Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Όργιο κρατικής καταστολής ενάντια στην Εργατική Πρωτομαγιά στην Πόλη


Επεισόδια την πρωτομαγιά στην Κων/πολη | AP Photo/Lefteris Pitarakis
Συντάκτης: efsyn.gr
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν πάλι φέτος στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτομαγιάς, μετά την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο των εργαζομένων στην Πλατεία Ταξίμ, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 34 νεκρούς της Πρωτομαγιάς του 1977.
Διαδηλώσεις είχαν οργανωθεί σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, αλλά οι αρχές είχαν λάβει ιδιαίτερη μέριμνα να θωρακίσουν το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αναπτύσσοντας χιλιάδες αστυνομικούς. 

Αστυνομικοί στο κυνήγι διαδηλωτών | AP Photo/Lefteris Pitarakis

AP Photo/Emrah Gurel
Κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα είχαν ανακοινώσει την πρόθεση τους να κάνουν πορεία στην πλατεία από την συνοικία της Μπεσίκτας, όπου άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί. Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε υποστηρίξει από χθες ότι «συμβολικές πορείες» θα επιτραπούν, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι μαζικές συγκεντρώσεις θα θεωρηθούν «απόπειρα για να προκληθεί χάος» και επομένως θα διαλυθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η οργανωτική επιτροπή για την πρωτομαγιά- που αποτελείται μεταξύ άλλων από την Ομοσπονδία Προοδευτικών συνδικάτων, την Ενωση Επιμελητηρίων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων και ο Ιατρικός Σύλλογος- του απάντησε καλώντας τα μέλη του και τους πολίτες να συναντηθούν στην πλατεία Ταξίμ. 
«Η Πρωτομαγιά δεν είναι ημέρα κινητοποιήσεων, αλλά ημέρα εορτασμών. Η απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει την πλατεία Ταξίμ είναι παράνομη. Οι εορτασμοί μας είναι στην πλατεία Ταξίμ και είμαστε αποφασισμένοι να γιορτάσουμε στην πλατεία Ταξίμ» είπε ο επικεφαλής των συνδικάτων Αρζού Τσερκέζογλου.
Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη | AP Photo/Emrah Gurel
Ετσι, πολλοί αψήφησαν όλες τις απαγορεύσεις κι ακολούθησε επιχείρηση της αστυνομίας με δακρυγόνα, αντλίες νερού και γκλομπς. Μόνο γύρω από την πλατεία Ταξίμ είχαν αναπτυχθεί 10.000 ένστολοι και μη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν προσαχθεί 136 άτομα. Άγνωστο είναι πόσοι τραυματίστηκαν καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα στενά και στη συνοικία Μπεσίκτας. 
Μιλώντας σε περίπου 400 εργαζόμενους που υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επιμονή να γίνουν εκδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ είναι «λανθασμένη και διαβολική». «Δεν κλείνουμε την πλατεία Ταξίμ», είπε, «Το αντίθετο συμβαίνει. Θέλουμε να την κρατήσουμε ανοιχτή για όλους τους πολίτες».
Οι συγκεντρώσεις της πρωτομαγιάς ήταν οι πρώτες μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την ασφάλεια που δίνει διευρυμένες εξουσίες στην αστυνομία απέναντι σε διαδηλωτές. 
Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν παρά την απαγόρευση πορειών που επέβαλαν οι αρχές. Η πλατεία Ταξίμ βρίσκεται σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό. 
Στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στην πλατεία Ταξίμ, ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με δακρυγόνα. Σε άλλο σημείο της πλατείας υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς. 
«Η πλατεία Ταξίμ είναι η πλατεία της Πρωτομαγιάς», «Ζήτω η 1η Μάη», «Μαζί ενάντια στο φασισμό» ήταν τα συνθήματα των χιλιάδων διαδηλωτών. Σημειώνεται ότι ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε κάθε διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων στην πλατεία, αναφέροντας ότι «δεν είναι κατάλληλη για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς». Το ίδιο είχε συμβεί και τα δυο προηγούμενα χρόνια. Σοβαρά επεισόδια είχαν προκληθεί και την Πρωτομαγιά του 2014. 


Ωστόσο, τα συνδικάτα διεκδικούν κάθε χρόνο την πρόσβαση στην πλατεία για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Εκείνη την ημέρα, άγνωστοι είχαν ανοίξει πυρ στην πλατεία, προκαλώντας πανικό στον κόσμο και τον θάνατο 34 ανθρώπων. 


http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου