Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

«Κάτσε κάτω, ρε κουλοχέρη!»

καραγιωργαςΌσοι έζησαν τα μαύρα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, τον θυμούνται. Γιατί ο Σάκης Καράγιωργας υπήρξε εμβληματική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα. Ήταν εκείνος ο οικονομολόγος καθηγητής που πιάστηκε στο σπίτι του τον Ιούλιο 1969, όταν έσκασε η βόμβα την οποία θα τοποθετούσε ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, σε στόχο-σύμβολο του δικτατορικού καθεστώτος.
Από την έκρηξη ο Καράγιωργας έχασε το ένα του χέρι. Βασανίστηκε άγρια στη συνέχεια και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση.
Μετά την πτώση της χούντας ο Σάκης Καράγιωργας συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Μερικούς μήνες αργότερα, το 1975, εξέφρασε, μαζί με πολλά άλλα ιδρυτικά στελέχη, τη διαφωνία του για την απουσία δημοκρατικών διαδικασιών και τον τρόπο που παίρνονταν οι αποφάσεις από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ερήμην των συλλογικών οργάνων του κόμματος.
Στη θυελλώδη τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. στην οποία συμμετείχε πριν διαγραφεί, ενώ εξέθετε τις απόψεις του, ακούστηκε από κάποιον η κραυγή:
«Κάτσε κάτω, ρε κουλοχέρη!»…
http://ekdohi.gr/%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-%CF%81%CE%B5-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου