Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Βαλτιμόρη: για μια χούφτα πατατάκια

Πλημμύρισε ο διεθνής Τύπος με φωτογραφίες και βίντεο από τις ταραχές στη Βαλτιμόρη που ξέσπασαν μετά την κηδεία του νεαρού Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι που πέθανε μετά το βαρύ τραυματισμό που υπέστη στα χέρια των αστυνομικών.
Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, η Εθνοφρουρά βγήκε στους δρόμους και γενικά ο αέρας μυρίζει μπαρούτι.
Κάποια καταστήματα τροφίμων λεηλατήθηκαν, όμως το συγκλονιστικό δεν είναι το ίδιο το γεγονός της λεηλασίας, αλλά το τι «πήραν» οι διαδηλωτές.
Ενώ το 1991, στην εξέγερση του Λος Άντζελες, βλέπαμε σε φωτογραφίες να σπάνε βιτρίνες και να αρπάζουν τηλεοράσεις και στερεοφωνικά εδώ, όπως βλέπουμε, οι νέοι παίρνουν:Πατατάκια, τσουρεκάκια, σοκολάτες, μικρά μπουκάλια με αναψυχτικά μέχρι και… χαρτιά υγείας.


Σε μια φωτογραφία, ένα διαδηλωτής υψώνει θριαμβευτικά ένα πακέτο με χαρτιά υγείας σαν να ήταν νικηφόρο λάβαρο.

Όποιος έχει δει την εξαιρετική τηλεοπτική σειρά «Τhe Wire», που είναι γυρισμένη στη σκοτεινή πλευρά της πόλης της Βαλτιμόρης δεν ξαφνιάζεται.

Η φτώχεια εκεί είναι τόσο έντονη, τόσο πηχτή στον αέρα που την κόβεις με το μαχαίρι. Εκεί δεν βλέπεις καταστήματα με tablets και smart phones που μια τέτοια μέρα τη χθεσινή θα κινδύνευαν να λεηλατηθούν.
Αλληλεγγύη στα ταξικά αδέλφια μας στην Ενάντια στην αστυνομική-ρατσιστική-καπιταλιστική βία
Οι ταραχές στη Βαλτιμόρη εικονογραφούν τις εξεγέρσεις του μέλλοντος που θα γίνονται για ένα καρβέλι ψωμί ή μάλλον για ένα σακουλάκι πατατάκια.


http://mao.gr/baltimore/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου