Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ!

Σκέψεις ανεξαρτησίας στους Κούρδους του βορείου Ιράκ

«Αν η Δύση δεν μας στηρίξει, θα υποστεί η ίδια πολύ σύντομα τις συνέπειες, όπως έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο η κτηνώδης δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ», ισχυρίζονται οι Κούρδοι.Οι Κούρδοι του Ιράκ θα ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, δήλωσε ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν Μαζούντ Μπαρζανί κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Ο Μπαρζανί τόνισε, επίσης, πως οι Κούρδοι του Ιράκ είναι οι μόνοι που πολεμούν, δυναμικά, κατά του Ισλαμικού Κράτους.
«Αυτή την στιγμή η χώρα μας πολεμά το ΙΚ. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και για αυτό το δημοψήφισμα για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έχει καθυστερήσει. Το δημοψήφισμα όμως θα γίνει», είπε.

Η Βαγδάτη δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένη με προοπτική ενός κουρδικού δημοψηφίσματος που θα σηματοδοτήσει την κουρδική ανεξαρτησία και την απόσχιση του ιρακινού Κουρδιστάν από το Ιράκ, καθώς εκεί βρίσκονται τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.
Ο Μπαρζανί, πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ύπαρξη, τελικά, ενός ανεξάρτητού κουρδικού κράτους. «Δεν μπορώ να προβλέψω τον ακριβή χρόνο, αλλά σίγουρα θα υπάρξει ανεξάρτητο Κουρδιστάν», είπε.
Ο Μπαρζανί ηγείται του ιρακινού Κουρδιστάν από το 2005. Οι φιλοδοξίες του, δε, περί ανεξαρτησίας βασίζονται και στο γεγονός πως οι στρατιώτες του είναι η πλέον αξιόμαχη δύναμη απέναντι στους τζιχαντιστές.
«Όσο οι τρομοκράτες του ΙΚ βρίσκονται στη Μοσούλη υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το Κουρδιστάν. Θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε να απελευθερωθεί η Μοσούλη», τόνισε ο Μπαρζανί, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως η απελευθέρωση της Μοσούλης αποτελέσει τον καταλύτη της κουρδικής ανεξαρτησίας.
«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος και στην Τουρκία», κατέληξε ο Κούρδος ηγέτης. Ωστόσο, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο συναντήθηκε ο Μπαρζανί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «υποστηρίζουν ισχυρά ένα ενωμένο, ομόσπονδο και δημοκρατικό Ιράκ».http://www.defence-point.gr/news/?p=128180
Ας θυμηθούμε και το άρθρο της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" 

Πιο κοντά στην ανεξαρτησία είναι οι Κούρδοι του Ιράκ

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥhttp://www.kathimerini.gr/780896/article/epikairothta/kosmos/pio-konta-sthn-ane3arthsia-einai-oi-koyrdoi-toy-irak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου