Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΚΥΠΡΟΣ Ιμπεριαλιστικές... αγωνίες και για την «άμυνά» της

Ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη ιεραρχεί μέτρα για την προσέλκυση επενδυτών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Το «ζωηρό» ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να επιδράσει στις νέες ισορροπίες που κυοφορούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρθηκαν σε χτεσινή συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, με τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκο Λαρυγκάκη
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης, ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Ν. Λαρυγκάκη, την περασμένη βδομάδα κατατέθηκε στην αμερικανική Βουλή πρόταση για να συντάξει το υπουργείο Εξωτερικών «μια έκθεση που να αναλύει αν αυτή τη στιγμή η Κύπρος μπορεί να αμυνθεί στην περιοχή πάνω σε διάφορα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η απάντηση θα πρέπει να είναι ότι δεν θα μπορεί και για αυτό τον λόγο θα χρησιμοποιηθεί αυτό ως βάση για άρση του εμπάργκο». Την ανάγκη να αρθεί το εμπάργκο έχουν διατυπώσει μια από σειρά αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης», μαζί με προτάσεις όπως η ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ αλλά και η επανεγκατάσταση μιας αμερικανικής «ρωμαλέας ναυτικής δύναμης» στην Ανατ. Μεσόγειο.
Βεβαίως, η ενίσχυση της «αμυντικής ικανότητας» της Κύπρου δεν απασχολεί τα αστικά επιτελεία από τη σκοπιά προάσπισης των λαϊκών συμφερόντων, παρά μόνο ως εργαλείο προώθησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που γεννούν (και) για τον κυπριακό λαό ακόμα μεγαλύτερες απειλές. Μην ξεχνάμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έσπευσε από την πρώτη στιγμή να εκφράσει την προθυμία της για στήριξη του «διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών», ενώ βρετανικά, γαλλικά αλλά και ρωσικά πλέον πολεμικά αεροπλάνα μπορούν να χρησιμοποιούν κυπριακά αεροδρόμια.
Επιπλέον, στο φόντο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, δεν είναι τυχαίο ότι επισπεύδονται μια σειρά από μέτρα που διευκολύνουν τις επενδύσεις (ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, κρατικών εταιρειών, όπως η τηλεπικοινωνιακή CYTA, άνοιγμα καταστημάτων όλες τις Κυριακές κ.τ.λ.)
Ζητούμενο η «ασφάλεια» για τις επενδύσεις
Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, όπου υπογράμμισε με έμφαση ότι έχει αναλάβει «προσωπικά» «εκστρατεία» για την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό και ανήγγειλε νέες φορολογικές ρυθμίσεις (βλέπε φοροαπαλλαγές) «ώστε να παραχωρούνται διευκολύνσεις για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό».
Συνδέοντας ευθέως το χαρακτήρα της «λύσης» του Κυπριακού με τη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών για τη δράση των μονοπωλίων, ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «προοπτικές "έκρηξης στην ανάπτυξη", που μπορεί να επιφέρει μια σωστή λύση, λειτουργική», ενώ πρόσθεσε: «Είναι ο κοινός τόπος στην οικονομία πως το αγαθό της ειρήνης είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια. Και η ασφάλεια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επένδυση και την ανάπτυξη. Εσείς οι επιχειρηματίες το γνωρίζετε καλύτερα αυτό κι εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να το διασφαλίσουμε. Ενα απλό ερώτημα: Ποιος τολμά να επενδύσει στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη ή στην Υεμένη, στις χώρες έντασης; (...) Θέλουμε να κάνουμε μία στροφή και είμαι ευτυχής που ηγούμαι της χώρας αυτή την περίοδο, όπου και άλλοι ηγέτες στην περιοχή μας είναι αποφασισμένοι να δώσουμε τα χέρια και να συνεργαστούμε».
Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επανέλαβε ότι «ο στόχος μας είναι αυτός που περιγράφουμε στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014» (όπου ξεκαθαρίζεται ο διχοτομικός χαρακτήρας των προτάσεων «λύσης») και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Η Κύπρος, με λυμένο το Κυπριακό, θα είναι αναμφίβολα η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή μας κι αυτό σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υψηλού επιπέδου υποδομές και το προσωπικό που διαθέτουμε δημιουργεί επιπρόσθετα κίνητρα για επίδοξους επενδυτές. Μπορούμε να καταστήσουμε τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό για πολυεθνικές εταιρείες...».
Στο μεταξύ, χτες, αναμενόταν συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Μεθαύριο, Σάββατο, ο Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους,Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν μια «κοινωνική συνάντηση», ενώ η επόμενη επίσημη επαφή τους θα γίνει στις 28 Μάη.
ΠΗΓΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου