Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Λάδι στη φωτιά του εμφυλίου

Η ελεγχόμενη από τους σιίτες αστυνομία της πόλης Ταΐζ ψεκάζει με χημικά σουνίτες που διαδηλώνουν κατά των Χούθις | REUTERS/ ANEES MAHYOUB
Συντάκτης: Μαργαρίτα Βεργολιά
Διαστάσεις ολοκληρωτικού εμφυλίου κινδυνεύει να προσλάβει η ρήξη σουνιτών και σιιτών στην Υεμένη, με τους «πρωταγωνιστές» της χρονίζουσας κρίσης στον νότο της Αραβικής Χερσονήσου να πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας περαιτέρω τριγμούς στις ήδη εύθραυστες περιφερειακές ισορροπίες στο «δίπολο» Ριάντ και Τεχεράνη.
Συνεχίζοντας την προέλασή τους έναντι των κυβερνητικών δυνάμεων -που υποστηρίζουν τον σουνίτη πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι- οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούθις κατέλαβαν χθες το μεγαλύτερο μέρος της νότιας πόλης Ταΐζ, τρίτης μεγαλύτερης στη χώρα, επεκτείνοντας έτσι τον έλεγχό τους σε 9 από τις 21 επαρχίες. Στρατηγικής θέσης, η Ταΐζ αποτελεί τη βασική δίοδο προς το Αντεν, όπου έχει καταφύγει από τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος Χάντι, μετά την εκδίωξή του από την πρωτεύουσα Σαναά, «προπύργιο» των Χούθις από πέρυσι τον Σεπτέμβρη.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο Υεμενίτης πρόεδρος έκανε το Σάββατο επανεμφάνιση με διάγγελμα, έπειτα από εβδομάδες απουσίας, ζητώντας από τους αντάρτες να αποσυρθούν από τις θέσεις που έχουν καταλάβει, να επιστρέψουν τον οπλισμό που έχουν κατασχέσει από τις αποθήκες του (διχασμένου) στρατού και να καθίσουν στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που οργανώνει η -σύμμαχός του- Σαουδική Αραβία.

Ο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έριξε πάντως «λάδι στη φωτιά», κατηγορώντας ανοιχτά τους Χούθις ως «πραξικοπηματίες» και «πιόνια» του σιιτικού Ιράν. «Η προσδοκία είναι ο πρόεδρος Χάντι να παραιτηθεί, αντί να επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην αποτροπή της διάσπασης της Υεμένης», απάντησε χθες ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, διαμηνύοντας με νόημα ότι η χρήση της τρομοκρατίας αποτελεί «στρατηγικό λάθος».

Είχε προηγηθεί η «παρθενική πρώτη» σουνιτών εξτρεμιστών του «Ισλαμικού κράτους» την Παρασκευή στην Υεμένη («έδρα» της επίσης σουνιτικής «Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου»), έπειτα από ένα μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας σε δύο σιιτικά τζαμιά στη Σαναά, με απολογισμό 142 νεκρούς και 345 τραυματίες.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό «κινούμενης άμμου», οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες την ολοκλήρωση της αποχώρησης της διπλωματικής και μη αποστολής τους από τη χώρα -μεταξύ αυτών περίπου 100 μέλη των ειδικών δυνάμεων- για λόγους ασφαλείας. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε ενεργά τις τρομοκρατικές απειλές στην Υεμένη», έσπευσε να δηλώσει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αργά το βράδυ εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε έκτακτη συνεδρίασή του -κατόπιν αιτήματος του προέδρου Χάντι- καταδίκασε την προέλαση των Χούθις και προειδοποίησε με «περαιτέρω μέτρα» σε περίπτωση που δεν σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου