Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η Κίνα αναρριχάται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης πυρηνικών όπλων

Η Κίνα αναρριχάται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης πυρηνικών όπλωνΤο Πεκίνο έχει δοκιμάσει τον πρώτο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο σε μια κινητή πλατφόρμα - η κεφαλή του οποίου είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στην εκτόξευση, και είναι σε θέση να «φθάσει» την ηπειρωτική Αμερική. Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα μπορεί να αναρριχηθεί σύντομα την τρίτη θέση στον κατάλογο των πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο, μετά τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπερνώντας την Γαλλία.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του, τo κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα είναι απρόσβλητο από ένα πρώτο πλήγμα». Οι εν λόγω εκτιμήσεις έχουν τρομάξει το Πεντάγωνο και αλλάζουν ριζικά τη στάση των ΗΠΑ σε σχέση με το κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αμερικανικοί στρατιωτικοί σε μια ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο δήλωσαν ότι η Κίνα δοκιμάζει ένα νέο κινητό, στερεών καυσίμων, διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, που είναι εξοπλισμένος με πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές.
Το πιο πιθανό, οι Αμερικανοί στρατηγοί αναφερόταν σε μια νέα έκδοση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που έχει οριστεί ως DF-31B με μια εμβέλεια από πάνω από 11.000 χιλιόμετρα, του οποίου οι δοκιμές διεξήχθησαν στις 25 Σεπτεμβρίου του 2014. Στι 19 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους στο κινεζικό διαδίκτυο αναρτήθηκαν φωτογραφίες του μεταφορέα του εκτοξευτή πυραύλων, πάνω σε 16-τροχο σασί, όπως και το ρωσικό συγκρότημα Topol-M και Yars. Σύμφωνα με κινεζικές πηγές, ο κινητός εκτοξευτής κατασκευάζεται από την Taian. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης εκτοξευτές για τον βαρύτερο DF-41 (επίσης κατηγορία ICBM) με μια σειρά από  έως 12.000 χλμ.
«Η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη πυρηνική τριάδα, το ίδιο όπως και στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελείται από πυρηνικές δηυνάμεις στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα» - είπε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι STAR ο πρώην επικεφαλής του 4ου Ερευνητικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που ασχολείται με την ανάπτυξη της έρευνας και τις συνέπειες της χρήσης των πυρηνικών όπλων, Βλαντιμίρ Ντρόβκιν. «Το Πεκίνο κινείται στην πραγματικότητα να καταστρέψει τη δυνατότητα της στρατηγικής ηγεμονίας της Ουάσιγκτον και της Μόσχας στον τομέα των πυρηνικών όπλων».
Σχετικά με το DF-31B, λίγα είναι γνωστά - σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι δυνατότητες του είναι συγκρίσιμες σε τα χαρακτηριστικά μάχης των σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων της σειράς Topol. Χαρακτηριστικό τους - η ταχύτητα στην εκόξευση. Είναι πιο γρήγορα από ό, τι τα περισσότερα άλλα βαλλιστικά βλήματα. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το τμήμα της πυραυλικής τροχιάς από την εκτόξευση έως την βαλλιστική παραβολή δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο δορυφόρος όχι μόνο δυσκολεύεται να καθορίσει το ίδιο το γεγονός της εκτόξευσης πυραύλων, αλλά και για να το παρακολουθήσει στη συνέχεια. Επιπλέον, η πτήση του πυραύλου δεν είναι μια κλασική παραβολική αλλά αυτή ενός «φιδιού». Είναι δύσκολο να καθοριστεί η ακριβής του θέση.
Σύμφωνα με το Washington Free Beacon η πρώτη εκτόξευση του DF-31 πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και προκάλεσε μεγάλη αναταραχή μεταξύ των στρατηγών στην Ουάσιγκτον. Αμερικανοί αναλυτές επεσήμαναν ότι για πρώτη φορά το Πεκίνο έχει αποδείξει όχι μόνο την επιθυμία του να εξισώσει τις πυρηνικές δυνατότητες του με τους Ρώσους και Αμερικανούς, αλλά το σημαντικότερο, να αναρριχηθεί ψηλκά με έναν εντελώς διαφορετικό δείκτη ποιότητας. Η εμβέλεια από 11.000 χιλιόμετρα είναι αρκετή για να πλήξει τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ένας ιδιαίτερος κίνδυνος είναι ότι αυτός είναι ο πρώτος κινεζικός βαλλιστικός πύραυλος που τοποθετείται πλέον σε μια κινητή πλατφόρμα που κάνει την εύρεση των σημείων εκτόξευσης πρακτικά αδύνατη.
«Τα κινητά συστήματα μπορεί να είναι διασκορπισμένα σε μια τεράστια περιοχή στην οποία η ανίχνευση τους τους θα είναι απλά αδύνατη» - λέει ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού των ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, Βίκτορ Eσίν. «Αυτά τα συγκροτήματ,α από οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής τους, είναι σε θέση να προβούν σε πυρηνικά αντίποινα».
Η εμφάνιση των κινητών εκτοξευτών στην ΕΣΣΔ είχε αλλάξει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στην αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον προσπαθεί έκτοτε να εφαρμόσει ένα συνολικό πρόγραμμα (εκτός από τις πολικές περιοχές), παντός καιρού, μέρα και νύχτα, με τη συνεχής παρακολούθηση των περιοχών ενδιαφέροντος από την άποψη του εντοπισμού κινητών πυραυλικών συστημάτων. Υποτίθεται ότι για τα έτη 2015-2020 θα πρέπει είναι για τον σκοπό αυτό σε τροχιά 21 δορυφόροι. Ωστόσο, ακόμη και αυτό δεν μπορεί να εγγυηθεί τον πλήρη έλεγχο της κίνησης των κινητών εκτοξευτών.
Τα ραντάρ στο διάστημα δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσυν ένα στόχο στη λεγόμενη «τρύπα ναδίρ» ή εντός 20 μοιρών από την κατακόρυφο. Επιπλέον, ο αντίπαλος με την τακτική των παρεμβολών κάνει τον στόχο να γίνει για ένα διάστημα «αόρατος» Στην πραγματικότητα, ο κινητός εκτοξευτής θα έχει μετακινηθεί προ πολλού σε κάποιο άλλο σημείο.
Μέχρι πρόσφατα, κινητά στρατηγικά συγκροτήματα είχαν μόνο οι Ρώσοι. Το Topol (SS-25), Topol-M (SS-27), καθώς και το RS-24 Yars (SS-29). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, την 1 η Ιανουαρίου 2014 σε υπηρεσία με τις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις ήταν 108 κινητά συγκροτήματα Topol" 18 κινητά συγκροτήματα Topol-M και 33 κινητά συγκροτήματα Yars.
«Tα κινητά συστήματα εγγυώνται στο Πεκίνο ότι αν συμβεί κάτι, θα είναι σε θέση να απαντήσει στην Ουάσιγκτον», είπεο Εσίν. Μπορεί κάποιος πολύ εύκολο να σκάψει στα κινεζικά βουνά μερικά χιλιόμετρα σηράγγων όπου μπορεί να κρύψει τα κινητά συγκροτήματα.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να προσδιορίσουν την έκταση των κινεζικών τούνελ για την αποθήκευση των πυρηνικών όπλων και των πυρηνικών κεφαλών στην Κίνα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε πρόσφατα ένα νόμο περί της ανάπτυξης μιας νέας έννοιας της εθνικής ασφάλειας, με τον οποίο διατάσσει την αμερικανική Στρατηγικής Διοίκησης (STRATCOM) να υποβάλει μια αναλυτική έκθεση για το «υπόγειο δίκτυο σηράγγων στην ΛΔΚ και τις δυνατότητες των συμβατικών και πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ για να εξουδετερώσουν και να καταστρέψουν αυτά τα τούνελ που αποθηκεύουν αυτά τα όπλα».
Επί του παρόντος, το πυρηνικό δυναμικό της Κίνας δεν είναι τόσο μεγάλο όσο της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποτελείται από 60 χερσαία συμπλέγματα DF-21 (ένα ανάλογο του σοβιετικού συστήματος RSD-10 Pioneer) και 20-30 DF-31 ICBM/31Α (ανάλογο του ρωσικού RS-12). Αναμένεται ότι μετά την επιτυχή δοκιμή του DF-31B, ο συνολικός αριθμός των ομάδων των κινητών πυραυλικών συστημάτων της ΛΔΚ από το 2015 θα φτάσει τις 130-140 μονάδες. Στο εγγύς μέλλον θα μπορεί να συμπληρωθεί από ένα σύνολο πυραύλων DF-41. Αυτή η τροποποίηση έχει μια εμβέλεια από 14.000 χιλιόμετρα και φέρει μία κεφαλή που χωρίζει σε 6 έως 10 πυρηνικές κεφαλές. Ως αποτέλεσμα, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας θα είναι περίπου 200-240 κεφαλές, καθιστώντας την ως την τρίτη πυρηνική δύναμη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου