Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Συνεργασία Πολωνίας και Γερμανίας στον τομέα των τροχοφόρων τεθωρακισμένων

Συνεργασία Πολωνίας και Γερμανίας στον τομέα των τροχοφόρων τεθωρακισμένων Η γενική πολιτική κατάσταση δεν φέρνει μόνο πιο κοντά την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά δίνει στην γερμανική αμυντική βιομηχανία και νέες θέσεις εργασίας: με ένα «σύντροφο» στην Πολωνία η Rheinmetall σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα.
 Έτσι, στη συνεργασία στα μεγάλα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμμαμτα σημειώνεται μεγαλύτερη κινητικότητα. Η Rheinmetall έχει ανακοινώσει ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός νέου τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) για τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα νέο αμφίβιο τροχοφόρο όχημα, το οποίο πρόκειται να αντικασταστήσει στον Wojska Ladowe - ο Πολωνικός Στρατός, το σοβιετικής παραγωγής τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης BRDM-2.
 Έτσι, η θυγατρική εταιρεία Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) ήδη έχει υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας με την πολωνική εταιρείας άμυνας Polska Grupa Zbrojeniowa SA (PGZ) και την θυγατρική της Obrum sp. z o.o. Η συμφωνία περιλαμβάνει κοινό σχεδιασμό και κατασκευή πρωτοτύπων του οχήματος από τα συμβαλλόμενα μέρη.
 Και οι δύο εταίροι επιθυμούν να αναπτύξουν ένα υπερσύγχρονο, τεθωρακισμένο 6x6 τροχοφόρο όχημα, το οποίο θα πληροί τις απαιτήσεις του πολωνικού στρατού στο πρόγραμμα προμηθειών LOTR (ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης, πολωνικά: Lekkiego Opancerzonego Transportera Rozpoznawczego) και ως συνέπεια τις μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων - και των άλλων εθνών.

Η ζήτηση στην αγορά της Πολωνίας εκτιμάται σε περίπου 200 μονάδες. Η συνολική αξία της παραγγελίας αναμένεται να φθάσει πάνω από 300.000.000 ευρώ. Η σχετικά χαμηλή τιμή από 1.500.000 ευρώ ανά όχημα μπορεί να υποδεικνύει ότι πιθανόν δεν είναι μια εντελώς νέα εξέλιξη. Ίσως η έννοια να εμπεδώνει συστατικά απο τον οίκο της Rheinmetall.

Ο πρόεδρος της PGZ Βότσιε Νταμπρόφσκι επισημαίνει ότι ο όμιλος ξεκινά την κατασκευή ενός νέου τροχοφόρου σε σχέση με το επιτυχημένο πρόγραμμα Rosomak. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί απόδειξη της ικανότητας του ομλίου PGZ να εργαστεί από κοινού, επί ίσοις όροις, με τις «κορυφαίες» εταιρείες στον παγκόσμιο τομέα της άμυνας.

Το νέο LOTR έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα όχημα με αμφίβιες ικανότητες, υψηλό επίπεδο προστασίας και μια εξαιρετική αναλογία του ωφέλιμου φορτίου προς το συνολικό βάρος. Με το μικτό βάρος του LOTR μέχρι και 20 τόνους μπορεί να μετακινήσει 3,5 τόνους ωφέλιμου φορτίου. Έτσι, προσφέρει ευελιξία σε αποστολές αναγνώρισης και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το πρώτο όχημα του είδους του LOTR έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες των σημερινών ασύμμετρων συγκρούσεων. Στη περαιτέρω ανάπτυξη του οχήματος, οι συνεργαζόμενες εταιρείες θα συμβάλουν με την ολοκληρωμένη εμπειρία τους στον τομέα των τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων.

Η διαίρεση της γερμανικής εταιρείας στον τομέα της άμυνας φέρει το όνομα Rheinmetall Defence και αυτή τη στιγμή στην εταιρεία εργάζονται στον τομέα των «τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων», μεταξύ άλλων στην περαιτέρω ανάπτυξη του τροχοφόρου Fuchs και πάνω στο κατά πολύ νεότερο και πιο σύγχρονο Boxer. Και τα δύο οχήματα ανήκουν στην κατηγορία των τροχοφόρων, αλλά μόνο το Fuchs είναι επίσης κατάλληλο για τις αμφίβιες επιχειρήσεις, για την διάβαση των ποταμών.
http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου