Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η Κίνα αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμός της

Η Κίνα αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμός τηςΗ Κίνα ανακοίνωσε ότι o αμυντικός προϋπολογισμός της θα αυξηθεί κατά 10,1% σε 886,9 δις κινεζικό γιουάν (141,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2015. Οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας για το 2014 καταγράφουν με 802,2 κινεζικά γιουάν (130 δισεκατομμύρια δολάρια) αύξηση 12,2% σε σύγκριση με το 2013. 
Αυτό αναφέρθηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου την παραμονή της έναρξης της τρίτης συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου από τον επίσημο αντιπρόσωπο Φου Γινγκ.
 Το 10,1% αύξηση σε ονομαστικούς όρους είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2010. Ωστόσο, η επιβράδυνση του πληθωρισμού σημαίνει ότι σε πραγματικούς όρους ανάπτυξης διατηρείται μια αύξηση γύρω στο 9%, σύμφωνη με αυτές των τελευταίων ετών.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας συνεχίζει τη σταδιακή αύξησή του, ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε από 1,31% σε 1,34%. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη των στρατιωτικών δαπανών ξεπέρασε την οικονομική ανάπτυξη σε κάθε ένα από τα τέσσερα χρόνια από το 2011 και μετά.

Εν τω μεταξύ, οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 2% ή στις ΗΠΑ στο 3,1%.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας αποκλείει ορισμένα στοιχεία των δαπανών, εκτιμάται ότι οι συνολικές δαπάνες της άμυνας φθάνουν τα 190,9 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,77% του ΑΕΠ.

Αν και αυτό είναι ο πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης για μια σειρά ετών, ο αμυντικός προϋπολογισμός εξακολουθεί να αυξάνεται με έντονο ρυθμό. Σε πραγματικούς όρους, ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά περίπου 9%, δηλαδή μόνο ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς φέτος, στην κατάταταξη των 20 κορυφαίων χωρών.

Το αξιοσημείωτο πράγμα σχετικά με τις αυξήσεις που βλέπουμε στην Κίνα είναι ότι αυτές σημειώνονται επί σειρά δεκαετιών. Ο αμυντικός προϋπολογισμός έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2008 και μόνο.

Παρά τις αυξήσεις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κινεζικές αμυντικές δαπάνες παραμένουν σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τη θέση της χώρας στον κόσμο. Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ δαπανούν όλες σημαντικά περισσότερα για την άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ.http://defencenews.gr/index.php/2014-11-02-15-47-52/1373-i-kina-afksanei-ton-amyntiko-proypologismos-tis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου