Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Image
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να εξουδετερωθούν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Παρίσι δεν θα αποσύρει τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό έπειτα από τις δολοφονίες 17 ανθρώπων από ένοπλους ισλαμιστές στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.
Μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αεροπλάνων και στρατιωτών που εμπλέκονται στις συμμαχικές επιχειρήσεις κατά των τζιχανιστών του ΙΚ, οι οποίοι τον περασμένο χρόνο κατέλαβαν τεράστια εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Επίσης το Παρίσι διαθέτει περίπου 3.500 στρατιώτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ στη Σαχάρα, οι οποίοι επιχειρούν κατά των ενόπλων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Ο γαλλικός στρατός επενέβη στο Μαλί για να εκδιώξει τους ισλαμιστές μαχητές από την πρώην γαλλική αποικία τον Ιανουάριο του 2013 και, όπως επισήμανε ο γάλλος υπουργός, δύο χρόνια μετά οι γαλλικές δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται κατά της "ίδιας απειλής" σε γαλλικό έδαφος.
"Είναι ο ίδιος εχθρός. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται επί του πεδίου εδώ διότι ... για τα στρατεύματά μας είναι η ίδια μάχη", δήλωσε ο Λε Ντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 αναφερόμενος στους 10.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία για την προστασία πιθανών στόχων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.
Αργότερα σήμερα, το κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για το αν θα παραταθεί η θητεία της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ, τέσσερις μήνες μετά την έναρξή της.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εξουδετέρωσή του, ένας από τους δράστες των χτυπημάτων στο Παρίσι επικαλείται τις γαλλικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό ως έναν από τους λόγους για τις ενέργειές του, αλλά δεν έχουν υπάρξει σημαντικές εκκλήσεις στη Γαλλία για να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις επιχειρήσεις κατά των ενόπλων ισλαμιστών. "Η απάντηση βρίσκεται εντός και εκτός της Γαλλίας. Το Ισλαμικό Κράτος είναι ένας τρομοκρατικός στρατός με μαχητές από παντού...είναι ένας παγκόσμιος στρατός που πρέπει να εξουδετερωθεί και αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε στη συμμαχία", είπε ο υπουργός. ONALERT.GR

Η Γαλλία αποφάσισε συνέχιση των βομβαρδισμών κατά του ισλαμικού κράτους

H γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα σχεδόν ομόφωνα τη συνέχιση των βομβαρδισμών από την πολεμική αεροπορία της χώρας στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, λίγες ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών στην καρδιά του Παρισιού.

Συνολικά 488 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση, 1 τάχθηκε κατά και 13 απείχαν· οι τελευταίοι ανήκαν κυρίως στο Αριστερό Μέτωπο (ριζοσπαστική αριστερά).
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε καλέσει τους βουλευτές να δώσουν το πράσινο φως για την παράταση των γαλλικών επιχειρήσεων καθώς «η αποστολή μας δεν έχει ολοκληρωθεί», αλλά και επειδή «πρόκειται για έναν πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας που έχουμε ενώπιόν μας».

Η πολιτική συναίνεση όσον αφορά τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους έχει ενισχυθεί και από το γεγονός ότι ένας από τους δράστες του μακελειού στα γραφεία της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, ο Σερίφ Κουασί, είχε συμμετάσχει σε ένα δίκτυο που στρατολογούσε μαχητές για το Ιράκ, ενώ ο δράστης της ομηρίας στο εβραϊκό κατάστημα, Αμεντί Κουλιμπαλί, δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ζητώντας ταυτόχρονα τον τερματισμό των πληγμάτων από τη Γαλλία στο Ιράκ.

«Προστίθεται πλέον ένα εσωτερικό πεδίο» στα «τρία πεδία» του εξωτερικού όπου η Γαλλία διεξάγει επιχειρήσεις, το Ιράκ, το Σαχέλ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, επισήμανε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Το να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία στο έδαφός μας απαιτεί το να την καταπολεμήσουμε επίσης εκεί όπου αναπτύσσεται» υποστήριξε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Μπρούνο Λε Ρου, στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

«Η Γαλλία δεν έχει την επιλογή της ουδετερότητας, ούτε εκείνη μιας επαίσχυντης απόσυρσης με την απατηλή ελπίδα ότι θα προστατευτούμε» κατ' αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε ο Πιερ Λελούς, βουλευτής του συντηρητικού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

Εκ μέρους του Αριστερού Μετώπου, ο Ζαν-Ζακ Καντελιέ δικαιολόγησε την απόφαση αποχής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του «καθώς η εκστρατεία αυτή δεν διεξάγεται με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά του ΝΑΤΟ, ενώ αμφιβάλλουμε για την αποτελεσματικότητα των νέων αεροπορικών επιδρομών».

Η έγκριση από την εθνοσυνέλευση είναι απαραίτητη για κάθε στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας διάρκειας μεγαλύτερης των 4 μηνών. Τα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ ξεκίνησαν την 19η Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου