Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η Σουηδία ετοιμάζεται να εκτοπίσει τη Γερμανία από την αγορά υποβρυχίων

Η Σουηδία ετοιμάζεται να εκτοπίσει τη Γερμανία από την αγορά υποβρυχίωνΗ στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Σουηδίας αποφάσισε να ξεκινήσει με την πρακτική εφαρμογή του προγράμματος για την κατασκευή μιας νέας γενιάς υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.
Σύμφωνα με την εταιρεία Saab, στις 17 Μαρτίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από το Υπουργείο Άμυνας στην Στοκχόλμη, δηλώθηκε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 8,2 δισεκατομμύρια κορώνες Σουηδίας (948 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή των δύο υποβρυχίων επόμενης γενιάς τύπου Α26.
Από την πλευρά της, η ηγεσία της Saab δήλωσε ότι στο εγγύς μέλλον θα αρχίσουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις, στο τέλος των οποίων θα υπάρξει η ανάθεση της σύμβαση για την προμήθεια των Α26, βάσει των προγενέστερων υπογεγραμμένων επιστολών δέσμευσης.
Τον Ιούνιο του 2014 η Saab και ο οργανισμός για την προμήθεια αμυντικού υλικού (FMV) των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέγραψε μια σύμβαση ύψους 3.840.000 δολαρίων για τη διενέργεια προκαταρκτικής μελέτης για την αξιολόγηση της δυνατότητας ναυπήγησης της των υποβρυχίων επόμενης γενιάς και της επισκευής της υπάρχουσας κλάσης Gotland, καθώς και μια επιστολή περί δέμευσης της εταιρείας Saab για την παροχή των υποβρυχίων των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2015-2024. Η επιστολή δέσμευσης περιλαμβάνει την υποστήριξη, την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την κατασκευή των νέων υποβρυχίων και άλλων συστημάταν, το συνολικό κόστος των οποίων θα μπορούσε να φθάσει τις 11,2 δισεκατομμύρια κορώνες Σουηδίας.

Για το πρόγραμμα αυτό το 2014, η εταιρεία Saab έχει έρθει νωρίτερα σε συμφωνία με την ThyssenKrupp Industrial Solutions AG  για την επαναγορά της σουηδικής ναυπηγικής εταιρείας Kokums.  Από το 2005 το σουηδικό ναυπηγείο Kockums ανήκε στον γερμανικό βιομηχανικό όμιλο ThyssenKrupp, ως μέρος του η ThyssenKrupp Marine Systems, μια επιχείρηση η οποία κατέχει επίσης την γερμανική εταιρεία κατασκευής υποβρυχίων HDW, έναν άμεσο ανταγωνιστή της Kockums.

Η κατασκευή των υποβρυχίων θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκη. Εκτός από τις απαιτήσεις σχεδιασμού σε περιορισμένο χώρο και τα θέματα της υψηλή πίεσης του νερού θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι στρατιωτικές προδιαγραφές, όπως η μέγιστη ηχομόνωση και η ακτινοβολία σόναρ.

Ως εκ τούτου, η είσοδος σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις είναι σύμφωνα με αναλυτές ένας πολύ φιλόδοξος στόχος για την Saab. Ωστόσο, η σουηδική εταιρεία έχει ήδη αρκετή εμπειρία με τα εξελιγμένα όπλα. Η Saab κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, ένα από τα λίγα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς, το Gripen. Επιπλέον, οι Σουηδοί έχουν αρκετή εμπειρία με ένα ευρύ φάσμα προηγμένων τεχνολογιών στους τομείς της πλοήγησης, στα πλοία επιφανείας και την τεχνολογία των ναυτικών αισθητήρων.

Αν οι Σουηδοί πετύχουν με την οιδοδόμηση μιας ανεξάρτητης ικανότητας κατασκευής υποβρυχίων, δεν θα μπορούσε απλά να εκτοπίσουν την ThyssenKrupp από την σουηδική αγορά, αλλά και να ανταγωνιστούν τον γερμανικό όμιλο στην παγκόσμια αγορά. «Η αυξανόμενη ζήτηση για την κατασκευή και τον εξοπλισμό πλοίων σημαίνει ότι θα ήταν μια καλή αγορά για να εισέλθει η Saab», επιβεβαιώνει ο Πήτερ Ρόμπερτς του Royal United Services Institute, ένα βρετανικό ερευνητικό ινστιτούτο για θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η νέα γενιά υποβρυχίων θα έχει εκτόπισμα 1.900 τόνων και θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με σύστημα αναερόβιας πρόωσης. Προφανώς, το πρώτο θα μεταφερθεί στο Σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό το 2022.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου