Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Κάτω τα χέρια από τους αρνητές στράτευσης


Στις 14 Μαρτίου 2014 ο ολικός αρνητής στράτευσης Μιχάλης Τόλης καταδικάζεται σε 8 μήνες φυλακή με ένα χρόνο αναστολή, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και δικαστικά έξοδα 200 ευρώ. Τότε είχε και την στήριξη όχι μόνο της διεθνούς αμνηστίας, άλλων αριστερών και αντιμιλιταριστικών οργανώσεων, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ( https://left.gr/news/8-mines-fylakisi-me-anastoli-ston-oliko-arniti-strateysis-mih-toli/), ( http://argiros.net/?p=4904).
Αύριο Πέμπτη 14 Μάη ο Μιχάλης Τόλης δικάζεται για δεύτερη φορά στο στρατοδικείο των Ιωαννίνων, με το ΣΥΡΙΖΑ αυτή την φορά στην κυβέρνηση, μια κυβέρνηση με την θαυματουργή «Αγία Βάρβαρα» προστάτιδα του πυροβολικού, στο προσκεφάλι της. Φυσικά πολύ σωστά η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα του αρνητή, μα για πόσο καιρό ακόμη η κυβερνώσα αριστερά μπορεί να το παίζει και με σαλόνια και με τα πεζοδρόμια, και εντός και εκτός; Όπως γράφει και η πρωτοβουλία για την ολική άρνηση στράτευσης: «Πρώτη φορά στα αριστερά εδώ και δεκαετίες, χαίρει ο στρατός τέτοιας πολιτικής πριμοδότησης…Το κράτος έχει συνέχεια.
 Και εκείνο το πεδίο της πολιτικής εξουσίας που άπτεται των εθνικών θεμάτων, του μιλιταρισμού, των γεωστρατηγικών σχεδιασμών, της στρατιωτικής θητείας -με λίγα λόγια το πεδίο του υπουργείου εθνικής άμυνας- είναι αυτό που συμπυκνώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτή τη συνέχεια…Μία συνέχεια στην καταστολή των ολικών αρνητών: Αυτοί οι οποίοι αρνούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους για πολιτικούς λόγους, οι ολικοί αρνητές στράτευσης, εξακολουθούν να δέχονται διαφόρων ειδών πιέσεις από τις αστυνομικές και στρατολογικές αρχές, να τους επιβάλλονται νέα ή πολλαπλά διοικητικά πρόστιμα των 6.000 ευρώ, να σέρνονται σε στρατοδικεία και να κάνουν παρέα με συνεχείς καταδίκες. Στις 14 Μάη, ο Μιχάλης Τόλης δικάζεται στο στρατοδικείο των Ιωαννίνων για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο για την πολιτική του επιλογή να αρνηθεί να υπηρετήσει τη θητεία του (ενώ του έχει επιβληθεί εις διπλούν το πρόστιμο των 6.000 ευρώ, με τον ίδιο να αρνείται συνειδητά την αποπληρωμή του). Ο Κων/νος Σώλος, δικάζεται εις διπλούν στις 28 Απρίλη (Ρουφ) και στις 21 Μάη (Ιωάννινα), και με δημόσια τοποθέτησή του αρνείται να παρουσιαστεί στις δίκες, όπως επίσης αρνείται και την αποπληρωμή του προστίμου των 6.000 ευρώ. Λίγο αργότερα, στις 17 Ιούνη ένας ακόμα ολικός αρνητής στράτευσης, ο Θάνος Χατζηαγγέλου, θα δικαστεί στην Αθήνα, υπερασπιζόμενος την επιλογή του να αρνηθεί να υποκύψει στους χακί εκβιασμούς. Οι υποθέσεις αυτές δεν είναι οι μόνες. Εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά στη σαφή όξυνση της στρατιωτικής καταστολής ενάντια στους ολικούς αρνητές στράτευσης, με τουλάχιστον δέκα διαφορετικές εν ενεργεία διώξεις κατά την τρέχουσα περίοδο και αρκετές ακόμη στα σκαριά. Παράλληλα, η κρατική καταστολή εξακολουθεί να στοχοποιεί τους ολικούς αρνητές στην καθημερινότητά τους, με πιο ενδεικτική την πρόσφατη εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο σπίτι του ολικού αρνητή Θάνου Νεδελκόπουλου, στην Αλεξάνδρεια Ημαθείας, στις 29 Απρίλη, μετά από ενεργοποίηση εντάλματος σύλληψης για την ανυποταξία του.»(http://olikiarnisi.espivblogs.net/%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B7%CF%81%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CE%B5%CF%84/).
Είναι καθήκον μας, είναι καθήκον κάθε δημοκράτη πολίτη, κάθε αριστερού- ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί με την αντίληψη και την πρακτική των αρνητών στράτευσης- να εκφράσει την αλληλεγγύη του, απαιτώντας την λευτεριά στους αρνητές στράτευσης. Όπως είναι καθήκον της αριστεράς να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Δεν θα μπορεί για μακρόν να πλέει σε δυο βάρκες, στο τέλος θα πέσει στο νερό και θα πνιγεί.http://argiros.net/?p=6952

1 σχόλιο: