Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Αναβάθμιση της Frontex σε ευρω-μαντρόσκυλο

Διαδικασίες καταγραφής, απέλασης, ακόμα και καταναγκαστικής κράτησης «παράνομων» μεταναστών, εκχωρώντας νέες υπερεξουσίες στις υπηρεσίες αστυνόμευσης και φύλαξης των συνόρων της Ε.Ε, σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες | AP Photo / Gregorio Borgia
Συντάκτης: 
http://www.efsyn.gr/
Μόνο την περασμένη Δευτέρα πάνω από 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες περισυνελέγησαν από πλοία που περιπολούν στη Μεσόγειο και οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται ακατάπαυστα, ανακοίνωσε χθες η ιταλική ακτοφυλακή.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατηγορεί την «πολιτισμένη» Ευρώπη ότι προδίδει τις θεμελιώδεις αξίες της με την αντιμεταναστευτική της πολιτική, υψώνοντας ένα «τείχος φόβου», αντί να επιδείξει «πολιτικό θάρρος».

Η Ουγγαρία σκοπεύει να υψώσει το δικό της τείχος στα σύνορα με τη Σερβία και αναστέλλει μονομερώς τον Κανονισμό του Δουβλίνου, αρνούμενη πλέον να δεχτεί πίσω αιτούντες άσυλο στην επικράτειά της που έφυγαν για άλλες χώρες της Ε.Ε.

Κι όλα αυτά ενόσω οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρονται έτοιμες να επικυρώσουν επιεικώς αμφιλεγόμενα σχέδια κατασταλτικών μεθόδων για ταχύτατες και βίαιες -αν χρειαστεί- διαδικασίες καταγραφής, απέλασης, ακόμα και καταναγκαστικής κράτησης «παράνομων» μεταναστών, εκχωρώντας νέες υπερεξουσίες σε υπηρεσίες αστυνόμευσης και φύλαξης των συνόρων της Ε.Ε., όπως η Frontex.
Προσχέδια εγγράφων


Διάσωση μεταναστών από το Βελγικό ναυτικό ανοικτά της Λιβύης | AP Photo/Gregorio Borgia

Αυτό αποκαλύπτουν προσχέδια εγγράφων που θα κατατεθούν προς έγκριση στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Εκτός λοιπόν από τη στρατιωτική επιχείρηση στη Μεσόγειο και τη Λιβύη για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών (με ανομολόγητο στόχο και την ανάσχεση των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη), οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. ετοιμάζονται να θωρακίσουν περαιτέρω το φρούριο της Ευρώπης, δίνοντας το πράσινο φως στη θέσπιση «οργανωμένων συνοριακών ζωνών και υποδομών στις χώρες πρώτης γραμμής [Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα] με ενεργό υποστήριξη ειδικών από τα κράτη-μέλη που θα διασφαλίσουν τη γρήγορη ταυτοποίηση, καταγραφή και δακτυλοσκοπία μεταναστών».

Η -δε- Κομισιόν θα προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες την άμεση ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Frontex, ώστε οι δυνάμεις της να μπορούν πια να εκτελούν καταναγκαστικές απελάσεις, δικαίωμα που ώς τώρα είχαν μόνον οι αρχές κάθε χώρας.

Οι προτάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται στην πρόσφατη επιστολή του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τους υπουργούς Εσωτερικών των «28», στην οποία δηλώνει «ανοιχτός στη διερεύνηση όλων των επιλογών» για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας του ευρωπαϊκού συστήματος επαναπατρισμών και απελάσεων.

«Για να διασφαλιστεί η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών θα πρέπει να εφαρμόζεται η κράτηση, ως νόμιμο μέσο έσχατης λύσης, όπου είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η πιθανή διαφυγή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπορούν να κρατούνται για ένα εξάμηνο ή ακόμα και έως 18 μήνες «σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης», ενώ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω μεγάλης εισροής μεταναστών -όπως συμβαίνει στην Ιταλία- μπορούν να παρακάμπτονται οι ισχύοντες κανονισμοί κράτησης, να μη χρειάζεται η «ξεχωριστή διαμονή» για οικογένειες και να απορρίπτεται γοργά η δικαστική εξέταση των υποθέσεών τους, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Αγνωστη, πάντως, παραμένει η τελική στάση της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -και ιδίως το Τμήμα Δικαιωμάτων- έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε μέτρα παρόμοιας κατασταλτικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.
«Χάνουμε την Ευρώπη»


Μετανάστες στο καταστρωμα βεγλικού πλοίου | AP Photo/Gregorio Borgia

Με άρθρο-παρέμβαση στην Guardian ο Ματέο Ρέντσι κατακεραυνώνει την έως τώρα στρατηγική της Ε.Ε. απέναντι σε ένα πανευρωπαϊκό και όχι μόνο ιταλικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί ανθρωπισμό και όχι εγωισμό, ρηχή δημαγωγία και ρατσισμό.

«Θέλουμε να αγωνιστούμε για μια σειρά αρχών υπέρ της ευγένειας και της ειρήνης. Γι' αυτό ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση – όχι για τα spreads των ομολόγων και τα σύμφωνα σταθερότητας, αλλά για αυτές τις αξίες. Αν τις αγνοήσουμε τώρα, ενόσω η Μεσόγειος κοχλάζει και παιδιά πνίγονται, χάνουμε την ίδια την Ευρώπη», γράφει μεταξύ άλλων, επικρίνοντας τα τείχη του φόβου και της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών.

Πρόκειται για «μια ενορχηστρωμένη ανθρωπιστική κρίση, που δημιουργήθηκε από την αποτυχία της Ε.Ε. να θέσει σε εφαρμογή επαρκείς και ανθρωπιστικές πολιτικές και πρακτικές για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», κατήγγειλε από τις Βρυξέλλες η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος για θέματα μετανάστευσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Η επιδείνωση της κατάστασης δεν οφείλεται στους μη διαχειρίσιμους αριθμούς μεταναστών και προσφύγων. Είναι άμεσο αποτέλεσμα της χρόνιας έλλειψης πολιτικών διαχείρισης των νέων αφίξεων από την Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη σπαταλούν τον χρόνο τους, μιλώντας για κλείσιμο συνόρων και ανέγερση τειχών, στέλνοντας απειλητικά τελεσίγραφα το ένα στο άλλο. Αυτό δεν θα περιορίσει τις αφίξεις. Απλώς θα υπονομεύσει τυχόν προσπάθειες συνεργασίας για την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη».
Οι εισβολείς της «EUNAVFOR Med» θα... βομβαρδίζονται


AP Photo/Gregorio Borgia

Με αεροπορικά πλήγματα εναντίον «οποιουδήποτε σκάφους βρεθεί στα λιβυκά χωρικά ύδατα χωρίς προηγούμενη συνεργασία ή άδεια» απείλησε την Ε.Ε. ο διοικητής της αεροπορίας της (διεθνώς αναγνωρισμένης, αλλά ανήμπορης να κυβερνήσει) κυβέρνησης στο Τομπρούκ της Λιβύης, Σακρ Αλ Τζαρούσι, μιλώντας στο Reuters.

Η προειδοποίηση έρχεται, την ώρα που ετοιμάζεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης «EUNAVFOR Med» στη Μεσόγειο, με στόχο την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών, που κερδοσκοπούν ασύστολα από την παράνομη και συχνά θανατηφόρα μεταφορά δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στον Νότο της Ευρώπης.

Το πρώτο στάδιο της αποστολής αφορά την παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών για τα δουλεμπορικά δίκτυα, με τις επόμενες δύο φάσεις της επιχείρησης να προβλέπουν καταστροφή των πλοιαρίων και πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ακόμα και εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων και ακτών –φάσεις που απαιτούν σχετική εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και φυσικά τη συναίνεση της ίδιας της Λιβύης, η οποία είναι διαιρεμένη μεταξύ δύο αντιμαχόμενων κυβερνήσεων.

«Βαθιά ανησυχία» για τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά σχέδια εξέφρασε και το υπουργείο Εσωτερικών της έτερης κυβέρνησης της εμπόλεμης χώρας με έδρα την Τρίπολη, υποστηρίζοντας πως η Ε.Ε. δεν λαμβάνει υπόψη τη χαοτική κατάσταση εντός της λιβυκής επικράτειας, ούτε έχει φροντίσει να συντονιστεί με τις λιβυκές αρχές για το μεταναστευτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου