Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ των Ουκρανών ολιγαρχών ενώ ο ουκρανικός στρατός παραβιάζει την εκεχειρία


Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ ολιγαρχών στην Ουκρανία
(…κι οι φασίστες φυλάνε τα αφεντικά τους -ο καθένας το δικό του-)
Έχουμε ξαναγράψει ότι αυτός ο πόλεμος για κάποιους στην Ουκρανία ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να μεγαλώσουν την περιουσία τους. Δεν είναι καθόλου παράξενο που αυτοί οι κάποιοι ήταν αυτοί που σήκωσαν ψηλότερα απ’ όλους τα λάβαρα του ουκρανικού εθνικισμού και του πολέμου. Οι ολιγάρχες που βρέθηκαν -πιο ξεκάθαρα από ποτέ- στο τιμόνι του ουκρανικού κράτους μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν, ενώ ισοπεδώνουν το Ντονμπάς και σπρώχνουν τον ουκρανικό λαό να γίνει κρέας για τα κανόνια, προχωρούν σ’ ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο και εσωτερικό ξεκαθάρισμα. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα που αναδείχθηκε ήταν αυτό του ολιγάρχη Κολομόισκυ. Ο Κολομόισκυ είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω απ’ τα πιο επιθετικά παραστρατιωτικά, φασιστικά τμήματα του ουκρανικού στρατού. Πρόκειται για τον βασικό χρηματοδότη των αγριότερων «εθελοντικών» φασιστικών μονάδων που κόπτονται ότι αγωνίζονται για την «ουκρανική φυλή», το «ουκρανικό έθνος». Μόνο που παράλληλα με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν σε όλη τη νοτιοανατολική Ουκρανία, τα συγκεκριμένα τμήματα κάνουν και άλλου τύπου δουλειές. Καταστρέφουν ή καταλαμβάνουν στοχευμένα τις περιουσίες ανταγωνιστών του Κολομόισκυ. Εδώ μιλάμε κυρίως για την αμύθητη περιουσία του ολιγάρχη Αχμέτοφ (νο1 στην Ουκρανία μέχρι πρότινος) ο οποίος φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος του πολέμου καθώς βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να έχει τα λεφτά του σε τράπεζες της Δύσης και μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του στο Ντονμπάς. Έτσι, όσο κι αν προσπάθησε να πατήσει σε δύο βάρκες είδε σημαντικά τμήματα της περιουσίας του να εθνικοποιούνται απ’ τη μία πλευρά (Κριμαία, Λαϊκές Δημοκρατίες), να πέφτουν στα χέρια ανταγωνιστών του ή να καταστρέφονται από την άλλη. Ο μεγάλος ανταγωνιστής του, Ιγκόρ Κολομόισκυ, πουλώντας «πατρίδα» και «έθνος» κατάφερε σιγά-σιγά να επιφέρει στοχευμένα πλήγματα σε εργοστάσια και ορυχεία του Αχμέτοφ στη διάρκεια του πολέμου στο Ντονμπάς ενώ παράλληλα χρησιμοποιώντας τα φασιστικά, παραστρατιωτικά του τμήματα προχωράει σε καταλήψεις ορυχείων, διυλιστηρίων και εργοστασίων σε όλη την ουκρανική επικράτεια! Ως τώρα, οι κινήσεις του αυτές γίνονταν ανεκτές απ’ το ουκρανικό καθεστώς ενώ μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν είχε οριστεί κυβερνήτης της επαρχίας του Ντνιεπροπετρόφσκ, όπου επιδόθηκε σε πλιάτσικο και κυνήγι κομμουνιστών και αντιφρονούντων.

Το τελευταίο διάστημα όμως, οι σχέσεις του Κολομόισκυ, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο (ολιγάρχη, μεγαλοβιομήχανο επίσης) δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Για την ακρίβεια η πλευρά Κολομόισκυ προσπαθεί πριονίζει τη θέση του αρχηγού του στρατού (Μουζένκο) χρεώνοντάς του τις αποτυχίες στο μέτωπο του Ντονμπάς. Ο Μουζένκο είναι άνθρωπος του προέδρου Ποροσένκο και μέσω αυτού εξασφαλίζει τον έλεγχο του στρατού που σε εμπόλεμες καταστάσεις είναι το Α και το Ω για τη διατήρηση της εξουσίας.


Φωτογραφίες από την κατάληψη του διυλιστηρίου UkrTransNafta από δυνάμεις του επιχειρηματία Κολομόισκυ



Όταν οι ολιγάρχες γίνονται καταληψίες
(διδακτικές ιστορίες «επιχειρηματικού ήθους»)

Την τελευταία εβδομάδα η σύγκρουση Ποροσένκο-Κολομόισκυ ανέβηκε κλίμακα. Αφορμή στάθηκε η τύχη του κρατικού διυλιστηρίου «UkrTransNafta» στο οποίο γίνεται το 86% της παραγωγής πετρελαίου και το 16% της παραγωγής φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία. Ο Κολομόισκυ κατέχει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών εκεί όμως ελέγχει το management. Την Πέμπτη, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο με τον οποίο ουσιαστικά το management των κρατικών διυλιστηρίων ξαναπερνάει στα χέρια του κράτους. Έτσι, ο Ποροσένκο μαζί με τριάντα ένοπλους φρουρούς, προερχόμενους από το παραστρατιωτικό τάγμα «Dnepr-1″ εισέβαλλαν στο διυλιστήριο αντιδρώντας στην απομάκρυνση του διευθυντή του, Alexander Lazorko, από την κυβέρνηση. Ο Lazorko, άνθρωπος του Κολομόισκυ, αποφάσισε πέρυσι να αντλήσει675.000 τόνους πετρελαίου από τις σωλήνες του δικτύου και να τους αποθηκεύσει σε αποθηκευτικούς χώρους του Κολομόισκυ. Όλα αυτά έγιναν με την επίκληση του κινδύνου των «ρώσων αυτονομιστών» οι οποίοι υποτίθεται θα αντλούσαν το πετρέλαιο που βρισκόταν μες στο δίκτυο… Έτσι, ο ολιγάρχης Κολομόισκυ -αφού διπλασίασε το κόστος αποθήκευσης- έφτασε να βγάζει 2,5 εκ. hryvnia την ημέρα μόνο απ’ αυτή τη δουλειά. Είναι ενδεικτικό ότι ο «καταληψίας» Κολομόισκυ βγαίνοντας από το διυλιστήριο δικαιολόγησε την ένοπλη εισβολή του υποστηρίζοντας ότι απέτρεψε να πέσει το διυλιστήριο στα χέρια «Ρώσων πρακτόρων» ενώ φωτογράφισε τον ολιγάρχη Yeremeyev που ανήκει σε ανταγωνιστικό επιχειρηματικό όμιλο κι είναι συνδεδεμένος με τον πρόεδρο Ποροσένκο. Στην πραγματικότητα αυτό που έγινε ήταν μια διαπραγμάτευση με τον τρόπο που πραγματικά γνωρίζουν οι ολιγάρχες. Ο Κολομόισκυ φέρεται να απείλησε τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας ότι θα φέρει 2.000 ενόπλους στο Κίεβο και κάπου εκεί ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμβιβασμός… Παρ’ όλα αυτά οι ειδήσεις που έφταναν μέχρι πριν μερικές ώρες απ’ την Ουκρανία αναφέρουν ότι οι παραστρατιωτικοί του Κολομόισκυ συνεχίζουν να παραμένουν με στο κτίριο του διυλιστηρίου έχοντας στήσει οδοφράγματα τριγύρω. Άλλες ειδήσεις αναφέρουν γενικότερη κινητικότητα μονάδων στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές. Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ απεύχονται μια εσωτερική σύγκρουση σε αυτή τη συγκυρία και λογικά θα παρέμβουν προς επίλυση του ζητήματος.

[Ενεργοποιήστε τους αγγλικούς υπότιτλους στο παρακάτω βίντεο για να θαυμάσετε το ήθος του επιχειρηματικού κόσμου]



Εμείς να ευχηθούμε «το μυστικό όπλο της Ουκρανίας» -όπως αποκαλούσε τον Κολομόισκυ η Wall Street Journal- και τα χρηματοδοτούμενα από αυτόν παραστρατωιτικά τάγματα, να έχουν το τέλος που τους αξίζει. Ας ελπίσουμε ότι αυτοί που επικαλούνται τον κίνδυνο από «ρώσους πράκτορες» και κραυγάζουν υπέρ «έθνους» και «πατρίδος» να μην μπορέσουν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον ουκρανικό λαό για πολύ ακόμα.

Πηγές: http://redpilltimes.com/useu-democracy-in-action-video-of-ukraine-oligarch-kolomoisky-taking-over-mafia-style-energy-company-ukrtransnafta/ και http://cassad-eng.livejournal.com/147595.html

Σπάει η εκειχειρία;

Πάνω από 40 περιπτώσεις στρατιωτικών επιθέσεων από τον ουκρανικό στρατόκατέγραψαν τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ ενώ οι πολιτοφυλακές των Λαϊκών Δημοκρατιών είχαν τέσσερις τραυματίες. Οι επιθέσεις (πυροβολισμοί, μικρής ισχύος βομβαρδισμοί) σημειώθηκαν σε χωριά και κωμοπόλεις (Σπαρτάκ, Πέσκι, Σιρόκινο κ.α.) ενώ έπληξαν και κατοικημένες περιοχές (ευτυχώς αυτή τη φορά δίχως θύματα). Χθες βλήμμα πυροβολικού έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντονιέτσκ. Ταυτόχρονα, έχει παρατηρηθεί αυξημένη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού σε πόλεις του Ντονμπάς που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του (Κονσταντίνοβκα, Αρτεμόβσκ κ.α.)

Οι επίσημες Αρχές των Λαϊκών Δημοκρατιών επεσήμαναν τα τελευταία γεγονότα ενώ τις προηγούμενες μέρες έχει τονιστεί απ’ την πλευρά τους ότι σε ενδεχόμενη παραβίαση της εκεχειρίας απ’ τον ουκρανικό στρατό δεν θα υπάρξει επιστροφή… Υπενθυμίζουμε ότι και η πρώτη εκεχειρία που υπογράφηκε στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο -σε μια στιγμή που ο ουκρανικός στρατός κατέρρεε- δεν τηρήθηκε ουσιαστικά ποτέ απ’ την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου. Η νέα εκεχειρία, που προβλέπει απόσυρση του βαρέος οπλισμού σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων απ’ το «σημείο επαφής» των δύο μερών και συνταγματική κατοχύρωση ενός ειδικού καθεστώτος για το Ντονμπάς, παραβιάζεται και πάλι απ’ την κυβέρνηση της Ουκρανίας που δεν έχει τηρήσει κανένα χρονοδιάγραμμα. Τις τελευταίες όμως μέρες παρατηρείται και στρατιωτικό «σπάσιμο» της εκεχειρίας, με το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου πολεμικών συγκρούσεων να πλησιάζει.solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου