Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ελληνοτουρκικά: "Ο Τσίπρας θα περιμένει το πρώτο βήμα από την Άγκυρα για το φυσικό αέριο"

Image
Επιμέλεια: ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

O νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Α. Τσίπρας περιμένει από την Τουρκία να κάνει το πρώτο βήμα αναφορικά με την διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά παρόλα αυτά, επιθυμεί να διατηρήσει την τρέχουσα εγκαρδιότητα στιςελληνοτουρκικές σχέσεις και για αυτό κάνει προσεκτικά βήματα. 
Αυτό είναι το βασικό στοιχείο των δηλώσεις που έκανε στο Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεωνAnadolu ο Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has, αν. καθηγητής κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου για τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. 

Ερωτηθείς κατά πόσο η γενικά μετριοπαθής στάση του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος, ο καθηγητής είπε ότι κρίνοντας από τις προχθεσινές δηλώσεις του στην Κύπρο, ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα διατηρήσει την ίδια πολιτική με τους προκατόχους του. 

Για τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουσα είναι και η επισήμανση του Διευθυντή του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has ότι ''ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι στο ενεργειακό μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να καλλιεργεί τις τριμερείς σχέσεις που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση όπως οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου ή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ'', δήλωσε ο κ. Τριανταφύλλου. 

Για τον κ. Καμμένο

Και πρόσθεσε ότι ''ο κ. Τσίπρας στέλνει το μήνυμα ότι η σκληροπυρηνική στάση τουΥπουργού Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, που είναι ηγέτης του δεξιού κόμματος ''Ανεξάρτητοι Ελληνες'' και  εταίρος του κ Τσίπρα, δεν αντανακλά τις θέσεις της κυβέρνησης''

Το θέμα παρουσιάζεται από πρακτορείο Anadolu με τίτλο: ''New Greek PM awaits Turkey's 1st move in gas dispute'' με υπογραφή Selen Tonkus. 

''Χαρισματικός''

Στο δημοσίευμα ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζεται χαρισματικός 40άρης που κέρδισε μια ιστορική νίκη και προλογικά αναφέρει ότι υπήρχε η ελπίδα ότι θα ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή άποψη για το θέμα του  φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο απ ότι οι προκάτοχοί του- σε αντίθεση με την άποψη του κ Τριανατφύλλου που φιλοξενεί. 
Και προσθέτει ότι πραγματοποίησε στην Κύπρο την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό  όπου επανέλαβε την ελληνική θέση για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο. και ότι  η αποστολή του Barbaros Hayrettin για σεισμικές έρευνες  (τον Οκτώβριο του περασμένου έτους) αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονόμευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο καθηγητής και το Πανεπιστήμιο

 Το πανεπιστήμιο Kadir Has University (KHU) ιδρύθηκε το 1997, στην Κωνσταντινούπολη. Το πανεπιστήμιο, έχει  πέντε σχολές :Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών, Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Επικοινωνίας, Δίκαιο και Καλών Τεχνών, καθώς και πολλές επαγγελματικές σχολές  και έχει καθιερωθεί ως ένα διεθνές κέντρο για την έρευνα και την επιστημονική ανάπτυξη. Εχει στρατηγική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Coventry. Το πανεπιστήμιο διατηρεί και το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου,  πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα ''Οι ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και οι συνέπειές τους''.

Ο κ. Δημήτρη Τριανταφύλλου  του Πανεπιστήμιο Kadir Has και η κ. Ελένη Φωτίου (Επιστημονική Συνεργάτης, Βουλή των Ελλήνων) είναι οι συγγραφείς του  μοναδικόού ουσιαστικά βιβλίου στην ελληνική βιβλιογραφία που ασχολείται με την τουρκική εξωτερική πολιτική στην περίοδο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκ'ίας με τιτλο «Τουρκική εξωτερική πολιτική την εποχή του ΑΚΡ: Προς μια Pax Ottomana;» (Εκδόσεις Παπαζήση, 2010).

http://www.onalert.gr/stories/ellinotourkika-o-tsipras-tha-perimenei-to-proto-vima-apo-tin-agyra-gia-to-fysiko-aerio/40576

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου