Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την Χρυσή Αυγή σε "αστυνομία και στρατό"

Επιμέλεια :Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Image ''Στις εκλογές που έγιναν τον Ιανουάριο, η Χρυσή Αυγή πήρε σχεδόν το 50% από τις κάλπες όπου είχαν ψηφίσει αστυνομικοί και βρισκόταν κοντά στα αστυνομικά κέντρα. Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Εντός της Αστυνομίας υπάρχουν ορισμένοι που βλέπουν με συμπάθεια τη Χρυσή Αυγή. Υπάρχουν και μέσα στο Στρατό. Αλλά όχι τόσο, όσο στην Αστυνομία''
Η - ''μέσες-άκρες''- αυτή αποτίμηση για τη ''εκλογική'' συμπεριφορά των Ελλήνων αστυνομικών και των Στρατιωτικών σε σχέση με την ''Χρυσή Αυγή'' ανήκει στον  κ. Γιάννη Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Υπεύθυνου Τομέα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής & Άμυνας, Ελληνισμού της Διασποράς, του ΣΥΡΙΖΑ(όπως  και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς) και την διατυπωσε σε εκτενή συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Birgun . 
Την σχετική αναφορά του ο κ Μουρνούς έσπευσε να την συμπληρώσει με την φράση:''Κατά τις εποχές του κοινωνικού ξεσηκωμού γίναμε μάρτυρες στο ότι ορισμένοι της Αστυνομίας είχαν ανάμιξη στη βία. Μετά από εμάς, η κατάσταση αυτή άλλαξε. Και θα συνεχίσει ν’ αλλάζει''.
Μιλάει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Σμύρνη
Ο 35χρονος  κ. Γιάννης Μπουρνούς μίλησε στην τουρκική εφημερίδα καθώς θα λάβει μέρος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην προεκλογική συγκέντρωση του προοδευτικού και φιλοκουρδικού κόμματος HDP στη Σμύρνη, το Σάββατο, μαζί μρ τον επικεφαλής του HDP  κ Ντεμιτρας. Και είναι αυτός που τις προάλλες, με αφορμή τις δηλώσεις του Υουργού Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου για νέα βάση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δήλωσε :''Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ότι η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.Οι στόχοι αυτοί δεν εξυπηρετούνται - αντιθέτως βλάπτονται από την ένταση της στρατιωτικοποίησης και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή''. 
''Στρατιωτικοποίηση'' βλέπει ο  κ. Μπουρνούς (που ήταν και υποψήφιος βουλευτής στην Λέσβο)  βλέπει και στα μέτρα που σχεδιάζονται σε επίπεδο ΕΕ για την ανατμετώπιση της μεταναστευτικής ροής.

Η Birgun - που από λάθος προφανώς τον εμφανιζει ως Αντιπροέδρο Εξωτερικών Σχέσεων και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- δημοσιεύει την εκτενή αποκλειστική συνέντευξη σήμερα Σάββατο  με τον τίτλο «Το πρόβλημα είναι η κατανομή της ισχύος».Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο κ. Μπουρνούς  τόνισε ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο  και στην Τουρκία και σ’ όλο τον κόσμο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη ισορροπημένη κατανομή της ισχύος. 
Ο κ. Μπουρνούς θα λάβει μέρος στη συγκέντρωση του HDP στη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ Α Τσίπρα, ο οποίος επειδή δεν πραγματοποίησε ακόμα επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, αναγκάστηκε να μην αποδεχθεί την πρόσκληση του HDP. Ο κ. Μπουρνούς- συνεχίζει η εφημερίδα στον πρόλογό της -  στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ μακριά από τα εδάφη αυτά. Η οικογένειά του μετανάστευσε από το Αϊβαλί. Είναι ένας νέος, φανατικός οπαδός της Fenerbahce και λόγω του νεαρού της  ηλικίας του, με το δυναμισμό που του δίνει αυτό, ανέλαβε πολλές ευθύνες εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συνεργάτης της εφημερίδας, κ. Ντογάν Ουφούκ Τανισάν, αναφέρει ότι βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Μπουρνούς την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και συζήτησε μαζί του για διάφορα θέματα: για την 4μηνη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, για τις νεοφασιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα, για το μεταναστευτικό πρόβλημα και για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ. 

Εδώ παραθέτουμε μόνο τις ερωταπαντήσεις σχετικά με την επιρροή της ''Χρυσής Αυγής'' και για την μεταναστευτική πολιτική. 

Ιδού το σχετικό απόσπασμα:

Ερώτηση: Να επιστρέψουμε λίγο και στο εσωτερικό της χώρας. Πολλά μέλη της Χρυσής Αυγής, η οποία βγήκε τρίτο κόμμα στις εκλογές, δικάζονται. Σε τι διαστάσεις βρίσκεται ο αγώνας κατά της φυλετικής διάκρισης στην Ελλάδα, όπως και στην  Ευρώπη;
Απάντηση: Δεν είναι αρκετό το να δικαστεί η Χρυσή Αυγή από τα δικαστήρια. Στις τελευταίες εκλογές, οι άνθρωποι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, γνωρίζοντας ότι διέπραξε εγκλήματα. Ενώ σκότωσαν ένα άτομο, προέβησαν και σε πολλές επιθέσεις εναντίον των μεταναστών. Τα μέλη της προέρχονται, περισσότερο, από την κατώτερη τάξη. Επίσης και οι νέοι που πρόσκεινται σ’ αυτούς έχουν ελάχιστες έως σχεδόν καθόλου γνώσεις ιστορίας. Η Χρυσή Αυγή μεγαλώνει με φόβο και έλλειψη εμπιστοσύνης, όπως οι συντηρητικοί. Όμως οι σφυγμομετρήσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό, έδειξαν πως οι υποστηρικτές τους είναι πολύ λιγότεροι από το ποσοστό  ψήφων που πήραν στις εκλογές.

Ερώτηση: Λέγεται ότι εντός της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχουν εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες, αστυνομικοί που τρέφουν συμπάθεια για τη Χρυσή Αυγή…
Απάντηση: Στις εκλογές που έγιναν τον Ιανουάριο, η Χρυσή Αυγή πήρε σχεδόν το 50% από τις κάλπες όπου είχαν ψηφίσει αστυνομικοί και βρισκόταν κοντά στα αστυνομικά κέντρα. Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Εντός της Αστυνομίας υπάρχουν ορισμένοι που βλέπουν με συμπάθεια τη Χρυσή Αυγή. Υπάρχουν και μέσα στο Στρατό. Αλλά όχι τόσο, όσο στην Αστυνομία. Κατά τις εποχές του κοινωνικού ξεσηκωμού γίναμε μάρτυρες στο ότι ορισμένοι της Αστυνομίας είχαν ανάμιξη στη βία. Μετά από εμάς, η κατάσταση αυτή άλλαξε. Και θα συνεχίσει ν’ αλλάζει.

''Στην Τουρκία υπήρξαν άτομα,που ξαφνικά χάθηκαν και δολοφονήθηκαν''

Ερώτηση: Και στην Τουρκία μπορείτε να κάνετε λόγο άνετα για βία της Αστυνομίας. Αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά μία τέτοια κατάσταση. Έχουν περάσει από τότε δύο χρόνια, αλλά εκείνοι οι οποίοι άσκησαν βία κατά του λαού στο ξεσηκωμό Γκεζί και σκότωσαν, σχεδόν δεν τιμωρήθηκαν. Αυτό πως θα το παρεμποδίσουμε;
Απάντηση: Την εποχή του Γκεζί παρακολούθησα την κατάσταση στενά. Ορισμένα άτομα από την οργάνωση της  νεολαίας μας ήταν εκεί και μας έδιναν συχνά πληροφορίες από εκεί. Θελήσαμε να παρακολουθήσουμε επιτόπου έναν τέτοιο μεγάλο ξεσηκωμό. Στην Τουρκία υπήρξαν άτομα, τα οποία ξαφνικά χάθηκαν και δολοφονήθηκαν, όπως ο Μπερκίν Ελβάν… Κατά την άποψή μου αυτό έχει σχέση με την ισορροπία δυνάμεων. Όπως σε κάθε κράτος, έτσι και στην Τουρκία υπάρχει ένα σύστημα, αλλά όταν έχει περάσει τόση δύναμη στα χέρια εκείνων που αποφασίζουν, πως μπορείτε να δικάσετε τους ενόχους;

Ερώτηση: Τον τελευταίο καιρό βιώθηκαν στη Μεσόγειο αλλεπάλληλες τραγωδίες με τους μετανάστες. Ως μία πόρτα που ανοίγει προς την Ευρώπη για τους μετανάστες, πως βλέπετε αυτό το πρόβλημα;
Απάντηση: Αυτό είναι ξεκάθαρα πρόβλημα της ΕΕ. Διότι η πραγματική πηγή του προβλήματος είναι η συμφωνία του Δουβλίνου… Το πρόβλημα ξεκινάει από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Πολλοί μετανάστες δε θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα ή στις άλλες χώρες του νότου. Διότι εδώ είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά. Γι’ αυτό το λόγο στρέφονται προς τη δυτική Ευρώπη ή προς τη βόρεια Ευρώπη. Μία άλλη περίπτωση είναι και οι μετανάστες πολέμου. Δεν μπορείτε να παρεμποδίσετε τις ομαδικές μεταναστεύσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα από τη Συρία. Η ροή αυτή δε θα σταματήσει ποτέ, διότι υπάρχει ένας πόλεμος.

Ερώτηση: Ελήφθη απόφαση για νέα επιχείρηση. Μπορεί να είναι αποτελεσματική;
Απάντηση: Κατά τη γνώμη μου αυτό έχει την έννοια της στρατιωτικοποίησης της περιοχής. Μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη τραγωδία. Ορισμένοι κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς. Αυτό έχει την έννοια ότι θα πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι. Δεν είναι λύση.

''Για κάθε μετανάστη παίρνουν από 2.000-3.000 δολάρια'' στην Τουρκία''
.
Ερώτηση: Η Γερμανία πέρυσι πήρε τους μισούς μετανάστες, που πέρασαν στην Ευρώπη, δηλαδή τις 500.000. Τώρα τίθεται θέμα για μία συζήτηση ποσόστωσης…
Απάντηση: Η Γερμανία, που έκανε αυτό, απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις στη Συμφωνία του Δουβλίνου. Το πρόβλημα της ΕΕ θα πρέπει να επιλυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο. Και σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, οι μετανάστες θα πρέπει να διανεμηθούν στην Ευρώπη. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ζητάει η Γερμανία, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε όχι μόνο το πρόβλημα, αλλά και τη λύση. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, βιώνουν κοινωνικές κρίσεις. Αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Αυτή η ρητορική αυξάνει και τη φυλετική διάκριση.

Ερώτηση: Η Τουρκία είναι μία πορεία που χρησιμοποιούν συχνά οι μετανάστες όχι όμως όσο η Λιβύη. Έχετε κάποια επαφή με τη κυβέρνηση της Τουρκίας, αναφορικά με το θέμα;
Απάντηση: Στην Τουρκία υπάρχουν πολλοί διακινητές. Αυτοί χρησιμοποιούν σκάφη υπό τουρκική σημαία. Και για κάθε μετανάστη παίρνουν από 2.000-3.000 δολάρια. Τα σκάφη αυτά, στα οποία επιβιβάζονται οι μετανάστες, είναι πολύ επικίνδυνα για να περάσουν το Αιγαίο. Στα τουρκικά χωρικά ύδατα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Όμως, πριν από όλα, υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα αναφορικά με τους μετανάστες. Οι άνθρωποι αυτοί, πριν καταφύγουν σε μη νόμιμους τρόπους, υποβάλλουν αιτήματα για θεώρηση για την Ευρώπη. Όμως βιώνεται μία γενική απόρριψη θεωρήσεων και αντί να μεταβούν αεροπορικώς πολύ φθηνότερα και με ασφάλεια, αναγκάζονται να δοκιμάσουν τους επικίνδυνους τρόπους.http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου