Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; Συνέχιση της συνεργασίας με το Ισραήλ και την αιγυπτιακή χούντα

Η κυβέρνηση πιστή στα χνάρια του Σαμαρά και του Βενιζέλου;
Στις 9 Φε­βρουα­ρί­ου 2015 η BNC, δηλ. η Πα­λαι­στι­νια­κή Εθνι­κή Επι­τρο­πή του Κι­νή­μα­τος BDS, έστει­λε συγ­χα­ρη­τή­ρια επι­στο­λή στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για τη νίκη του. Το πα­γκό­σμιο κί­νη­μα BDS (από τα αρ­χι­κά των λέ­ξε­ων Boycott-Divestment-Sanctions) καλεί την αν­θρω­πό­τη­τα να μποϊ­κο­τά­ρει, να απο­σύ­ρει τις τυχόν επεν­δύ­σεις, αλλά και να επι­βά­λει εμπο­ρι­κό εμπάρ­γκο ενά­ντια στο Ισ­ρα­ήλ, ως τον μόνο απο­τε­λε­σμα­τι­κό τρόπο αντι­με­τώ­πι­σης της αι­μο­στα­γούς βαρ­βα­ρό­τη­τας με την οποία το σιω­νι­στι­κό κρά­τος αντι­με­τω­πί­ζει τους Πα­λαι­στί­νιους. Στο κί­νη­μα συμ­με­τέ­χουν πο­λι­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις της Αρι­στε­ράς, ΜΚΟ, συν­δι­κα­λι­στι­κές ομο­σπον­δί­ες, αλλά και προ­σω­πι­κό­τη­τες από όλο το κοι­νω­νι­κό φάσμα και από όλο τον πλα­νή­τη, και έχει ήδη κά­ποιες πρώ­τες επι­τυ­χί­ες ακόμη και στις ΗΠΑ. 
«Εμ­βά­θυν­ση»
Η συγ­χα­ρη­τή­ρια ανα­κοί­νω­ση της Πα­λαι­στι­νια­κής Επι­τρο­πής ανέ­φε­ρε με­τα­ξύ άλλων και τα εξής: «Για τον πα­λαι­στι­νια­κό λαό η εκλο­γή της νέας κυ­βέρ­νη­σης είναι ο σπιν­θή­ρας νέας ελ­πί­δας, γιατί ξέ­ρου­με ότι με­τα­ξύ των θε­με­λιω­δών αρχών και σχε­δί­ων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι η αλ­λη­λεγ­γύη στον πα­λαι­στι­νια­κό αγώνα για δι­καιο­σύ­νη, ελευ­θε­ρία και επι­στρο­φή [των προ­σφύ­γων]. Το κόμμα και τα μέλη του έχουν δρά­σει και έχουν υπο­στη­ρί­ξει τα κι­νή­μα­τα αλ­λη­λεγ­γύ­ης και τις λαϊ­κές πρω­το­βου­λί­ες σχε­τι­κά με την υπό­θε­σή μας, μέσα στην Ελ­λά­δα σε όλη τη διάρ­κεια της ιστο­ρί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Ήδη από το 2012 ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είχε συ­μπε­ρι­λά­βει στο πρό­γραμ­μά του την έκ­κλη­ση για τερ­μα­τι­σμό οποιασ­δή­πο­τε στρα­τιω­τι­κής συ­νερ­γα­σί­ας με το Ισ­ρα­ήλ».

Μάλ­λον οι Πα­λαι­στί­νιοι αγω­νι­στές δεν πε­ρί­με­ναν αυτό που θα ακο­λου­θού­σε, δηλ. τη συ­νέ­χι­ση εκ μέ­ρους της νέας ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης της ίδιας πο­λι­τι­κής που ακο­λου­θού­σε και η ακρο­δε­ξιά κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο: την απρο­κά­λυ­πτη συ­νερ­γα­σία με δύο ακραία αι­μο­στα­γή κα­θε­στώ­τα-συμ­μά­χους των ΗΠΑ, το Ισ­ρα­ήλ και τη χού­ντα της Αι­γύ­πτου. Τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες υπήρ­ξαν δύο επει­σό­δια που απο­δει­κνύ­ουν αυτή τη «στρο­φή» της κυ­βέρ­νη­σης μα­κριά από τις αξίες, τις ψη­φι­σμέ­νες από­ψεις και τις δρά­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και των μελών του.
Το πρώτο από αυτά τα επει­σό­δια ήταν η συμ­με­το­χή της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης στη γιορ­τή που διορ­γά­νω­σε η ισ­ραη­λι­νή πρε­σβεία στο Μέ­γα­ρο Μου­σι­κής για τα 67χρο­να της «ανε­ξαρ­τη­σί­ας» του σιω­νι­στι­κού κρά­τους. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μι­λά­με για την επέ­τειο του βί­αιου μα­ζι­κού εκτο­πι­σμού 800.000 Πα­λαι­στι­νί­ων από τα εδάφη τους το 1948, την πε­ρί­φη­μη «Νάκ­μπα», δηλ. «Κα­τα­στρο­φή», την οποία τι­μούν οι Πα­λαι­στί­νοι στις 15 Μαΐου. 

Την ώρα που το πα­γκό­σμιο κί­νη­μα, αλλά και οι αγω­νι­στές στην ίδια την Πα­λαι­στί­νη πα­λεύ­ουν για «μποϊ­κο­τάζ, απο­ε­πέν­δυ­ση, εμπάρ­γκο» ο αντι­πρό­ε­δρος της κυ­βέρ­νη­σης Γ. Δρα­γα­σά­κης στην ομι­λία του, κατά τη διάρ­κεια της εκ­δή­λω­σης στο Μέ­γα­ρο Μου­σι­κής, τό­νι­σε πως «η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα συ­νε­χί­σει την εμ­βά­θυν­ση των ελ­λη­νοϊσ­ραη­λι­νών σχέ­σε­ων» και εξήγ­γει­λε τη δεύ­τε­ρη σύ­γκλι­ση του Ανώ­τα­του Συμ­βου­λί­ου Συ­νερ­γα­σί­ας Ελ­λά­δας-Ισ­ρα­ήλ, δηλ. την πραγ­μα­το­ποί­η­ση κοι­νού υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου, μέσα στο έτος.

Σύμ­φω­να με δη­μο­σιεύ­μα­τα, ο ίδιος ο Έλ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός είχε φρο­ντί­σει να στεί­λει επι­στο­λή, με αντί­στοι­χο πε­ριε­χό­με­νο, στον Ισ­ραη­λι­νό ομό­λο­γό του, τον δια­βό­η­το Μπ. Νε­τα­νιά­χου (τον οποίο «άδεια­σε» πολύ πρό­σφα­τα ακόμη και ο Μπ. Ομπά­μα). 

Και φυ­σι­κά, αν οι αρι­στε­ροί της κυ­βέρ­νη­σης δεν ντρέ­πο­νται να κά­νουν τέ­τοια πράγ­μα­τα, ήταν σχε­δόν φυ­σιο­λο­γι­κό και ανα­με­νό­με­νο ο δε­ξιός υπουρ­γός Άμυ­νας Π. Καμ­μέ­νος να ανα­κοι­νώ­σει όλο κα­μά­ρι ότι ήδη την ημέρα της γιορ­τής διε­ξά­γο­νταν κοι­νές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις Ελ­λά­δας-Ισ­ρα­ήλ.

Στη σιω­νι­στι­κή γιορ­τή πα­ρέ­στη και ο «δει­νό­σαυ­ρος» του ελ­λη­νι­κού αστι­κού πο­λι­τι­κού κό­σμου, ο Κων. Μη­τσο­τά­κης, αυτός που… είχε ανοί­ξει το δρόμο του «ρε­α­λι­σμού» στην ελ­λη­νι­κή εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας το κρά­τος του Ισ­ρα­ήλ το 1990. Μέχρι τότε ακόμη και οι δε­ξιές κυ­βερ­νή­σεις στην Ελ­λά­δα δεν ανα­γνώ­ρι­ζαν το σιω­νι­στι­κό κρά­τος. Το ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη του πε­ρί­ο­δο, είχε πα­γώ­σει ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο τις σχέ­σεις με το Τελ Αβίβ, συ­σφίγ­γο­ντας τους δε­σμούς με την πα­λαι­στι­νια­κή ηγε­σία, ενώ η Με­λί­να Μερ­κού­ρη έμπαι­νε επι­κε­φα­λής πο­ρειών ενά­ντια στην ισ­ραη­λι­νή πρε­σβεία στην Αθήνα. Αν αυτή ήταν η στάση των κυ­βερ­νή­σε­ων, κα­τα­λα­βαί­νει κα­νείς με πόση σα­φή­νεια και πόση έντα­ση το­πο­θε­τού­νταν τα κόμ­μα­τα και οι ορ­γα­νώ­σεις απ’ όλο το φάσμα της ελ­λη­νι­κής Αρι­στε­ράς. 



Ο δι­κτά­το­ρας

Το δεύ­τε­ρο επει­σό­διο ήταν η 2η Τρι­με­ρής Σύ­νο­δος Κο­ρυ­φής Κύ­πρου, Αι­γύ­πτου, Ελ­λά­δας, που διε­ξή­χθη στη Λευ­κω­σία λίγες ημέ­ρες μετά. Και πάλι φά­νη­κε ότι υπάρ­χει από­λυ­τη και απρό­σκο­πτη συ­νέ­χεια της πε­ριό­δου Σα­μα­ρά (σαν να μην έγι­ναν εκλο­γές, μια που η φράση είναι της μόδας). Με στόχο την απο­μό­νω­ση της Τουρ­κί­ας και την ανα­κή­ρυ­ξη μιας όσο το δυ­να­τόν με­γα­λύ­τε­ρης ελ­λη­νι­κής ΑΟΖ, η κυ­βέρ­νη­ση συ­νερ­γά­ζε­ται με τον δι­κτά­το­ρα της Αι­γύ­πτου, Αλ Σίσι, αγνο­ώ­ντας τα εγκλή­μα­τα που συ­νε­χί­ζει να κάνει σε βάρος του λαού του (δο­λο­φο­νώ­ντας, με­τα­ξύ άλλων, και στε­λέ­χη της Αρι­στε­ράς).
Η δια­κή­ρυ­ξη της Λευ­κω­σί­ας βρί­θει από ανα­φο­ρές στη «μά­στι­γα της τρο­μο­κρα­τί­ας», ακρι­βώς όπως κά­νουν όλα τα κεί­με­να αμε­ρι­κα­νι­κής εμπνεύ­σε­ως που ως τρο­μο­κρα­τία θε­ω­ρούν κάθε εί­δους αντί­στα­ση στον ιμπε­ρια­λι­σμό. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η δια­κή­ρυ­ξη, που υπέ­γρα­ψε ο Αλ. Τσί­πρας, φτά­νει στο ση­μείο να πε­ρι­βάλ­λει με συ­μπά­θεια την εξαγ­γελ­θεί­σα πρό­θε­ση της Ένω­σης των Αρα­βι­κών Κρα­τών για τη δη­μιουρ­γία μιας Αρα­βι­κής Δύ­να­μης Τα­χεί­ας Αντί­δρα­σης «προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί απο­τε­λε­σμα­τι­κά η τρο­μο­κρα­τι­κή απει­λή». Δη­λα­δή υπο­στη­ρί­ζει τη δη­μιουρ­γία ενός ακόμη δο­λο­φο­νι­κού, αλλά νό­μι­μου μη­χα­νι­σμού στην πε­ριο­χή.

Ακόμη χει­ρό­τε­ρα, ο Έλ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός συμ­φώ­νη­σε να «επι­τα­χύ­νου­με τη συ­νερ­γα­σία σε θέ­μα­τα αντι­τρο­μο­κρα­τί­ας, άμυ­νας-ασφά­λειας και να διε­ξα­γά­γου­με συ­ζή­τη­ση επί των πλη­ρο­φο­ριών που υπάρ­χουν σχε­τι­κά με αυτά τα ζη­τή­μα­τα, προ­κει­μέ­νου να κα­τα­πο­λε­μή­σου­με από κοι­νού την τρο­μο­κρα­τία και τον βίαιο εξ­τρε­μι­σμό». Δηλ. μια αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση συ­νά­πτει συ­νερ­γα­σία με τους ασφα­λί­τι­κους μη­χα­νι­σμούς μιας δι­κτα­το­ρί­ας, η οποία ση­μειω­τέ­ον θε­ω­ρεί τρο­μο­κρά­τες όλους τους πο­λι­τι­κούς αντι­πά­λους της. Το να απο­τε­λέ­σουν οι ελ­λη­νι­κές μυ­στι­κές υπη­ρε­σί­ες χαφιέ του Σίσι θα ση­μά­νει μια ιδιαί­τε­ρη ύβρη για τους δη­μο­κρα­τι­κούς αγω­νι­στές-θύ­μα­τα του κα­θε­στώ­τος αλλά και για όλους εκεί­νους που πο­λέ­μη­σαν ενά­ντια στην ελ­λη­νι­κή χού­ντα.

Εν­διά­με­σοι

Επί­σης η δια­κή­ρυ­ξη, πα­ρό­τι αφιε­ρώ­νει εκα­το­ντά­δες λέ­ξεις στην ισλα­μι­στι­κή τρο­μο­κρα­τία και σε άλ­λους πο­λέ­μους στην πε­ριο­χή, δεν λέει λέξη για το κρά­τος του Ισ­ρα­ήλ, τη δια­πι­στω­μέ­να με­γα­λύ­τε­ρη απει­λή για την ασφά­λεια και την ει­ρή­νη στη Μέση Ανα­το­λή. Δεν μπο­ρού­σε βέ­βαια να γίνει αλ­λιώς, καθώς το Ισ­ρα­ήλ απο­τε­λεί τον τέ­ταρ­το «κρυφό» εταί­ρο της πα­ρέ­ας.

Ακο­λου­θώ­ντας ακρι­βώς τα βή­μα­τα των Σα­μα­ρο­βε­νι­ζέ­λων, ο Αλ. Τσί­πρας μαζί με τον δεξιό Κύ­πριο πρό­ε­δρο Ν. Ανα­στα­σιά­δη προ­σφέ­ρο­νται να γί­νουν οι εν­διά­με­σοι αυτού του κουαρ­τέ­του, καθώς ο ίδιος ο Σίσι δεν θα άντε­χε πο­λι­τι­κά απευ­θεί­ας συ­νο­μι­λί­ες με τον Νε­τα­νιά­χου. Ο αι­γυ­πτια­κός λαός έχει κα­τα­πιεί τη δι­κτα­το­ρία του Σίσι, αλλά δεν θα μπο­ρού­σε να απο­δε­χτεί τέ­τοιου βαθ­μού προ­δο­σία των Πα­λαι­στι­νί­ων.

Τέλος, άλλη μια πρό­κλη­ση της δια­κή­ρυ­ξης είναι το γε­γο­νός ότι, ενώ αφιε­ρώ­νο­νται εκα­το­ντά­δες λέ­ξεις και στον φο­νι­κό πό­λε­μο στην Υε­μέ­νη, δεν υπάρ­χει λέξη για την επέμ­βα­ση της Σα­ου­δι­κής Αρα­βί­ας και τις δο­λο­φο­νί­ες εκα­το­ντά­δων αμά­χων από τα αε­ρο­πλά­να της. Βλέ­πε­τε η τζι­χα­ντι­στι­κή σα­ου­δα­ρα­βι­κή μο­ναρ­χία των Σα­ούντ είναι σύμ­μα­χος και της Αι­γύ­πτου και των ΗΠΑ…

Όπως και στον υπό­λοι­πο κόσμο, οι πραγ­μα­τι­κοί σύμ­μα­χοι του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι οι λαοί και η Αρι­στε­ρά. Οι συμ­φω­νί­ες και οι ενα­γκα­λι­σμοί με τους χα­σά­πη­δες των Πα­λαι­στι­νί­ων, δηλ. την ισ­ραη­λι­νή κυ­βέρ­νη­ση, όσο και με τους χα­σά­πη­δες των Αι­γυ­πτί­ων, δηλ. τη στρα­τιω­τι­κή χού­ντα του Σίσι, πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως. Απο­τε­λούν πι­σώ­πλα­τες μα­χαι­ριές στους κα­λύ­τε­ρους συμ­μά­χους του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, δηλ. τους λαούς της πε­ριο­χής και απο­γοη­τεύ­ουν όλους τους άλ­λους δυ­νη­τι­κούς συμ­μά­χους –λαούς και Αρι­στε­ρά– της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης. Πρέ­πει επει­γό­ντως να εγκα­τα­λει­φθεί ο «ρε­α­λι­σμός» των Μη­τσο­τά­κη­δων και να επα­νέλ­θου­με στους ρε­α­λι­σμούς και στο πρό­γραμ­μα της Αρι­στε­ράς.
http://rproject.gr/article/synehisi-tis-synergasias-me-israil-kai-tin-aigyptiaki-hoynta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου