Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΛΟΓΩ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΟΝ "ΡΩΣΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ" Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΕΝΩ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!

Image
Εθνική πολιτική συμφωνία, που προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας, υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό Μέγαρο Κοτροτσένι και άρχισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ρουμανίας, παρουσία του υπουργού Άμυνας Μιρτσέα Ντούσα και προεδρικών συμβούλων.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας είχε διαβουλεύσεις για τη συμφωνία με τους εκπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR), του Συντηρητικού Κόμματος (PC), της Ουγγρικής Δημοκρατικής Ένωσης Ρουμανίας (UDMR) και της κοινοβουλευτικής ομάδας των άλλων μειονοτήτων, εκτός της ουγγρικής και του Λαϊκού Κόμματος - Νταν Ντιακονέσκου.

Με τις διαβουλεύσεις, ο κ. Γιοχάνις ανακοίνωσε ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν να διατεθεί το 2% του ΑΕΠ για τον προϋπολογισμό στον τομέα της άμυνας αρχής γενομένης από το 2017. 
Όλοι οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύθηκαν να παρακολουθούν όλες τις μελλοντικές δράσεις για την υλοποίηση τεσσάρων στόχων στην εθνική άμυνα:
  • αύξηση της χρηματοδότησης, έτσι ώστε να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ στον εθνικό προϋπολογισμό του 2017, διατηρώντας αυτό το επίπεδο για τα επόμενα δέκα χρόνια, μέχρι το 2027 και περαιτέρω αύξηση, εάν οι πόροι το επιτρέπουν, με βάση τις ανάγκες ασφαλείας της χώρας και τις υποχρεώσεις
  • διασφάλιση πανεθνικής πολιτικής συναίνεσης σχετικά με αυτό το σύμφωνο, ανεξάρτητα από το αν τα συμβαλλόμενα μέρη είναι στην εξουσία ή στην αντιπολίτευση
  • στήριξη του πολυετούς προγραμματισμού του αμυντικού προϋπολογισμού για να εγγυάται προβλεψιμότητα της πολιτικής εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων
  • ανάπτυξη προγραμμάτων συνεργασίας που αφορούν την εθνική αμυντική βιομηχανία και ξένες εταιρείες.
"Συνεπώς εγγυόμαστε την κατάλληλη οικονομική στήριξη της άμυνας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του ρουμανικού στρατού με την ανάπτυξη του εξοπλισμού και προγραμμάτων κατάρτισης" τονίζεται στη συμφωνία, στην οποία σημειώνεται ότι αποφάσεις για μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που διατίθεται για την άμυνα σε κάτω από το 2% μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επιχειρησιακή ικανότητα.


Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, αρχηγός του SPD, Βίκτορ Πόντα, η συμπρόεδρος του PNL Αλίνα Γκοργκίου, ο αντιπρόεδρος του PNL Καταλίν Πρεντόγιου και οι πρόεδροι του UNPR Γκαμπριέλ Οπρέα, του PC Ντανιέλ Κόνσταντιν, της UDMR Χούνορ Κέλεμεν, και του PPDD, Σιμόνα Μαν. ONALERT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου