Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

«Ναι» στις επιχειρήσεις, «όχι» στους πρόσφυγες

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της Ε.Ε. επικύρωσαν με ταχύτητα το στρατιωτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση | AP Photo/ Gregorio Borgia
Συντάκτης: 
http://www.efsyn.gr/
Σε πλήρη αντίθεση με τη διχογνωμία και τη χρονοτριβή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την έγκριση του σχεδίου ποσοστιαίας κατανομής και μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 επικύρωσαν ταχύτατα χθες στο Λουξεμβούργο -με «ομοφωνία και ενότητα» κατά τη Φεντερίκα Μογκερίνι- το στρατιωτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: Οι στόχοι δεν είναι οι μετανάστες, οι στόχοι είναι όσοι κερδίζουν χρήματα από τη ζωή τους και πολύ συχνά από τον θάνατό τους. Είναι μέρος της προσπάθειάς μας να σώσουμε ζωές» τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της πρώτης φάσης της πολυεθνικής ναυτικής επιχείρησης «EUNAVFOR Med» τις επόμενες μέρες.

Στρατηγική επιδίωξη η «εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου» των διακινητών, κυρίως στην εμπόλεμη Λιβύη, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες για την προστασία προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, όπως τουλάχιστον διατείνεται το κοινό ανακοινωθέν.

Το πρώτο στάδιο της «EUNAVFOR Med» θα διεξαχθεί σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο στη νότια και κεντρική Μεσόγειο και θα αφορά συγκέντρωση πληροφοριών και περιπολίες στην ανοιχτή θάλασσα για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της δραστηριότητας των κυκλωμάτων trafficking δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τη βόρεια Αφρική στον ευρωπαϊκό Νότο.

Τουλάχιστον 14 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προσφέρουν στρατιωτικά μέσα, όπως πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αναγνωριστικά αεροπλάνα, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη (drones) και ελικόπτερα, ενώ στην επιχείρηση θα συμμετάσχει δύναμη περίπου 1.000 στρατιωτών, που θα εκπαιδευτούν σε θέματα δικαιωμάτων προσφύγων και διασώσεων στη θάλασσα.

Η «EUNAVFOR Med» θα βρίσκεται υπό ιταλική διοίκηση με έδρα τη Ρώμη και ναυαρχίδα το μεγαλύτερο ιταλικό αεροπλανοφόρο «Cavour».

Το κόστος για τους δύο πρώτους μήνες της επιχείρησης εκτιμάται στα 11,82 εκατομμύρια ευρώ και η αρχική εντολή θα έχει διάρκεια ενός χρόνου.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο «κόμβος συλλογής πληροφοριών» που δημιουργήθηκε στη Σικελία, προκειμένου να αντιπαραβάλλονται και εκεί τα συγκεντρωθέντα στοιχεία και να εξετάζονται οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες για τη διαδικασία της παράνομης διακίνησής τους από δουλεμπορικά δίκτυα.
Επισήμανση Κοτζιά

Ικανοποίηση εξέφρασε η Ιταλία, ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταξύ άλλων επέστησε την προσοχή όλων «ώστε να μη στρατιωτικοποιηθεί η πολιτική μετανάστευσης και να διασφαλιστεί η συνεργασία με τις αραβικές χώρες της βόρειας Αφρικής», συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου.

Το πρώτο στάδιο στοχεύει ουσιαστικά στην αξιολόγηση της εφαρμογής των δύο επόμενων και πολύ πιο αμφιλεγόμενων φάσεων της «EUNAVFOR Med»: αρχικά της έρευνας και της κατάσχεσης ύποπτων πλοιαρίων και τελικά της καταστροφής τους -ιδανικά πριν τεθούν σε χρήση- καθώς και της σύλληψης διακινητών, εντός των χωρικών υδάτων και των ακτών της Λιβύης.

Αφενός όμως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη λιβυκή επικράτεια σκοντάφτει ακόμα στη διαφωνία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο Τομπρούκ της Λιβύης αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με Κίνα και Ρωσία να εκφράζουν ενστάσεις για την εξουσιοδότηση χρήσης βίας μετά και τη βολική ερμηνεία που έδωσαν οι δυνάμεις της Δύσης στο αντίστοιχο ψήφισμα του Σ.Α. το 2011, το οποίο κατέληξε σε αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη με την ανατροπή του Καντάφι και τη βύθιση της πετρελαιοπαραγωγού χώρας στο χάος του εμφυλίου και της τρομοκρατίας.

Αφετέρου δε οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων δεν επιβαίνουν στις βάρκες, αλλά θησαυρίζουν βάζοντας πολύ συχνά τα ίδια τα θύματά τους να κάνουν τη βρόμικη δουλειά του πλοηγού, με αντίτιμο δωρεάν ή φτηνότερο διάπλου στη Μεσόγειο.
Παράπλευρες απώλειες...

Κι όλα αυτά βέβαια, υπό την παραδοχή ακόμα και Ευρωπαίων αξιωματούχων για ενδεχόμενη πρόκληση «παράπλευρων απωλειών» μεταξύ προσφύγων ή μεταναστών -των ανθρώπων δηλαδή που η Ε.Ε. ισχυρίζεται ότι θέλει να διασώσει- αλλά και τον κίνδυνο για τους Ευρωπαίους στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά τα πρόσφατα πλήγματα με πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιων ανοιχτά της Λιβύης αλλά και ο χθεσινός θάνατος ενός μετανάστη κι ο τραυματισμός ενός άλλου, όταν το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν μαζί με 150 άτομα δέχτηκε πυρά από ενόπλους, που προσπάθησαν να τους ληστέψουν λίγο μετά τον απόπλου από τα λιβυκά παράλια.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει πως επιδιώκει να χτυπήσει τις «ρίζες» του προβλήματος, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, και για τον λόγο αυτό συνεχίζει τις επαφές με τις «νόμιμες» λιβυκές αρχές και εντείνει τη συνεργασία με χώρες–αφετηρίες στη βόρεια και κεντρική Αφρική.

Οργανώσεις και ειδικοί ωστόσο εξακολουθούν να εκφράζουν σοβαρότατες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής αντιμετώπισης της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου