Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Μη επανδρωμένο UAV «φωτίζει» για πρώτη φορά στόχο σε Apache

Ιστορία έγραψε το 1ο Τάγμα του 3ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ όταν για πρώτη φορά επιθετικό ελικόπτερο AH-64D Longbow Apache κατέστρεψε στόχο με βλήμα AGM-114 Hellfire, με την διαδικασία εντοπισμού και κατάδειξης να πραγματοποιείται –όχι από το ελικόπτερο – αλλά από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV.
Η βολή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δοκιμής στο πεδίο βολής του Fort Stewart ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για νέου τύπου συνεργατικές εμπλοκές μεταξύ επανδρωμένων επιθετικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων UAV, τα οποία θα προπορεύονται στο πεδίο της μάχης με σκοπό τον αυτόνομο εντοπισμό στόχων, στους οποίους θα εκτελούν κατάδειξη προκειμένου να κατευθύνουν με ακρίβεια πυρά προερχόμενα από τα ελικόπτερα.

Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία ένα MQ-1C Gray Eagle το οποίο είναι ελαφρό UAV εναέριας επιτήρησης του αμερικανικού Στρατού, που κατάφερε να αναγνωρίσει τον προκαθορισμένο στόχο που του ανατέθηκε και εν συνεχεία τον στοχοποίησε με καταδείκτη λέιζερ προκειμένου να καταστραφεί με βολή βλήματος Hellfire.


Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε βολή βλήματος AGM-114 σε διαμόρφωση LOAL (Lock On After Launch) με κατάδειξη από MQ-1C κάτι που σημαίνει ότι ο Hellfire εκτοξεύτηκε με το Apache σε κεκαλυμμένη θέση (προκειμένου να παραμείνει αθέατο από απειλές) χωρίς να υπάρχει πρότερος οπτικός εγκλωβισμός.

Το βλήμα αφού ακολούθησε αυτόνομη βαλλιστική τροχιά, εντόπισε  τελικά το στόχο του μέσω του ημι-ενεργού αισθητήρα λέιζερ που διαθέτει, με το UAV να εκτελεί συνεχώς κατάδειξη μέχρι την επιτυχημένη προσβολή του στόχου!

 http://defencenews.gr/
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να εξυπηρετήσει τόσο σε εκπαιδευτικές βολές που διεξάγονται πλέον στις ΗΠΑ (μετά την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν) όσο και σε μελλοντικές επιχειρήσεις, αν και η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο υλοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου