Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

"NBP9": Η νέα «πρώτη γραμμή» του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

Η σκανδιναβική χερσόνησος (Δανία, Φιλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία), η Βαλτική ( Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) και η Πολωνία συνθέτουν την ομάδα των 9 χωρών που οριοθετούν την νέα «πρώτη γραμμή» αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. 
Αυτό υποστηρίζει έκθεση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ανάλυσης CEPA (Center of European Policy Analysis), ένα αμερικανικό think Tank το οποίο κάνει λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και της συνεργασίας στις χώρες της περιοχής απέναντί στις προκλήσεις και τον εκφοβισμό της Ρωσίας.

Ο ορισμός του NBP9 (Nordic-Baltic-Polish nine) προέκυψε στο πλαίσιο ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκτέλεση ευρείας άσκησης του ρωσικού Στρατού τον περασμένο Μάρτιο με στόχο την κατάληψη των νήσων Åland,που βρίσκονται ανάμεσα στη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Η άσκηση αυτή θεωρείται ως μια επίδειξη δύναμης στη Δύση, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να την τοποθετούν στο πλαίσιο «ψυχολογικών» επιχειρήσεων, χωρίς να υπάρχει πραγματική πρόθεση από πλευράς Μόσχας να απειλήσει στρατιωτικά την περιοχή.
Αντιθέτως αναφέρεται ότι οι δυνατότητες των ρωσικών ΕΔ στην περιοχή είναι μάλλον περιορισμένες  καθώς οποιαδήποτε επιχείρηση, θα απαιτούσε την απόσυρση τουλάχιστον 20.000 ανδρών από το θέατρο της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα στην έκθεση της CEPA αναφέρεται ότι η Ρωσία δεν διαθέτει την ικανότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Τονίζεται επίσης ότι οι χώρες στον άξονα NBP9 είναι μεν από τις πιο ασφαλείς περιοχές στο κόσμο αλλά η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί εάν δεν υπάρξει κοινή αμυντική συνεργασί,α σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει περεταίρω την παρουσία της στρατιωτικά  

Μάλιστα οι χώρες της Βαλτικής είναι αυτές που φαίνεται οτι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και σύμφωνα με την έκθεση - "ελλοχεύει ο κίνδυνος ευρύτερης αποσταθεροποίησης της ευρωπαϊκής δομής ασφάλειας εάν η δεχτούν επίθεση η αποσταθεροποιηθούν".

Η τελευταία υπογραμμίζεται ότι έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της μετά την επιτυχή κατάληψη εδαφών στην επικράτεια της Ουκρανίας με την κατάσταση πιθανώς να καταστεί μη αναστρέψιμη, εάν η Μόσχα αποφασίσει να εντείνει την στρατιωτική παρουσία της.

Και η έκθεση της CEPA καταλήγει αναφέροντας με – μάλλον - δραματικό ύφος ότι το ΝΑΤΟ, ο πιο ισχυρός αμυντικός μηχανισμός στο κόσμο, ενδέχεται σε αυτήν την περίπτωση να μην έχει ικανά περιθώρια αντίδρασης και μάλιστα «χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα»!
Στο μεταξύ η παρουσία των ρωσικών μαχητικών και αναγνωριστικών αεροσκαφών συνεχίζει να είναι έντονη στη Βάλτική όπου και μαχητικά του ΝΑΤΟ εκτελούν περιπολίες και αναχαιτίσεις πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε.. "στενές επαφές" όπως αυτή η "συνάντηση" μαχητικών κρούσης  Su-34 Fullback  με Ολλανδικά μαχητικά F-16 MLU που καταγράφτηκε από τα δεύτερα όταν έσπευσαν να τα εκδιώξουν από εναέριο χώρο ελεγχόμενο από το ΝΑΤΟ.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου