Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Νέα στρατιωτική στρατηγική της Κίνας

Η πρόσφατα δημοσιευθείσα Λευκή Βίβλος της Κίνας για τη στρατιωτική στρατηγική, αποτελεί μια σαφή ένδειξη τι είδος υπερδύναμης θέλει να είναι η Κίνα.
Νέα στρατιωτική στρατηγική της ΚίναςΠριν από δύο βδομάδες η Κίνα έχει εκδώσει την πρώτη Λευκή Βίβλο για την εθνική στρατιωτική στρατηγική. Πολλοί δυτικοί παρατηρητές θέλουν να βλέπουν σε αυτό το επίσμο έγγραφο μια νέα κινεζική επιθετικότητα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Μια προσεκτική ανάγνωση όμως, υποδεικνύει ότι το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί απάντηση στα γεγονότα της ημέρας, αλλά ένα στρατηγικό έγγραφο θεμελιώδους φύσης.
  Θυμίζει μια σειρά σημαντικών εγγράφων που έχουν εκδοθεί νωρίτερα και περιέχουν εκ πρώτης όψεως ελάχιστα νέα στοιχεία. Ωστόσο, με μια προσεκτικότερη ματιά συναντώνται αξιοσημείωτες διαφορές. Το έγγραφο κινείται επί των κινεζικών θέσεων για τα αμφισβητούμενα περιφερειακά θέματα - Ιαπωνία, Νότια Θάλασσα της Κίνας, Ταϊβάν, αποσχιστικές φιλοδοξίες και τάσεις στο Θιβέτ και στην επαρχία Ξινγιάνγκ - σύμφωνα με τις γνωστές γραμμές του Πεκίνου. Όμως, τέσσερα σημεία ξεχωρίζουν: Η αναλυτική ποιότητα της Λευκής Βίβλου, η απομάκρυνση από την παραδοσιακή εμμονή με τις χερσαίες δυνάμεις, η έμφαση σε θέματα κυβερνοχώρου και η επέκταση της έννοιας του λαϊκού πολέμου.
 Μια Λευκή Βίβλος σε νέα ποιότητα
 Η Κίνα έχει δημοσιεύσει εννέα παρόμοια έγγραφα από το 1995. Τα βασικά έγγραφα για τη στρατιωτική στρατηγική ήταν στο παρελθόν σε μεγάλο βαθμό ένα μείγμα λεξιλογίου προπαγάνδας. Επομένως, τόσο περισσότερη αξιοσημείωτη είναι η αναλυτική ποιότητα της νέας Λευκής Βίβλου. Η γλώσσα και ύφος αποκαλύπτουν τη στενή οικειότητα των συντακτών με το ανάγλυφο της δυτικής στρατιωτικής θεωρίας. Για πρώτη φορά τίθεται ένα πραγματικό στρατηγικό πλαίσιο, στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας πρέπει να ενεργούν.

Ενίσχυση των θαλάσσιων δυνατοτήτων

Όπως και στην Λευκή Βίβλο του 2013, και αυτή τη φορά οι ναυτικές δυνάμεις είναι στο επίκεντρο, ενώ στη συνέχεια το κυρίως μέλημα των συντακτών είναι να φανεί ένας στρατηγικός επαναπροσανατολισμός: «Η παραδοσιακή νοοτροπία ότι οι χρεσαίες συνάμεις υπερτερούν των ναυτικών, πρέπει να εγκαταλειφθεί» - έτσι χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις είναι επίσης επισήμως ισότιμες, ενδεχομένως οι ναυτικές δυνάμεις είναι πλέον σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Το απόσπασμα αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια σημαντική νίκη των Κινέζων εκπροσώπων της ναυτικής στρατηγικής. Είναι κατανοητό ότι πρόκειται για μια στρατηγική στρατιωτικής ασφάλειας του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, μια πρωτοβουλία γύρω από το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» που έχει ως στόχο να τον διασφαλίσει από την ξηρά και από την θάλασσα. Αυτός ο εμπορικός δρόμος προβλέπει τη μεταφορά των κινεζικών προϊόντων μέσω του Ινδικού Ωκεανού στην Ευρώπη. Επειδή όμως οι πραγματικές προθέσεις της Κίνας είναι ασαφείς, οι δυτικές χώρες και οι ασιατικές γειτονικές χώρες, κυρίως η Ινδία, αναμένεται να ενισχύσουν επίσης τις ναυτικές δυνατότητές  τους, παρατηρώντας ύποπτα στο μέλλον.

Ο χώρος στον κυβερνοχώρο ως μια νέα πρόκληση για την εθνική ασφάλεια της Κίνας

Η Λευκή Βίβλος για πρώτη φορά περιγράφει με λεπτομέρεια τις διάφορες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι συγγραφείς τονίζουν εδώ τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους, χωρίς να διαφοροποιούν ό, τι είναι να γίνει κατανοητό. Για το σκοπό αυτό, η Λευκή Βίβλος δεν είναι το κατάλληλο έγγραφο. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις. Σημαντική από την άποψη αυτή είναι η συζήτηση γύρω από δύο νομοσχέδια, γύρω από την εθνική ασφάλεια το ένα και σε σχέσημε την τρομοκρατία το άλλο. Εδώ πρέπει να δούμε μελλοντικά πώς θα καθορίσει η Κίνα την ψηφιακή κυριαρχία, το διαδίκτυο και την ασφάλεια των πληροφοριών. Τα νομοσχέδια α των οποίων η έγκριση αναμένεται την άνοιξη του 2016 αναμένεται να επηρεάσουν τους ελιγμούς της Κίνας στις διμερές πολιτικές ανταλλαγές και στα διεθνή φόρα για θέματα κυβερνοασφάλειας.
Δεν είναι πλέον απλώς ένα σύνθημα: Η κινεζική έννοια του λαϊκού πολέμου
Πολλοί δυτικοί παρατηρητές αναλύοντας τη Λευκή Βίβλο επικεντρώνονται στα σχετικά με τη σημασία της ριζωμένης στην κινεζική στρατιωτική έννοια παράδοσης της «ενεργητικής άμυνας». Ωστόσο, σε αυτό το έγγραφο αυτή έχει μάλλον συμβολική αξία. Πιο συναρπαστικό είναι το απόσπασμα που οδηγεί σε μια εξέλιξη του εξακολουθεί να προέρχεται από το χρόνο του Μάο - η έννοια του «λαϊκού πολέμου» υπό το πρίσμα της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις, στην περίπτωση μιας σύγκρουσης – για να φέρουν την ήττα στον αντίπαλο - και όχι μόνο οι κλασσικές δυνάμεις. Από τα αλιευτικά σκάφη που θα πλέουν ως σμήνη γύρω από αμφισβητούμενα νησιά, έως την στρατηγική χρήση ημι-κρατικών χάκερ, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη κατανόηση του «πολέμου», ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τους δυτικούς στρατιωτικούς στο μέλλον.
Συνολικά, η κινεζική κυβέρνηση με την κυκλοφορία της νέας Λευκής Βίβλου προσπάθησε να απαντήσει με σαφήνεια στα αιτήματα πολλών δυτικών χωρών, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για περισσότερη διαφάνεια. Πρόκειται για ένα έγγραφο με πολλές περισσότερες πληροφορίες από ό, τι οι συλλογές των οπλικών συστημάτων του παρελθόντος. Έτσι, η φετεινή Λευκή Βίβλος είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος της απάντησης στο ερώτημα, τι είδους υπερδύναμη θέλει να είναι η Κίνα στο μέλλον.
 http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου