Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΥΕΜΕΝΗ Πιέσεις για «στρατηγικές ασκήσεις» και χερσαία επέμβαση

ΚΑΪΡΟ - ΡΙΑΝΤ - ΣΑΝΑΑ.--
Φονικές συγκρούσεις στην Υεμένη - 25 νεκροίΤην πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας από αιγυπτιακές, σαουδαραβικές και άλλες αραβικές δυνάμεις στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας μέσα στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο δοκιμών με βάση το σχέδιο συγκρότησης μιας αραβικής κοινής στρατιωτικής δύναμης (γνωστής και σαν «αραβικό ΝΑΤΟ») ανακοίνωσαν κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή τους στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, πρίγκιπας Μοχμάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Σαουδική Αραβία πιέζει την Αίγυπτο για την αποστολή χερσαίων δυνάμεών της στην Υεμένη, εντούτοις η αιγυπτιακή προεδρία απέφυγε κάθε αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι για το Κάιρο είναι «κόκκινη γραμμή» η ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου και στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην Υεμένη προκαλεί δραματικές συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO)σημειώνει ότι ήδη 11.000.000 Υεμενίτες από το σύνολο των 26.000.000 κατοίκων της χώρας υποσιτίζονται γιατί δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ικανές ποσότητες βασικών τροφίμων και ότι άλλα 16.000.000 άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια, ενώ υπάρχει αύξηση τομών σε όλα τα βασικά αγαθά.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ιράν υπέβαλε στον ΟΗΕ ένα ειρηνευτικό σχέδιο τεσσάρων σημείων ζητώντας το άμεσο σταμάτημα των σαουδαραβικών βομβαρδισμών κατά των Σιιτών Χούτι. Επιπλέον ο Ριγιάντ Γιασίν, υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης (που στηρίζεται από το δυτικό και αραβικό ιμπεριαλισμό), δήλωσε πως τις επόμενες βδομάδες θα αρχίσει η «πολιτική διαδικασία ειρηνευτικού διαλόγου» για το μέλλον της Υεμένης στη Ριάντ της Σ. Αραβίας υπό την αιγίδα του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου».
Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας από την Πορτογαλία όπου βρέθηκε χτες, σημείωσε ότι η έναρξη πολιτικής ειρηνευτικής διαδικασίας για την Υεμένη είναι εφικτή μόνο σε ένα, όπως είπε, «νομότυπο πλαίσιο» και ότι όποιες άλλες συνομιλίες προωθούνται από άλλους «είναι μη ρεαλιστικές και απαράδεκτες». Σημείωσε ότι η χώρα του έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με δύο εκ των ισχυρών συμμάχων της Σ. Αραβίας, τηνΤουρκία και το Πακιστάν, και το Ομάν που ήταν η μόνη χώρα τουΣυμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που απέχει από τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8397476

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου