Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στην ανακατάληψη της Μοσούλης

ImageΕπιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της ακραίας τζιχαντιστικής -τρομοκρατικής οργάνωσης ΙSIL στο Ιράκ για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ο Πρωθυπουργός κ.Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως ουσιαστικά αναμενόταν -και το ONALERT ειχε προαναγγείλει- ξεκαθάρισε την στάση της Άγκυρας και για να χρυσώσει το χάπι ανέφερε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της ιρακινής διοίκησης...
«Η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος σε ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία ή το Ιράκ. Υποστηρίζουμε την επιχείρηση στη Μουσούλη όμως εμείς δεν θα εμπλακούμε άμεσα στις μάχες» ειπε ο κ.Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη.
Την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσουλης που κατέχεται από τους τζιχαντιστές της ISIS/ISIL προετοιμάζουν οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις του Συνασπισμού και το όλο θέμα φαίνεται ότι συζητήθηκε κατά την σύσκεψη των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των χωρών -μελών του Συνασπισμού, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ στις 18 Φεβρουαρίου.Ο στόχος της επιχείρησης είναι η απομάκρυνση του ISIL όχι μόνο από τη Μοσούλη αλλά και από το Ιράκ συνολικά . Την επιχείρηση θα στηρίξουν μαχητικά αεροσκάφη της Συμμαχίας.

Αρχικά παρα τους ισχυρισμούς του εξόριστου κυβερνήτη της Μοσούλης, Atheel al-Nujaifi, ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη,η Αγκυρα το έπαιζε ...φλου- για ευνοήτους λόγους.Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, δήλωνε γενικά και αόριστα ότι η Τουρκία συζητά πώς να βοηθήσει την συμμαχία και θα εκτιμήσει την κατάσταση, σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα και στα λόγια έσπευδε να τονίσει ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της συμμαχίας για την καταπολέμηση του ISIL.

Τώρα η Τουρκία απέκλεισε πάλι να πολεμήσει κατά των τζιχαντιστών...Η Τουρκία έστειλε πάντως στρατιωτικές προμήθειες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που ανακαταλάμβάνουν την στρατηγική πόλη Τικρίτ. Αυτό αποτελεί το πρώτο συγκεκριμένο στρατιωτικό βήμα της Τουρκίας για την υποστήριξη διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά των τρομοκρατών, υποστηρίζουν τουρκικές εφημερίδες αλλά στην πράξη ειναι ...τίποτα....Άλλωστε σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή από την Άγκυρα, οι προμήθειες αυτές δεν περιέχουν όπλα.

Παράλληλα η Άγκυρα προβάλλει ως ..συμμετοχή το ότι με τις ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για εκπαίδευση ανταρτών της Συρίας με την Τουρκία- με ευνοϊκούς, απ ότι φαίνεται, όρους για την Άγκυρα. Έτσι πήρε και αυτό που ήθελε ( καλούς όρους στην εκπαίδευση των ανταρτών κατά του Ασαντ) και απέφυγε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις. Οι Αμερικανοί φαίνονται ενοχλημένοι για άλλη μια φορά...http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου