Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Για τις εξαγγελίες του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Πώς να αξιολογήσει κανείς στα σοβαρά την εξαγγελία του αρχιεπισκόπου και προκαθήμενου της ελλαδικής εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας; Φαίνεται πάντως εξ αρχής μια κίνηση σκοπιμότητας σχετικής με ένα ερώτημα που έχει τεθεί στους κόλπους της ελλαδικής κοινωνίας. Η συνεργασία με διάφορους φορείς (ΜΚΟ, ΕΕ κλπ) όσον αφορά τα συσσίτια καθώς και η φιλανθρωπική δράση της φαίνεται ότι δεν μπαλώνουν τα κενά. Αυτό που επίσης δεν αναφέρεται είναι το ποιο μερίδιο της εκκλησιαστικής περιουσίας θα αξιοποιηθεί αν αξιοποιηθεί και κάτω από ποιους τρόπους. Το χρηματικό της κεφάλαιο; Οι υποδομές της; Ο θρησκευτικός τουρισμός; Τα παγκάρια των ενοριών και κάτω από ποια διαχείριση; Οι χορτολιβαδικές και δασικές της εκτάσεις και κάτω από ποιους όρους; 
Είναι ερωτήματα αναπάντητα υπό το βάρος των συζητήσεων με το Φούχτελ και σαφώς του γερμανικού παράγοντα στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. Αυτό που ίσως έχει μεγάλη διαχρονική σημασία είναι η έλλειψη διεκδίκησης από πλευράς κοινωνικού κινήματος της περιουσίας της ελλαδικής εκκλησίας.

Έτοιμος να προχωρήσει μαζί με το κράτος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα έσοδα να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, εμφανίστηκε για πρώτη φορά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Διευκρίνισε ότι δεν μιλά για πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά για αξιοποίησή της, προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδά που θα προκύψουν, θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Επεσήμανε παράλληλα ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω με τον πρωθυπουργό και έστειλε μήνυμα στη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «δεν έχω διαφορές μαζί της, αλλά ότι μπορεί να γίνει υπέρ του ελληνικού λαού, θα ήταν ευπρόσδεκτο».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι η Αγκελα Μερκελ απέστειλε τον Γιοακίμ Φούχτελ, εκπρόσωπο της καγκελαρίας για την ελληνογερμανική συνεργασία, στην Αρχιεπισκοπή, για να συζητήσει μαζί του.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προσπάθεια του ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί Μπορούμε».http://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου