Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Πολέμοι στον κόσμο το 2014: 200.000 νεκροί, 14 τρισεκατομμύρια δολάρια το κόστος

Πολέμοι στον κόσμο το 2014: 200.000 νεκροί, 14 τρισεκατομμύρια δολάρια το κόστος Οι επιστήμονες μέτρησαν την ειρήνη: Ένας παγκόσμιος δείκτης αναλύει τις συγκρούσεις στον κόσμο, τους νεκρούς και τους εκτοπισθέντες, υπολογίζει το κόστος. Συγκλονιστικά τα στοιχεία που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή.
 Πρώτα τα καλά νέα: Ο κόσμος έχει γίνει πιο ειρηνικός. Πράγματι, με το βλέμμα στραμμένο στις κρίσεις στη Συρία και το Ιράκ, στα προβλήματα στην ανατολική Ουκρανία και στην καρδιά της Αφρικής, η εκτίμηση αυτή μπορεί να προκαλεί έκπληξη - αλλά οι αριθμοί του Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης (Global Peace Index - GPI) τη στηρίζουν.

 Στην ετήσια βαθμολόγησή του, το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνηςαξιολόγησε τις εξελίξεις  σε 162 χώρες, χρησιμοποιώντας ένα σύνολο 23 δεικτών. Εδώ βέβαια περιλαμβάνονται οι βίαιες συγκρούσεις και τα συναφή μεγέθη των προσφύγων, καθώς και η συμμετοχή σε συγκρούσεις πέρα ​​από τα σύνορά της κάθε χώρας,  αλλά και παράγοντες όπως τα ποσοστά δολοφονιών, της κοινωνικής ασφάλισης και των στρατιωτικών δαπανών.

Το αποτέλεσμα: Σε 81 χώρες, η κατάσταση σε σχέση με το 2013 έχει γίνει πιο ειρηνική, σε 78 χώρες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Τρεις χώρες παρέμειναν αμετάβλητες.

Όμως οι γυμνοί αριθμοί λένε μόνο τη μισή αλήθεια. Οι ιθύνοντες της μελέτης τονίζουν ότι στις χώρες που τα πράγματα πάνε καλά, πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη. Χώρες όπως η Δανία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Πιο ειρηνικά από ό, τι στην Ευρώπη, είναι αδύνατο να ζήσει κάποιος σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο.

Το ίδιο ισχύει και για τις καυτές περιοχές του κόσμου. Εκεί, η κατάσταση είναι ολοένα και περισσότερο εκτός ελέγχου, τα ακραία παραδείγματα είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. «Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο Στήβ Κιλίλια, ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου. «Οι συγκρούσεις αυτές έχουν γίνει ανεξέλεγκτες - και εξάπλωση της τρομοκρατίας σε άλλες χώρες».

Μια επιλογή από τις προσδιορισμένες τάσεις:
Τρομοκρατία: Εδώ οι εμπειρογνώμονες παρατηρούν μια ανησυχητική κλιμάκωση. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί το 2014 από τρομοκρατικές πράξεις, περί το 9% περισσότερο από ό, τι πέρυσι. Από αυτούς τους θανάτους, περίπου το 82% σημειώθηκε σε μόλις πέντε χώρες: Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Νιγηρία και Συρία. Θεαματικές επιθέσεις, όπως η επίθεση στο Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015 ανήκουν στα παραδείγματα για την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη. Ο συνολικός αριθμός των χωρών στις οποίες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της της τρομοκρατίας έχει αυξηθεί - από 60 (2013) σε 69 συνολικά χώρες.

Θάνατοι: Ο πόλεμος στη Συρία, οι συγκρούσεις στο Ιράκ, οι ταραχές στην Υεμένη - τα καυτά θέατρα δεν είναι λίγα επί του παρόντος. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στον αριθμό των ανθρώπων πίσω που έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα μια ένοπλης σύγκρουσης. Η μελέτη εκτιμά για το 2014 περί τους 180.000 νεκρούς, ένα μέγεθος που έχει τριπλασσιαστεί σε σχέση με το 2010 (49.000 νεκορί). Μόνος για τη Συρία εκτιμώνται πάνω από 71.000 νεκροί σε αυτή την κατηγορία.

Κόστος: Φυσικά, το κόστος των πολέμων, των συγκρούσεων και της εσωτερική ασφάλειας, δεν μπορεί ποτέ να υπολογιστεί με ακρίβεια. Παρ 'όλα αυτά, το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη καθορίζει κάθε χρόνο, σε σύγκριση με αναφορά στις παραμέτρους, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτών των αναταραχών στη διεθνή κοινότητα. Για το έτος 2014 αυτή η τιμή ορίζεται σε 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό αντιστοιχεί, σύμφωνα με τη μελέτη, στο 13,4% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - και από το 2008, μια αύξηση της τάξης του 15,3%. Τα υψηλότερα έξοδα προκύπτουν με 60% από τις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο, οι δαπάνες για τη στέγαση και τη φροντίδα των προσφύγων έχουν πολλαπλασιαστεί από τις πρόσφατες συγκρούσεις.

Πρόσφυγες: Φοβούμενοι τις βίαιες συγκρούσεις περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή και την χώρα τους. Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Συνεπώς, 0,75% τοις του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι σε φυγή (κάθε 133ο άτομο). Οι καταστροφικές συνθήκες στη Συρία είναι επίσης υπέυθυνες για αυτή την ταχεία αύξηση. Εκεί, πάνω από 9.500.000 άνθρωποι είναι εκτοπίσθηκαν λόγω του εμφυλίου πολέμου στο εσωτερικό ή έχουν ήδη αναζητήσει ακταφύγιο σε μία από τις γειτονικές χώρες. Επίσης από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, αναφέρονται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει αυτές τις χώρες λόγω της βία και των απειλών.

Όλοι μαζί, αυτοί οι παράγοντες δίνουν μια απογοητευτική εικόνα. Ο κόσμος το 2013-2014 έχει γίνει λίγο περισσότερο ειρηνικός, αλλά ησύγκριση με τα στοιχεία από το 2008 (αυτή είναι η ένατη ετήσια έκθεση) δείχνει ωστόσο ότι σε μακροπρόθεσμη βάση, η τάση  αποδεικνύεται πολύ λιγότερο θετική.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες η Ελλάδα έκανε το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός και τώρα βρίσκεται στην 61η θέση. Αυτό οφείλειται κατά κύριο λόγο στο μειωμένο ποσοστό των βίαιων εγκλημάτων.

Η χώρα στην οποία μπορεί να ζήσει κάποιος ειρηνικότερα από κάθε άλλη γωνιά του κόσμου, είναι σύμφωνα με τις ετήσιες μελέτες του Ινστιτούτου η Ισλανδία.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου