Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η πώληση του ΒΜΡ-1 από την Τσεχία στο Ιράκ προκαλεί διεθνές σκάνδαλο

Η πώληση του ΒΜΡ-1 από την Τσεχία στο Ιράκ προκαλεί διεθνή σκάνδαλοΤον Φεβρουάριο του 2015 εκ μέρους της τσεχικής ιδιωτικής εταιρείας Excaliburεγκαινιάστηκε η παράδοση στον Ιρακινό Στρατό των αρμάτων μάχης Τ-72 και των οχημάτων μάχης πεζικού ΒΜΡ-1. Όπως αναφέρθηκε από τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης τα 250 ΒΜΡ-1 τα οποία στέλνει η Excalibur στο Ιράκ, αποκτήθηκαν στις αρχές του 2010 από το Υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας, και η μεταπώληση τους στο Ιράκ παραβιάζει τη σουηδική νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις συμβάσεις του 1993 και του 1994, η Σουηδία απέκτησε από την Γερμανία, από το απόθεμα του Στρατού της Ανατολικής Γερμανίας 441 ΒΜΡ-1 (συμπεριλαμβανομένων των 66 για την αποσυναρμολόγηση των εξαρτημάτων) που χρησιμοποιήθηκαν στον Σουηδικό Στρατό υπό την ονομασία PBV 501. Το 2008 ο εξοπλισμός αποσύρθηκε και το 2010 ο σουηδικός οργανισμός των αμυντικών προμηθειών FMV πούλησε 350 οχήματα στο Υπουργείο Άμυνας της Τσεχικής Δημοκρατίας, η οποία δήλωσε ως επίσημο λόγο την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσει εν μέρει για την αντικατάσταση του στόλου των ΒΜΡ-1 στο Στρατό της Δημοκρατίας της Τσεχίας, και εν μέρει - ως πηγή ανταλλακτικών.

Σύμφωνα με τις σουηδικές πηγές, ένα μεγάλο μέρος των ΒΜΡ-1 που πουλήθηκε στην Τσεχία δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τον Στρατό της Τσεχίας, στην πραγματικότητα σε οποιοδήποτε στρατό, μετά την διάλυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας τα οχήματα έως σήμερα έχουν διανύσει κατά μέσο όρο μόνο 120 χιλιόμετρα.

Στην πραγματικότητα, 250 από τα πρώην σουηδικά ΒΜΡ-1 μέσω της διαμεσολάβησης της ιδιωτικής εταιρείας Excalibur, επισκευάζουνται και μεταπωλούνται στο Ιράκ. Η αποστολή παραβιάζει τη σουηδική νομοθεσία, διότι η σουηδική κυβέρνηση απαγορεύει την εξαγωγή υλικών πολέμου στο Ιράκ, και ο οργανισμός FMV δεν έχει κανένα δικαίωμα να πουλήσει όπλα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Στις 3 Μαρτίου 2015 υπάλληλοι του τμήματος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος από το Υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας πραγματοποίησαν έφοδο στο Υπουργείο Άμυνας της Τσεχικής Δημοκρατίας και στα γραφεία της Excalibur, ενώ τέσσερα άτομα κατηγορούνται για παράνομη πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού από την ιδιοκτησία του Υπουργείου Άμυνας. Τώρα εξετάζεται η νομιμότητα της πώλησης, αλλά και αν αυτή η τεχνολογία πωλείται σε χαμηλότερη τιμή.http://defencenews.gr/index.php/diafora/1372-i-polisi-tou-vmr-1-apo-tin-tsexia-sto-irak-prokalei-diethni-skandalo

1 σχόλιο:


  1. Η πώληση του ΒΜΡ-1 από την Τσεχία στο Ιράκ προκαλεί διεθνή σκάνδαλο. Το σωστό: Η πώληση του ΒΜΡ-1 από την Τσεχία στο Ιράκ προκαλεί διεθνές σκάνδαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή