Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Νέο άλμα στην τεχνολογία πολέμου

Νέο άλμα στην  τεχνολογία πολέμου - Media
Οι ΗΠΑ επιχειρούν το τρίτο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη των οπλικών συστημάτων τους
«Μπαίνουμε σε μια εποχή που η αμερικανική κυριαρχία σε θάλασσα, αέρα, γη και κυβερνοχώρο δεν θα μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη». Αυτά είχε δηλώσει πέρυσι ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ λίγο πριν παραιτηθεί. Και πράγματι, η αδιαμφισβήτητη αμερικανική στρατιωτική υπεροχή δεν είναι μακριά από την ημέρα που θα κινδυνεύει. 
Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν η παγκόσμια στρατιωτική υπερδύναμη, άλλοι αρχίζουν και την πλησιάζουν. Αυτό έχει συνέπεια να απειλείται πια η αμερικανική δυνατότητα να επιβάλλει την ισχύ της οπουδήποτε στον κόσμο, κάτι αυτονόητο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά. 
Το θερμόμετρο, μάλιστα, έχει αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία. Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με την πρόταση του Πενταγώνου, σχεδιάζουν να στείλουν βαρύ οπλισμό μία ανάσα από τη Μόσχα. Σε Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, ενδεχομένως και Ουγγαρία.
 
Στο παρελθόν η Αμερική αξιοποίησε την τεχνολογία για να βρίσκεται μπροστά από τα επιτεύγματα των ανταγωνιστών της. Αρχικά, αντιμέτωπη με την πραγματικότητα των πολυπληθέστερων σοβιετικών συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη, πόνταρε στην υπεροχή του πυρηνικού οπλοστασίου της (1950). 
Όταν εν τέλει η Σοβιετική Ένωση κατάφερε να τη «φθάσει», η Αμερική επένδυσε σε τεχνολογικά ανώτερα συστήματα, ικανά να εντοπίσουν και να καταστρέψουν μακρινούς στόχους με χειρουργική ακρίβεια (1970). Ο πόλεμος του Κόλπου το 1991 ήταν η ζωντανή απόδειξη του πόσο καταστροφική και φονικά αποτελεσματική ήταν αυτή η τεχνολογία. Όμως αυτές οι τεχνολογίες πολλαπλασιάστηκαν πλέον και είναι προσιτές και σε άλλους. 
 
Ο ασιατικός γίγαντας
Εδώ και μια δεκαετία πιθανοί αντίπαλοι των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, η Ρωσία, ακόμη και η Β. Κορέα και το Ιράν κατάφεραν ταχεία πρόοδο. Η Κίνα πιέζει να εξαπλώσει τις εδαφικές της διεκδικήσεις στον δυτικό Ειρηνικό και η Ρωσία πασχίζει να επανεγκαθιδρύσει την επιρροή της σε ό,τι θεωρεί γειτονιά της. Σε μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις ΗΠΑ εξελίσσεται, φυσικά, η Κίνα. Οι ένοπλες δυνάμεις του ασιατικού γίγαντα ενισχύονται ταχύτατα και το Πεκίνο άρχισε να γίνεται πιο επιθετικό στους γείτονές του. 
 
Βασικός στόχος για την Κίνα είναι να εμποδίσει ή να δυσκολέψει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη θαλάσσια περιοχή κινεζικού ενδιαφέροντος, ακόμη και να απειλήσει αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Γι’ αυτό έχει αποκτήσει ένα εξελιγμένο οπλοστάσιο από υποβρύχια, πυραύλους τελευταίας γενιά κι εξειδικευμένα ηλεκτρονικά όπλα σχεδιασμένα να μπλοκάρουν και να «τυφλώνουν» τα αμερικανικά συστήματα. 
 
Σκοπός της Κίνας; Να αποτρέψει τις αμερικανικές παρεμβάσεις προς βοήθεια χωρών - συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή που θα δέχονται... μπούλινγκ από την Κίνα και να υποχρεώσει τον όποιο πρόεδρο των ΗΠΑ να το σκεφτεί διπλά πριν αποφασίσει να κάνει επίδειξη ισχύος στα ασιατικά... λημέρια. 
 
Με ένα τέτοιο σκηνικό κι έχοντας πάρει την απόφαση να ισχυροποιήσει την κυριαρχία του, το Πεντάγωνο άρχισε πρόσφατα την αναζήτηση για ένα νέο φάσμα πρωτοποριακής τεχνολογίας, με την ονομασία «The Third Offset Strategy», που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Η τρίτη στρατηγική αντισταθμίσματος». Κι αυτό επειδή θα είναι η τρίτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που οι ΗΠΑ επιχειρούν ένα άλμα στην τεχνολογία πολέμου. 
Η πρώτη ήταν, όπως ήδη αναφέραμε, τη δεκαετία του 1950 και η δεύτερη στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν η Ρωσία είχε κατορθώσει να αποκτήσει κι αυτή ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο, εξίσου τρομακτικό με το αμερικανικό. Τότε οι Αμερικανοί επένδυσαν στο «καινούργιο». Αυτό το δεύτερο άλμα παρήγαγε την τεχνολογία GPS, τα stealth (αόρατα) αεροσκάφη και τους πυραύλους ακριβείας.
 
Σχέδια και εμπόδια
Το ζητούμενο από το Πεντάγωνο αντιστάθμισμα πρόκειται να περιλαμβάνει αυτήν τη φορά τεχνολογίες όπως αόρατα μη επανδρωμένα αεροπλάνα (stealth drones) και μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη ικανά να λειτουργούν αυτόνομα, ώστε να μην εμποδίζονται από οποιοδήποτε μπλοκάρισμα. Οι ΗΠΑ δουλεύουν πάνω και σε ακόμη πιο... εξωτικές τεχνολογίες, όπως λέιζερ κατευθυνόμενης ενέργειας και ηλεκτρομαγνητικά όπλα που θα προστατεύουν τα πλοία τους σε περίπτωση πυραυλικών επιθέσεων, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το «Economist».
 
Εννοείται ότι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν είναι τεράστια, όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό - γραφειοκρατικό. Μέχρι πρότινος το Κογκρέσο συνεργαζόταν με τον Λευκό Οίκο για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό, όμως το Κογκρέσο υποχρεώνει πλέον σε μείωση στρατιωτικών δαπανών και περιορισμό χρηματοδότησης «ακριβών» νέων προγραμμάτων. Έτσι η Αμερική πρέπει να κόψει από αλλού, ίσως με κλείσιμο μη απαραίτητων βάσεων, για να βρει τα χρήματα για τις πρωτοποριακές τεχνολογίες που σχεδιάζει. 
 
Τα τελευταία 13 χρόνια, βέβαια, όσο οι ΗΠΑ ήταν απασχολημένες σε αποστολές σε Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, πολλά άλλαξαν στον κόσμο. Οι αντίπαλες χώρες αύξησαν τα οπλοστάσιά τους με σύγχρονα, τελευταίας τεχνολογίας όπλα, αλλά και τις στρατιωτικές τους δαπάνες, με την Κίνα να τις ανεβάζει κάθε έτος κατά 10%. Παράλληλα, ενώ όλο και περισσότερες χώρες αποκτούν συστήματα παρόμοια με των ΗΠΑ, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη είναι ηλικίας κατά μ.ό. 28 ετών!
 
Τα πολιτικά και, κυρίως, οικονομικά δεδομένα είναι, σε παγκόσμια κλίμακα, πολύ διαφορετικά σήμερα από αυτά του 1950 και του 1970. Μέσα στην επόμενη δεκαετία οι ΗΠΑ στοχεύουν να αναπτύξουν πρωτοποριακές στρατιωτικές τεχνολογίες που όχι μόνο θα αφήνουν πίσω τους υπόλοιπους, αλλά, κυρίως, θα είναι τέτοιες που θα επιβάλλουν δυσβάσταχτο κόστος σε όποιον επιχειρήσει να τις αντιγράψει.
 
Εκτός όσων αναφέραμε, το Πεντάγωνο επιχειρεί αυτήν τη φορά να λειτουργήσει και ως... Silicon Valley. Προχωρεί σε επεξεργασία μεγάλων δεδομένων (big data processing), τρισδιάστατους εκτυπωτές, τρόπους προστασίας των δικτύων επικοινωνίας από επιθέσεις, ακόμη κι αυτών που βρίσκονται στο διάστημα, ή σε χρήση ειδικών drones σε μεγάλα ύψη για τη μετάδοση δεδομένων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν παίζουν χωρίς αντίπαλο. Οι άλλοι μεγάλοι «παίκτες» εξελίσσονται διαρκώς και δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Μια τρίτη κούρσα μόλις αρχίζει...http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου