Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

SIPRI: Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μειώνεται, ο κίνδυνος μεγαλώνεi

SIPRI: Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μειώνεται, ο κίνδυνος μεγαλώνειΟι πυρηνικές δυνάμεις είναι επί του παρόντος σε μια διαδικασία σημαντικών επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων τους. Στην ετήσια έκθεσή τους οι ερευνητές στο SIPRI προειδοποιούν για τις συνέπειες της κρίσης της Ουκρανίας και για μια επικίνδυνη κούρσα των εξοπλισμών στην Ασία.

Ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών μειώνεται, αλλά ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά, όπως για τελευταία φορά τον οραματίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μπορεί να περιμένει πολύ καιρό ακόμη. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης (SIPRI) με έδρα τη Στοκχόλμη, το οποίο απαριθμεί τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων. «Στην πράξη, βλέπουμε έναν κόσμο με μειωμένα, αλλά εκσυγχρονισμένα πυρηνικά οπλοστάσια», αναφέρερει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο επικεφαλής ερευνητής Σάνον Κάιλι.

Στις αρχές του 2015 υπήρχαν, σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, 15.850 πυρηνικά όπλα σε εννέα πυρηνικές δυνάμεις: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι περίπου 500 πυρηνικές κεφαλές λιγότερο σε σχέση με το 2014 και τις εκτιμήσεις από το ίδιο ερευνητικό κέντρο.

Η μείωση αφορά κυρίως τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο χώρες έχουν σταδιακά αποσύρει τα παρωχημένα όπλα και έχουν μειώρει τα οπλοστάσιά τους μαζικά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ταυτόχρονα, στις δυο υπερδυνάμεις βρίσκονται σε εξέλιξη ακριβά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων και τους κεφαλών εκτόξευσης των πυρηνικών όπλων.

Η αρχή μιας εξοπλιστικής κούρσας;

Η Κίνα επενδύσει επίσης σε μεγάλο βαθμό στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με το SIPRI, ο αριθμός των κινεζικών όπλων έχει αυξηθεί από 250 σε 260 μονάδες.

Μια ακόμα τάση παρατηρούν οι ερευνητές στη Νότια Ασία, με την Ινδία και το Πακιστάν να αναπτύσσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Οι δύο αντίπαλες δυνάμεις έχουν αυξημένη ικανότητα παραγωγής σχάσιμου υλικού για πυρηνικά όπλα, έτσι ώστε το μέγεθος των οπλοστασίων τους να μπορούσε να διπλασσιαστεί μέσα στα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια - ή ακόμα και να τριπλασσιαστεί Οι εξελίξεις αυτές ανανεώνουν τον φόβο μιας κούρσας εξοπλισμών στην περιοχή και αυξάνουν από την άλλη πλευρά τον κίνδυνο της χρήσης των πυρηνικών κεφαλών σε στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ασία.

Δεν είναι απλά μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Η Κίνα είναι επίσης μέρος της εξίσωσης, οπότε έχουμε να κάνουμε με μια τριγωνική εξοπλιστική κούρσα.

Η Ινδία και το Πακιστάν δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η οποία έχει ως κύριο στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση σε αυτές τις χώρες, προκειμένου να «δημιουργήσει ένα διάλογο για την οικοδόμησης της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας σε σχέση με τα πυρηνικά οπλοστάσια».

Η Ρωσία και η Δύση

Εκτός από τον περιφερειακό αντίκτυπο της κούρσας των εξοπλισμών στη Νότια Ασία, οι συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία απασχολούν τους ειδικούς ασφάλειας από το SIPRI. Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και η επακόλουθη αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία και οι «φορτωμένες» σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης. «Η κρίση στην Ουκρανία θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στην πυρηνική πολιτική της Μόσχας», προβλέπουν οι ερευνητές. «Η Ρωσία αποδίδει στα πυρηνικά όπλα και πάλι μεγαλύτερη σημασία - και στα πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας που σταθμεύουν στην Ευρώπη».

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσει την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και έτσι προκάλεσε την κατακραυγή του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλο επανειλημμένα κατά τα τελευταία χρόνια για παραβίαση των συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών.

Σύμφωνα με το SIPRI η Ρωσία έχει μειώσει τα αποθέματα των πυρηνικών κεφαλών από τις αρχές του 2014, από 8.000 σε 7.500 - οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου μείωσαν τον αριθμό των όπλων τους από 7.300 σε 7.260 μονάδες. Στην ετήσια έκθεση σημειώνεται ότι ο ρυθμό της μείωσης έχει επιβραδυνθεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν υπάρχουν ρόδινες προοπτικές για μελλοντικές μειώσεις. «Αν συμβεί κάτι, θα δούμε νέες αναπτύξεις πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη».

Διδάγματα από την κρίση στην Ουκρανία

«Η πορεία της κρίσης της Ουκρανία είναι πλέον ένα φοβερό μήνυμα προς όλες τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την απόφαση να εξοπλιστούν με πυρηνικά όπλα ή όχι».  Οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες υπενθυμίζουνστο πλαίσιο αυτό στο Ιράν. Η χώρα βρίσκεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες σεδ διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Λοιπόν, τι θα μπορούσε τώρα να σκεφτεί η ιρανική ηγεσία; Η Ουκρανία το 1994 ήταν τρίτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Μετά από αυτό το Κίεβο παρέδωσε τα όπλα στη Ρωσία. Και σήμερα;... »http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου