Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Η Ινδία θέλει να αγοράσει 36 μαχητικά Rafale

Η Ινδία θέλει να αγοράσει 36 μαχητικά RafaleΌπως αναφέρθηκε από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Γαλλία του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόδι, στις 10 Απριλίου του 2015, αυτός υπέγραψε μια σύμβαση για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale της Dassault Aviation, γαι την ενίσχυση της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η αξία της σύμβασης υπολογίζεται σε 4 δισεκατομμυρία ευρώ και τα αεροσκάφη πρέπει να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν λόγω της επείγουσας ανάγκης για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία. Ωστόσο, ο Μόδι, δήλωσε ότι «οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της σύμβασης, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, και οι αρμόδιοι φορείς να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο διάλογο». 

Τουλάχιστον σε αυτό το σημείο φαίνεται να επιτυγχάνεται ένα σημαντικό βήμα στη μακρόχρονη ιστορία της Ινδίας για απόκτηση 126 μαχητικών πολλαπλού ρόλου. Το 2012, η Ινδία και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για την αγορά 126 Rafale, 18 από τα οποία πρέπει να κατασκευαστούν Γαλλία, και τα υπόλοιπα 108 - στην Ινδία, με τη βοήθεια των Γάλλων. Η αξία της σύμβασης υπολογίζεται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η κοινότητα των εμπειρογνωμόνων θεωρεί ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παρά τις δυσκολίες, η σύμβαση αυτή σηματοδοτεί μια άλλη νίκη της Dassault μετά την πώληση 24 μαχητικών στην Αίγυπτο. Εκτός από την Ινδία, υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να θεωρηθούν το Κατάρ (διαπραγματεύσεις για περίπου 36 μαχητικά), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (θέλουν να αντικαταστήσουν 60 μαχητικά Mirage 2000-9) και η Μαλαισία (έχει ανακοινώσει μια επίσημη προσφορά για 16 μαχητικά αεροσκάφη).
Η Dasault, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα πρέπει να επιταχύνει τον μέσο ρυθμός παραγωγής αυτών των αεροσκαφών - κατά τα τελευταία έτη 12-14 το χρόνο.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου