε μία περίπτωση αναφέρεται ότι ο ανακριτής φέρεται να είπε στον ανακρινόμενο ότι δε θα προλάβει η υπόθεση του να φτάσει στη Δικαιοσύνη γιατί θα τον σκοτώσουν για να μην πει πουθενά για όσα του έκαναν. Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει πως ένας κρατούμενος πέθανε λόγω υποθερμίας ενώ ήταν δεμένος σε ένα τσιμεντένιο πάτωμα, ενώ τουλάχιστον 26 άτομα κρατήθηκαν χωρίς να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια.
Παρουσιάζοντας το χρονικό των βασανιστηρίων, η επικεφαλής της έρευνας πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Νταιάν Φαϊνστάιν έκανε ανοιχτά λόγο για περιπτώσεις βασανιστηρίων.  Όπως είπε η ίδια «ένας εκπληκτικά μικρός αριθμός ατόμων ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτού του προγράμματος». Η έκθεση συμπλήρωσε η Φαϊνστάιν επικυρώνει ότι το πρόγραμμα βασανιστηρίων ήταν «ηθικά, νομικά και διοικητικά άστοχο και ότι αυτό το έθνος δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να υιοθετήσει αυτές τις τακτικές».
Παράλληλα, η Φαϊνστάιν υπογράμμισε την ευθύνη της CIA για τις ανακριβείς πληροφορίες που έδινε στην ηγεσία της χώρας, για τη λειτουργία του προγράμματος και για την αποτελεσματικότητά του. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δεν ενημερωνόταν για την υπόθεση -«έμενε στο σκοτάδι», ενώ όταν τελικά ενημερώθηκε, ένιωσε «άβολα».
Σημειώνεται ότι το 2009 όταν και ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ, έδωσε τέλος στο πρόγραμμα της CIA, λέγοντας από τότε πως κατά την άποψή του, οι τεχνικές ανάκρισης ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια.
«Απαγόρευσα με κατηγορηματικό τρόπο τα βασανιστήρια όταν ανέλαβα καθήκοντα» αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της περίληψης της έκθεσης για τις ανακριτικές μεθόδους, χωρίς, ωστόσο, να χαρακτηρίσει ευθέως τις μεθόδους της CIA ως «βασανιστήρια».
«Η έκθεση καταγράφει ένα προβληματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προωθημένες μεθόδους ανακρίσεις σε υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές εγκαταστάσεις έξω από τις ΗΠΑ και ενισχύει την άποψη που είχα εδώ και καιρό ότι αυτές οι σκληρές μέθοδοι δεν είναι μόνο ασυνεπείς με τις αξίες μας ως έθνος, δεν υπηρέτησαν τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας ή τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, αυτές οι τεχνικές έκαναν σημαντική ζημιά στη θέση της Αμερικής στον κόσμο και έκαναν πιο δύσκολο να επιδιώξουμε την προάσπιση των συμφερόντων μας έναντι των συμμάχων και των εταίρων μας. Γι' αυτό θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ την εξουσία μου ως πρόεδρος για να εξασφαλίσω ότι δεν θα καταφύγουμε σε αυτές τις μεθόδους ξανά» αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ράιντ, είπε: «Σήμερα, για πρώτη φορά, ο αμερικανικός λαός θα μάθει την πλήρη αλήθεια για τα βασανιστήρια τα οποία συνέβαιναν υπό την CIA.



από ΤVXS






Η Γερουσία κατηγορεί την CIA για «βάρβαρες» μεθόδους ανάκρισης

Κρίσιμα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας
Η Γερουσία κατηγορεί την CIA για «βάρβαρες» μεθόδους ανάκρισης



  

Οι μέθοδοι ανάκρισης που ακολουθούσε η CIA κατά υπόπτων για τρομοκρατία τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ηςΣεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν «πολύ πιο βάρβαρες» από ό,τι η Υπηρεσία είχε αφήσει να εννοηθεί, αναφέρει πολυαναμενόμενη έκθεση του Κογκρέσου. Η περίληψη της έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας αναφέρει ότι η CIA παραπλάνησε τους Αμερικανούς για την αποτελεσματικότητα των «προωθημένων τεχνικών ανάκρισης».
Η πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Νταιάν Φαϊνστάιν, παρουσιάζοντας την περίληψη της έκθεσης είπε ότι καταγράφονται μέθοδοι «προωθημένης ανάκρισης» σε τουλάχιστον 91 άτομα. «Σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούσαν (σ.σ. οι μέθοδοι ανάκρισης) με βασανιστήρια» είπε, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούσαν ημέρες ή εβδομάδες.
Ανάμεσα στις μεθόδους βασανιστηρίων ήταν η έγχυση υγρού στον πρωκτό, τα «μπάνια» με παγωμένο νερό, ενώ η CIA άφησε αρκετούς κρατούμενους να πιστεύουν ότι δεν θα έβγαιναν ζωντανοί από την ανάκριση. Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Guardian, επικαλούμενος την έκθεση, ένας από τους πράκτορες της CIA που διενεργούσε την ανάκριση είπε σε ύποπτο ότι δεν πρόκειται να του επιτραπεί ποτέ να πάει στο δικαστήριο, επειδή «δεν μπορούμε να αφήσουμε ποτέ να μάθει ο κόσμος τι σας κάναμε».
«Η ιστορία θα μας κρίνει για την δέσμευσή μας για μία δίκαιη κοινωνία, την οποία θα κυβερνά ο νόμος και την επιθυμία μας να αντιμετωπίζουμε την άσχημη αλήθεια και να λέμε: ‘Ποτέ ξανά’.
» Η έκθεση αυτή είναι μια κηλίδα στις Αρχές και την Ιστορία» μας είπε η Φαϊνστάιν.
«Αυτή η έκθεση είναι πολύ σημαντική για να τοποθετηθεί στο ράφι επ’ αόριστον» τόνισε η ίδια.
Χαρακτηριστικό των μεθόδων ανάκρισης ήταν η κακή διαχείριση και το γεγονός ότι ήταν αναξιόπιστες, αναφέρει η έκθεση.
Παράλληλα, η έκθεση κατηγορεί τη CIA ότι έδινε ανακριβείς πληροφορίες για την λειτουργία του προγράμματος και για την αποτελεσματικότητά του.
Αναφέρει μάλιστα ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους, δεν ενημερωνόταν για την υπόθεση -«έμενε στο σκοτάδι», όπως λέει χαρακτηριστικά-, ενώ όταν τελικά ενημερώθηκε, ένιωσε «άβολα».
Στόχος της έκθεσης είναι να ρίξει φως στο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε κρυφά από τη CIA για την ανάκριση κρατουμένων υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, κυρίως με εικονικό πνιγμό ή στέρηση ύπνου.
Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε τέλος στο πρόγραμμα της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2009. Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα ανέφερε ακόμη πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».
Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει πει ότι κατά την άποψή του, οι τεχνικές ανάκρισης ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια.
Η 6.000 σελίδων έκθεση περιλαμβάνει τεράστιο αριθμό στοιχείων, τα οποία παραμένουν απόρρητα. Στη δημοσιότητα δίνεται μόνο μία περίληψη 480 σελίδων.
H Φαϊνστάιν είπε ότι «ένας εκπληκτικά μικρός αριθμός ατόμων ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτού του προγράμματος», το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη από τα τέλη του 2001 έως τον Ιανουάριο του 2009.
Η έκθεση δείχνει, είπε η Φαϊνστάιν ότι το πρόγραμμα βασανιστηρίων ήταν «ηθικά, νομικά και διοικητικά άστοχο και ότι αυτό το έθνος δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να υιοθετήσει αυτές τις τακτικές».
Πριν καλά-καλά ολοκληρώσει την τοποθέτησή της, η γερουσιαστής Ντάιαν Φάινσταϊν, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αποδίδεται στον Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτήν, το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA χαρακτηρίζεται «προβληματικό».
«Απαγόρευσα με κατηγορηματικό τρόπο τα βασανιστήρια όταν ανέλαβα καθήκοντα» αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση, χωρίς, ωστόσο, να χαρακτηρίσει ευθέως τις μεθόδους της CIA ως «βασανιστήρια».
«Η έκθεση καταγράφει ένα προβληματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προωθημένες μεθόδους ανακρίσεις σε υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές εγκαταστάσεις έξω από τις ΗΠΑ και ενισχύει την άποψη που είχα εδώ και καιρό ότι αυτές οι σκληρές μέθοδοι δεν είναι μόνο ασυνεπείς με τις αξίες μας ως έθνος, δεν υπηρέτησαν τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας ή τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, αυτές οι τεχνικές έκαναν σημαντική ζημιά στη θέση της Αμερικής στον κόσμο και έκαναν πιο δύσκολο να επιδιώξουμε την προάσπιση των συμφερόντων μας έναντι των συμμάχων και των εταίρων μας. Γι’ αυτό θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ την εξουσία μου ως πρόεδρος για να εξασφαλίσω ότι δεν θα καταφύγουμε σε αυτές τις μεθόδους ξανά» αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ράιντ, είπε: «Σήμερα, για πρώτη φορά, ο αμερικανικός λαός θα μάθει την πλήρη αλήθεια για τα βασανιστήρια τα οποία συνέβαιναν υπό την CIA.

 Από ΒΗΜΑ



ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: Βασανιστήρια της CIA σε υπόπτους για τρομοκρατία αποκαλύπτει έκθεση της Γερουσίας


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στη δημοσιότητα δόθηκε την Τρίτη η πολυαναμενόμενη έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, σχετικά με τις κατηγορίες για βασανισμούς υπόπτων για τρομοκρατία, από την CIA.
Η έκθεση, μεγέθους 500 σελίδων, ρίχνει φως σε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, την περίοδο από την επίθεση στους δίδυμους πύργους, τον Σεπτέμβριο του 2001, έως και το 2009.
Στη δημοσιότητα δίνονται καυστικές λεπτομέρειες γύρω από τις συστημικές και ατομικές αποτυχίες των στελεχών τα οποία διηύθυναν το πρόγραμμα των ανακρίσεων, επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, γίνεται λόγος για σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία και μεταφορά τους σε μυστικές φυλακές εκτός ΗΠΑ, όπου υποβάλλονταν σε σκληρές μεθόδους ανάκρισης, όπως εικονικούς πνιγμούς.
Το πρόγραμμα της CIA έχει αποτελέσει κατά το παρελθόν πεδίο δριμύτατης κριτικής, έχοντας χαρακτηριστεί «μη-Αμερικανικό» και «μακριά από τις αρχές του Έθνους». Μάλιστα, οι πολέμιοι των μεθόδων της, επικαλούνται ότι οδήγησε σε κατάφωρες καταπατήσεις και σε απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων, μερικοί από τους οποίους τελικά αποκαλύφθηκε ότι δεν έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η CIA είχε ισχυριστεί ότι μόνο ένας μικρός αριθμός των υπόπτων είχε υποβληθεί σε σκληρές μεθόδους ανακρίσεων, κάνοντας λόγο για λιγότερους από 100 συλληφθέντες και περίπου 30 άτομα στα οποία χρησιμοποιήθηκαν «αμφιλεγόμενες τεχνικές».
Ωστόσο, η σημερινή έκθεση διαψεύδει την Υπηρεσία, δίνοντας στοιχεία για 119 υπόπτους που συνελήφθησαν, από τους οποίους 26 κρατούνταν παράνομα. Και παρότι η CIA επέμενε ότι το πρόγραμμα είχε περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, οι ερευνητές της Γερουσίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των βασανιστηρίων ήταν πολύ πιο διαδεδομένη από ό, τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα.
Σε δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «η έρευνα αποδεικνύει την εφαρμογή ενός προβληματικού προγράμματος, που περιλαμβάνει ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία, σε μυστικές εγκαταστάσεις εκτός των ΗΠΑ».
«Αυτό ενισχύει την, εδώ και καιρό διαμορφωμένη άποψή μου, ότι αυτές οι σκληρές μέθοδοι, όχι μόνο δεν συμβαδίζουν με τις αξίες μας ως έθνος, αλλά δεν εξυπηρέτησαν τις ευρύτερες αντιτρομοκρατικές μας προσπάθειες και τα εθνικά συμφέροντα για την ασφάλειά μας. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ την εξουσία μου ως Πρόεδρος, ώστε να μην στραφούμε ξανά σε ανάλογες μεθόδους», πρόσθεσε ο Ομπάμα.


από Καθημερινή
http://bestimmung.blogspot.de/2014/12/soviet-shot-n29.html

3 σχόλια:

  1. Putin vs Obama-Bush: Who is the REAL “Thug”?
    http://www.pakalertpress.com/2014/02/24/putin-vs-obama-bush-who-is-the-real-thug/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2 psychologists earned $81M from CIA torture tactics
    http://www.pakalertpress.com/2014/12/11/2-psychologists-earned-81m-from-cia-torture-tactics/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Russia Denounces U.S. Over Torture Report(1 λεπτό πριν)
    http://www.nytimes.com/2014/12/12/world/europe/russia-us-cia-torture-report.html?partner=rss&emc=rss&_r=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή