Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Δεύτερη η Ρωσία στις εξαγωγές όπλων, μετά τις ΗΠΑ.


http://static5.businessinsider.com/image/53ebc4766da811b23f1a32fb-1200-2167/bi_graphics_usrussiaarmsrace-3.pngΗ Ρωσία πώλησε όπλα αξίας που ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι οι νέες παραγγελίες που έχει εξασφαλίσει η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία ανέρχονται σε μια αξία άλλων σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ρωσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η χώρα του εξήγαγε στρατιωτικό εξοπλισμό σε πάνω από 60 κράτη πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση γνώρισαν την πιο σοβαρή επιδείνωσή τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία. «Η Ρωσία θα επεκτείνει την παρουσία της σε δυνητικές αγορές, στις περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής», ανέφερε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εργασίας στο Κρεμλίνο με θέμα την στρατιωτική συνεργασία. «Οι εξαγωγές τεχνολογικά προηγμένων στρατιωτικών προϊόντων είναι σημαντικές για τη Ρωσία, ειδικά εν μέσω της δυσμενούς γεωπολιτικής κατάστασης. Είναι σημαντικές για την αναβάθμιση της παραγωγής του αμυντικού τομέα... και την επίλυση πολλών κοινωνικών ζητημάτων», συνέχισε ο Πούτιν. Οι κυριότεροι πελάτες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας είναι η Ινδία και η Κίνα. Η Ρωσία είχε προχωρήσει σε εξαγωγές όπλων αξίες $15,2 δισεκ. το 2013, ποσό υπερδιπλάσιο αυτού που καταγραφόταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ο Πούτιν επισήμανε ότι η φήμη της Ρωσίας είναι πως αποτελεί «έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο, ο οποίος δεν συνδέει την τήρηση των δεσμεύσεών του με πρόσκαιρες προτιμήσεις ή με την πολιτική συγκυρία».
Η αιχμή αυτή παραπέμπει σαφώς στις επικρίσεις της Μόσχας στη Γαλλία εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ να συνδέσει την παράδοση των δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral που έχει παραγγείλει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό με την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.
Οι κυρώσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Ρωσία για τον ρόλο που της προσάπτει στην ουκρανική κρίση αφορούν ιδίως τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ και η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές ή τις εξαγωγές όπλων από και προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ρωσικές αρχές πραγματοποιούν μεγάλες δαπάνες τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και της αμυντικής βιομηχανίας, και η βούλησή τους αυτή είναι σαφές ότι ενισχύθηκε λόγω της τρέχουσας κρίσης. Όμως ο συγκεκριμένος τομέας επιβαρύνει όλο και περισσότερο τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό...πηγή:onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου