Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ρωσικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα εξασκούνται σε βομβαρδισμό της Βρετανίας και Γαλλίας

Ρωσικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα εξασκούνται σε βομβαρδισμό της Βρετανίας και ΓαλλίαςΝορβηγοί φέρεται να άκουγαν τις συνομιλίες του ρωσικού πληρώματος ενός βομβαρδιστικού αεροσκάφους Tupolev Tu-95 που πετούσε γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία, το οποίο είχε πυρηνικά όπλα επί του σκάφους. Αυτή είναι η πρώτη τέτοια δημόσια αποκάλυψη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
 Σύμφωνα με τους ειδικούς η ατομική βόμβα δεν ήταν ενεργοποιημένη, αλλά ακόμη και η αερομετακίνησή της κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εναέριας περιπολίας, με συνοδεία ιπτάμενων τάνκερ IL-78 και μαχητικών αναχαίτισης MiG-31, αποδεικνύει τις όλο και πιο επιθετικές επιδιώξεις των Ρώσων. Ακόμη περισσότερο, είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι η Ρωσία δεν θεωρεί το ΝΑΤΟ ως μια πιθανή απειλή, αλλά ως έναν εχθρό.

 Οι Βρετανοί πιστεύουν ότι τα αερομεταφερόμενα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν την βρετανική βάση πυρηνιοκίνητων υποβρυχίων με βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Vanguard στη Σκωτία. Όμως, το ίδιο μπορεί επίσης να σκεφτούμε σχετικά με μια στρατηγική τοποθεσία κοντά στην Βρέστη της Γαλλίας.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 28 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης πάνω από τον Ατλαντικό, η οποία εκτελέστηκε από δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 (ορίζεται από το ΝΑΤΟ ως "Bear"). Η "αρκούδα" εντοπίστηκε στην περιοχή της Νορβηγίας από τα ραντάρ του ΝΑΤΟ, αργότερα συνοδεύτηκε από μαχητικά αεροσκάφη F-16. Οι Βρετανοί απογείωσαν τα δικά τους αεροσκάφη όταν τα ρωσικά βομβαρδιστικά πλησίασαν την ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.
 Οι Ρώσοι, ωστόσο, συνέχισαν την πορεία τους και προσέγγισαν τις Βρετανικές Νήσους από τα δυτικά, πλησίασαν στη συνέχεια στην δυτική είσοδο του καναλιού, στη συνέχεια άλλαξαν πορεία και επέστρεψαν μετά από 19 ώρες πτήσης στην βάση του Ένγκελς, κοντά στο Σαρατόφ. Την επιτήρηση από τα βρετανικά μαχητικά ανέλαβαν σε κάποιο σημείο της πορείας γαλλικά μαχητικά Mirage 2000.
 Ανησυχώντας για την πτήση με πυρηνικά όπλα, το Υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε για εξηγήσει τον Ρώσο Πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλέξανδρο Γιακοβένο, ο οποίος, ωστόσο, δήλωσε ότι το Tu-95 εκτέλεσε μια τυπική πτήση περιπολίας, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα των διεθών συμφωνιών.
 Πόσα ακριβώς αεροσκάφη αυτού του είδους διατηρεί σήμερα η Ρωσία, παραμένει αδιευκρίνιστο, όπως επικρατεί σύγχυση στις δυτικές και ρωσικές πηγές δημόσιας πρόσβασης. Εκτιμάται ότι από τις 76 μονάδες το 2011 αποσύρθηκαν 4 έως το 2013. Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση "The Military Balance 2014" 62 Tu-95 βρίσκονται στο ενεργό δυναμικό. Σύμφωνα με ορισμένες ρωσικές πηγές, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία σήμερα λειτουργεί περί τα 32 Tu-95MS, ενώ περί τα 60 αεροσκάφη βρίσκονται αποθηκευμένα.
http://www.defencenews.gr/index.php/2014-11-02-15-47-52/1273-rosika-vomvardistika-me-pyrinika-opla-eksaskoyntai-se-vomvardismo-tis-vretanias-kai-gallias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου